Fakta | Psoriasis

Vad är psoriasis och varför uppstår tillståndet?


Uppdaterad den: 2013-02-06
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare i allmänmedicin och medicine doktor, medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Vad händer i huden vid psoriasis?

Hudförändringarna vid psoriasis beror på att en viss typ av hudceller (keratinocyter) delar sig för snabbt. Keratinocyterna finns i det yttersta hudskiktet där de producerar keratin, som är ett starkt protein som bland annat ser till att göra hud och naglar starka så att de tål påfrestningar. Hos friska personer lever keratinocyterna i ungefär en månad. Under den här tiden mognar de sakta och flyttar långsamt upp mot hudytan, där de till slut dör och ramlar av huden.

Vid psoriasis delar sig keratinocyterna mycket snabbare. Nya celler bildas i hög fart och livstiden är bara tre till sex dagar. Resultatet blir att cellerna mognar ofullständigt och när de dör lägger de sig i klumpar och tjocka lager utanpå huden. Detta orsakar de karaktäristiska fjällen i psoriasishud. Dessutom är hudens immunförsvar mycket aktivt vid psoriasis, vilket ger inflammation och förstärker problemen.

Varför uppstår psoriasis?

Orsaken till den överdrivna tillväxten av keratinocyter vid psoriasis är inte helt klarlagd. Det pågår mycket forskning och de flesta experter idag tror att det är ett samspel mellan ärftliga förhållanden (genetik) och immunförsvaret som orsakar tillståndet.

Annons
Annons

Arv spelar en central roll. I hela befolkningen har bara 2 % psoriasis, men ungefär 35 % av psoriasispatienterna har nära släktingar med sjukdomen. Om bara en av föräldrarna har psoriasis har barnet en liten ökad risk, men om båda föräldrarna har tillståndet är risken betydligt ökad. Orsaken till detta ligger troligen i generna och de flesta experter anser att det är en kombination av flera olika gener som ökar risken för att få psoriasis.

Förutom arvet spelar även immunförsvaret en väsentlig roll i utvecklingen av psoriasis. Vissa forskare anser att den inflammation som finns i huden vid psoriasis är den egentliga orsaken till att keratinocyterna delar sig så snabbt. De tror att sjukdomen börjar med att inflammationsceller i huden sänder ut små signalämnen, som kallas för cytokiner, som stimulerar keratinocyterna till att dela sig och växa mycket snabbt.


Annons
Annons
Annons