För dig som aktiv patient | Hjärtsvikt |

Så hanterar Gunilla sin oro efter att maken fick hjärtsvikt

När Gunillas make Nicke drabbades av hjärtsvikt blev vardagen präglad av oro. ”Jag kunde tänka att han plötsligt kunde dö”, berättar hon. Men genom bra kontakt med sjukvården och eget informationssökande om sjukdomen har Gunillas oron nu blivit hanterbar. 


Publicerad den: 2018-03-13
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

–  Det var ganska otippat att Nicke skulle få hjärtsvikt, han har alltid hållit igång och varit en idrottskille hela sitt liv, säger Gunilla. 

Nicke arbetade som idrottslärare och det var under en hälsokontroll på jobbet som man upptäckte att han hade högt blodtryck och höga blodfetter. Två år senare fick Nicke diagnosen hjärtsvikt.  

Allvarliga komplikationer vid typ 2-diabetes: Det här behöver du veta »

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område
Annons
Annons

Hjärtsvikt drabbar även de anhöriga

Hjärtsvikt är sjukdom, som förutom att den påverkar den drabbades livssituation mycket, även påverkar de närstående stort. Oro, ångest och ängslan inför framtiden blir en del av vardagen. 

Det visar även resultat från Netdoktors upplysningskampanj ”Harduhjärtsvikt.se”, där både personer som själva har hjärtsvikt och deras anhöriga fått berättar om hur det är att leva med sjukdomen.  

Så här beskriver några anhöriga situationen med egna ord:

”Man sörjer en levande. Det är tufft att hålla i allt och samtidigt var lugn mot den sjuke.” 

Annons
Annons

”Jag är orolig hela tiden för vad som kan hända min sambo” 

”Det är svårt att veta när det är riktigt illa, tryck över bröstet, andfåddhet, smärta. Vad är måttligt?”  

” Det var oroligt på natten” 

Det här är tankar som även Gunilla känner igen sig i, och störst var oron de första åren, berättar hon. 

–  Det var oroligt på natten och jag kunde tänka att han kunde dö plötsligt, säger hon.   

En annan del av oron bestod i att hon tyckte att Nicke hade svårt att ta det lugnt, berättar hon.  

– Det är en del av hans personlighet, att alltid ge järnet och aldrig känna efter. Hans version är väl att jag var tjatig och min version var väl en annan, säger Gunilla skämtsamt.  

– Det var ju även oroligt för att han kände sig orolig också. Och det blev en massa funderingar om framtiden. 

Önskar mer information till anhöriga

Nu är Gunillas oron inte lika påtaglig, berättar hon, mycket tack vare att hon har lärt sig mycket om sjukdomen i sig och att Nicke numera är kopplad till hjärtavdelningen på sjukhuset i Östersund, dit de båda kan ringa när som helst.  

– Det är en trygghet. Och när han sedan fick en pacemaker med hjärtstartare sjönk också mycket av min oro för det här med plötslig hjärtdöd.  

En annan sak som Netdoktors undersökning visar är att många anhöriga (nästan 70 procent deltagarna) upplever att det inte fått tillräcklig information om hjärtsvikt som är anpassad till just närstående.  

Även här känner Gunilla igen sig.  

– Det mesta tycker jag nog att jag har tagit reda på själv, genom att läsa en del studier på nätet och intresserat mig helt enkelt. Sedan har jag följt med Nicke på läkarbesöken och ställt frågor där. Så jag har inte blivit erbjuden så hemskt mycket.  

Kunskap är nyckeln till minskad oro

– Jag tycker att man kunde ha tänkt på att, vid läkarbesök, även ha en särskild information för anhöriga, säger hon.  

För kunskap är en nyckel till minskad oro, menar Gunilla.  

– Om jag inte hade försökt lära mig någonting om det här så skulle jag ha varit oroligare.  

– Men hjärtsvikt är en lurig sjukdom som man ska ta den på allvar. Och som anhörig tror jag att man är viktig, om man kan vara trygghetsskapande och vara ett stöd och inte bli den där oroliga som förvärrar. Att lära sig mer om sjukdomen gör att man blir lugnare, så tänker jag. 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2019-12-24 21:55 (24 månader sen)

  Min man har hjärtsvikt, troligtvis grad 4. Ovillig att söka vård, går bara till de årliga mötena, och läggs in någon gång per år och avvätskas. Akut ambulanstransport. Jag får inte vara med eller läsa journaler. Går mycket sakta, vilar ofta. Får kramp i benen. Sällan ute, har ett stillasittande liv. Börjar bli glömsk vissa dagar. Min oro, kör kortare sträckor med bil. Hur kan jag få kunskap om hans sjukdom. Har också svår diabetes. Han är född -52, har haft 3 infarkter och har defillibrator.

 • Avatar Tidigare användare 2018-03-28 18:41 (4 år sen)

  Hej!
  Min hustru fick inopererat 3st "stentar i kranskärl år 2007. Min fråga är om hur länge dessa funkar?
  Behövs en ny operation så småningom?
  Mvh
  Lars Rahm