Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Tunga, svullna ben, ytliga blodkärl eller rodnader och blåmärken?

Med synliga ådernät, blåmärken eller rodnader på benen är det lätt att man drar sig för att gå barbent nu när sommaren närmar sig. Ytliga blodådror och hematomer är vanligt, men det finns enkla behandlingar som kan göra benen sommarfina! Känner du igen symtomen nedan kan du bli av med estetiska problem och förhindra att de skulle kunna utvecklas till ett mer allvarligt tillstånd. De flesta upplever förändringar i sina ytliga blodkärl under livet

Synligt ådernät (ytlig tromboflebit) på benen

Ytlig tromboflebit

Upp till 40% kvinnor och 17% män lider av venös insufficiens (dålig blodcirkulation i benen)¹⁺², vilket i sin tur kan leda till tromboflebit.

Det medicinska tillståndet tromboflebit (även kallat ytlig tromboflebit) innebär att en blodpropp har bildas i en ytlig ven och orsakar inflammation. 

De som lider av ytlig tromboflebit saknar ofta kunskap om sjukdomen och behandlingsalternativ. I tidiga stadier är venösa sjukdomar oftast ett kosmetiskt problem, men om de inte behandlas kan de utvecklas till allvarliga venösa tillstånd såsom till exempel åderbråck, svullnad, tyngdkänsla, smärta, trötthet eller vadkramper. 

Läs mer om behandling och testa dig själv här »

Symtom på ytlig tromboflebit:

 • Benen känns tunga och trötta
 • Lätt svullnad och rodnad (inflammation)
 • Ytliga blodkärl (vener) – estetiskt problem
 • “Spindelnät” (ådernät) på benen, under knät

Synliga ådernät och hematomer på benen kan påverka självkänslan

Hematomer (blåmärken) på benen

Hematom (blåmärke)

Hematomer (blåmärken) är ganska vanliga och uppstår som ett resultat av slag, tryck, osv.

Ytlig tromboflebit och blåmärken kan, förutom de fysiska symtomen, också ha en social och psykologisk påverkan genom att de drabbade inte känner sig tillräckligt självsäkra för att visa sina ben. Många kan tycka att det är jobbigt att gå barbent när ytliga blodkärl, rodnader och hematomer blir exponerade.  

 

Vad kan man göra för att få bort ytliga blodkärl, blåmärken och andra besvär?

Den aktiva substansen glukosaminoglykanpolysulfat är en organisk version av heparin och används förebyggande och som behandling mot blodproppar. Den har en testad effekt till att motverka bildandet av ytliga tromber, påskynda deras upplösning, avlägsna lokala inflammatoriska processer och påskyndar resorption av hematom och svullnad, vilket lindrar smärta och inflammation.

Hurodoid kräm 100g - mot ytliga blodkärl och blåmärkenHirudoid® kräm är ett receptfritt läkemedel som: 

 • Motverkar tunga och trötta ben
 • Avlägsnar lokala inflammatoriska processer
 • Främjar läkning av hematom (blåmärken)
 • Påskyndar försvinnandet av hematom 

Krämen är lätt att använda och kan användas under stödstrumpa för att ytterligare minska obehag.

Läs mer om Hirudoid® kräm och gör ett självtest »

 

Så här kan man förebygga ytligt ådernät (tromboflebit) och hematomer

Vad vi rekommenderar att man gör:

 • Ät en hälsosam balanserad kost
 • Ät grönsaker och fiberrik mat
 • Drick två liter vatten om dagen
 • Träna regelbundet - särskilt bra att promenera

Vad vi rekommenderar att man undviker:

 • Perioder av långvarigt sittande
 • Övervikt
 • Alkohol och tobak
 • Åtsittande kläder och skärp

Referenser:

Ref. 1:  Beebe-Dimmer JL et al. The Epidemiology of Chronic Venous Insufficiency and Varicose Veins. Annals of Epidemiology 2005; 15(3): 175-84.
Ref. 2:  Praktiskmedicin.se - Venös insufficiens.


Hirudoid® kräm. Läs noga igenom bipacksedeln innan du börjar använda detta läkemedel. Tala med läkare eller apotekspersonal innan användning. Medel för varixbehandling, utvärtes medel med heparin. Verksamma beståndsdelar: 1 g kräm innehåller 31,09 mg cetostearylalkohol, 1,6 mg metylparahydroxibensoat (E 218) + 0,4 mg propylparahydroxibensoat (E 216) = 2 mg total parahydroxibensoat. Indikation: Hirudoid® används för att påskynda upplösning och tillbakagång av tromboflebiter (inflammation och blodpropp i venvägg) och hematom (blåmärke). Hirudoid® tränger genom huden in i de ytliga vävnaderna där det motverkar bildandet av ytliga blodproppar samt påskyndar upplösning och tillbakagång av ytliga blodproppar, blåmärken och svullnad. Kontraindikationer: Använd inte om du är allergisk mot glukosaminoglykanpolysulfat eller något annat innehållsämne i detta läkemedel. Användning: 3-5 cm krämsträng appliceras och masseras lätt in på det berörda området en till flera gånger dagligen. Vid smärtsamma tillstånd kan Hirudoid® i stället för att masseras in, appliceras med kompress som bestrukits med kräm. Krämsträngens längd anpassas till det berörda områdets storlek. Varningar och biverkningar: Bör inte användas på öppna sår, på skadad hud eller i ögonen. Använd inte om du är allergisk mot glukosaminoglykanpolysulfat eller något annat innehållsämne i detta läkemedel. Biverkningar: Cetostearylalkohol kan ge lokala hudreaktioner (t.ex. kontakteksem). Metylparahydroxibensoat och propylparahydroxibensoat kan ge allergisk reaktion (eventuellt fördröjd). Distributör: STADA Nordic ApS, Marielundvej 46 A, 2730 Herlev, Danmark. Datum för översyn av produktresumén 2022-02-09. Allmän klassificering för förskrivning/ läkemedelsföremån. Receptfritt/EF. För ytterligare information och priser: se www.fass.se


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.