Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
För dig som aktiv patient | Psoriasis

Receptbelagda krämer och salvor för dig med psoriasis

För all psoriasis, mild som svår, är grundbehandlingen mjukgörande preparat och avfjällning. Om grundbehandlingen inte ger tillräcklig effekt kan man behöva använda sig av receptbelagda krämer och salvor, såsom kortison, kalcipotriol eller lokala immunmodulerare.


Publicerad den: 2021-06-22
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Psoriasisbehandling med kortison, kalcipotriol eller lokala immunmodulerare.
Annons

Kortison mot psoriasis

Kortison kallas även för steroider eller kortikosteroider och delas in i grupper från I till IV (1 till 4) efter styrka. Ju starkare preparat, desto större effekt. Starkare preparat betyder dock också större risk för biverkningar som exempelvis tunn och skör hud.

MILD kortison

Grupp I kan användas vid psoriasis i ansiktet.

MEDELSTARK kortison

Grupp II kan användas vid psoriasis i ansiktet och vid invers psoriasis, en typ av psoriasis som främst drabbar hudveck men också ansiktet.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

STARK kortison

Grupp III används till kroppen och hårbotten, och är den grupp som är vanligast att använda vid behandling av psoriasis.

EXTRA STARK kortison

Vid medelsvår till svår psoriasis på kroppen kan steroider grupp IV användas i perioder.

Annons
Annons

Andra topikala behandlingar (utvärtes behandling)

Kalcipotriol

Ett D-vitaminliknande ämne som bland annat hämmar celldelningen, har immundämpande effekter och viss avfjällande effekt. Topikal behandling med kalcipotriol som enda substans används av enstaka personer med psoriasis som inte vill eller kan använda kortison (på grund av hudförtunning till exempel).

Kombinationspreparat med kalcipotriol och kortison

I början av 2000-talet lanserades preparat med en kombination av kalcipotriol och en grupp III-steroid som heter betametason. Idag är salva, gel eller skum med denna läkemedelskombination ett vanligt behandlingsalternativ vid lindrig, medelsvår eller svår psoriasis. Kombinationspreparat är dock mycket dyrare än enbart steroider grupp Ill, och enligt de nationella riktlinjerna finns det risk att nyttan med kombinationsbehandlingen inte är tillräckligt stor i förhållande till kostnaden.

Lokala immunmodulerare

Är läkemedel som reglerar immunsystemet lokalt, i det här fallet där läkemedlet smörjs på, och som ibland kan användas som alternativ till kortisonpreparat. Bland annat kan takrolimus och pimekrolimus användas vid behandling av invers psoriasis, en typ av psoriasis som främst drabbar hudveck. Takrolimus kan också användas vid psoriasis i ansiktet. Lokala immunmodulerare används dock inte vid plackpsoriasis på kroppen.

Lär dig mer om psoriasis och dess behandlingar

I Netodoktor Aktiv Patient kan du delta enkätundersökningar, gå diagnosspecifika utbildningar och solskola (gratis). Här hittar du dessutom ett forum där du kan träffa andra med psoriasis och diskutera ämnet i en skyddad miljö. Du loggar enkelt och säkert in med ditt BankID. Logga in här!


Ovanstående information kommer från utbildningen Djupdykning del 2 som finns att hitta i Netdoktor Aktiv patient. Utbildningen är faktagranskad av Enikö Sonkoly, docent, universitetslektor och hudläkare verksam vid Karolinska universitetssjukhuset. 

Huvudsakliga källor är Nationella riktlinjer för vård vid psoriasis, Medibas, NetdoktorPro, Psoriasisförbundet och SSDV:s behandlingsrekommendationer för systemisk behandling av psoriasis.

 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons