Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Psoriasis

Vad är psoriasis och varför uppstår tillståndet?

Psoriasis är en autoimmun sjukdom där kroppens T-celler felaktigt attackerar hudceller. Detta ökar produktionen av friska hudceller, som rör sig för snabbt till ytan på huden.


Uppdaterad den: 2020-06-01

Psoriasis i hårbotten
Annons

Vad händer i huden vid psoriasis?

Hudförändringarna vid psoriasis beror på att en viss typ av hudceller (keratinocyter) delar sig för snabbt. Keratinocyterna finns i det yttersta hudskiktet där de producerar keratin, som är ett protein som bland annat ser till att göra hud och naglar starka så att de tål påfrestningar. Hos friska personer lever keratinocyterna i ungefär en månad. Under den här tiden mognar de sakta och flyttar långsamt upp mot hudytan, där de till slut dör och ramlar av huden.

Vid psoriasis delar sig keratinocyterna mycket snabbare än normalt. Nya celler bildas i hög fart och livstiden är bara tre till sex dagar. Resultatet blir att cellerna mognar ofullständigt och när de dör lägger de sig i klumpar och tjocka lager ovanpå huden. Detta orsakar de karakteristiska fjällen vid psoriasis. 

Annons
Annons

Varför uppstår psoriasis?

Psoriasis är en autoimmun inflammatorisk sjukdom. T-celler i blodet försvarar oss mot främmande ämnen som virus och bakterier. Vid psoriasis attackerar T-celler felaktigt hudceller som för att hjälpa till att läka ett sår eller bekämpa en infektion. Detta ökar produktionen av friska hudceller, men ger också hudinflammation. Den ökade produktionen av hudceller gör att cellerna rör sig för snabbt till ytan på huden. Varför T-cellerna inte fungerar normalt är inte helt klart. Antagligen spelar både genetiska och miljömässiga faktorer en roll.

I hela befolkningen har bara 2 procent psoriasis, men ungefär 35 procent av patienter med psoriasis har nära släktingar med sjukdomen. Om bara en av föräldrarna har psoriasis har barnet en liten ökad risk, men om båda föräldrarna har tillståndet är risken betydligt ökad. Orsaken till detta ligger troligen i generna och de flesta experter anser att det är en kombination av flera olika gener som ökar risken för att få psoriasis.

Utlösande faktorer

Patienter med psoriasis kan uppleva att sjukdomen börjar på grund av vissa yttre faktorer som fysisk eller psykisk stress. Exempelvis kan infektioner som halsfluss leda till sjukdomsutbrott. Även om sådana faktorer utlöser sjukdomen räknas de inte som orsaken, utan bara en utlösande faktor som får tillståndet att bryta ut just då.

Vissa människor märker att kyla förvärrar, och många har märkt att sol och värme lindrar sjukdomen.

Det finns också några mediciner som kan förvärra eller utlösa psoriasis. Detta gäller bland annat betablockerare som är ett vanligt läkemedel vid högt blodtryck och hjärtsvikt. Även om det händer att betablockerare förvärrar psoriasis är det en sällsynt biverkan. Även litium, som används vid behandling av bipolär sjukdom, och klorokin som används vid malaria kan förvärra psoriasis. Om planerar att börja med ett nytt läkemedel ska man alltid berätta för sin läkare om man har psoriasis.

Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.