Längd kan avgöra risk för blodpropp

Ju längre man är desto större blir också risken att drabbas av blodpropp. Det visar en ny studie.


Lovisa
Publicerad den: 2017-09-06
Författare: Lovisa Dahlström, Redaktör

Annons

Män över 60 och som dessutom är över 90 cm lång löper 7 procent större risk att drabbas av blodpropp. För kvinnor över 185 cm är motsvarande siffra 6 procent.

 – Man kan väl säga att man ska väl inte vara så orolig, utan det är en av alla riskfaktorer. Man får ofta lägga samman flera riskfaktorer för att man ska drabbas av blodpropp, säger Bengt Zöller, en av forskarna bakom studien

 Förklaringen tros vara att blodet får svårare att flyta tillbaka till hjärtat om benen är längre

Annons
Annons

 – Det blir långsammare flöde, det är just när flödet är för långsamt som man kan drabbas av blodpropp, säger Bengt Zöller till Svt. 

    Källor

  • Svt Vetenskap - https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/storre-risk-for-blodpropp-om-man-ar-lang

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar 2018-01-25 16:23 (3 år sen)

    Heh
    Jag har ofta återkommande kramper, mest i händerna, lillfinger och ringfinger krampar inåt och fastnar. När jag skriver eller målar fastnar fingrarna också, nu har även utsidan/ovansidan av fötterna börjat krampa. Och även muskler i magen och när jag gäspade häromdagen fick jag kramp i halsen! Så det här kommer varje dag nu. Vad kan det bero på? Har just beställt en vitamin- och mineralanalys. Men det kanske är bortkastade pengar. Är 57 år, äter nyttigt är aktiv, men har haft vissa reumatiska, inflammatoriska problem ett par gånger i livet.