Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Här krossas myterna om förmaksflimmer

Det är lätt att bli förvirrad i djungeln av all den information som går att hitta kring förmaksflimmer – inte minst på nätet. Vad ska man egentligen tro på, vad är rätt och vad är fel? Här reder vi ut sanningen bakom några av de vanligaste myterna.


Lovisa
Publicerad den: 2017-02-24

Annons

Du kan få förmaksflimmer av kaffe 

Svar: Det finns ingen koppling mellan att dricka kaffe och förmaksflimmer.   

Du känner alltid när du har förmaksflimmer 

Svar: Mellan 25-40% av människor som har förmaksflimmer har inga symptom före sin diagnos. Detta gäller framför allt för äldre patienter. "En patient kan komma in för en rutinmässig läkarundersökning där deras läkare upptäcker att hjärtat slår ojämnt." 

 

Annons
Annons

Andra människor kanske inte inser att de har förmaksflimmer, men "de vet att något inte är helt rätt", till exempel att orken har försämrats. 

Den största risken med förmaksflimmer är att du kan få en hjärtinfarkt eller ett hjärtstopp 

Svar: Det är lätt att förstå att människor med besvärliga symtom av förmaksflimmer är rädda för detta. I själva verket är den största risken vid förmaksflimmer blodproppsbildning med stroke som möjlig följd (om blodproppar förs via blodströmmen till hjärnan). Alla med förmaksflimmer har inte en hög risk för stroke, men många har. Behandling med blodförtunnande läkemedel har en mycket god skyddseffekt mot stroke. 

Förmaksflimmer är livsfarligt 

Svar: Det kan vara fruktansvärt skrämmande när ditt hjärta slår oregelbundet. Den goda nyheten är att förmaksflimmer vanligtvis inte ett livshotande tillstånd. Men om förmaksflimmer inte behandlas, kan sjukdomen leda till hjärtsvikt eller stroke, som kan vara dödlig. Därför bör du diskutera vilka behandlingsalternativ som är aktuella för dig. Ett välbehandlat förmaksflimmer behöver inte ha så stor inverkan på livskvaliteten.   

Diet och livsstil kan inte påverka förmaksflimmer 

Svar: Alkohol tillsammans och andra droger kan utlösa förmaksflimmer. Övervikt och diabetes ökar risken för förmaksflimmer. Och salt mat kan höja blodtrycket, vilket i sin tur skulle kunna framkalla förmaksflimmer. 

Annons
Annons

Du får inte motionera när du har förmaksflimmer 

Svar: För de flesta människor är detta falskt. Motion är gynnsamt för personer med förmaksflimmer, så länge deras puls inte blir för hög.  

Man behöver inte ta sin medicin mot förmaksflimmer när man inte har attacker 

Svar: Det är faktiskt riskfyllt. En viktig del av behandling vid förmaksflimmer är att förebygga blodproppar så att sluta ta dina läkemedel, om inte din läkare har sagt till dig att göra det, är inte en god idé. Det kan öka risken för stroke. 

Tala med din läkare om du har problem med dina mediciner eller om du undrar om du fortfarande behöver dem. 

Texten är faktagranskad av: Anders Englund, Leg. läkare. Docent i kardiologi med specialisering inom elektrofysiologi

Källor: ESC Guidelines 2016 samt EHRA position paper 2017

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Christer 2022-06-12 21:02 (2 år sen)

    Jag fick min första attack 2010, 32 år gammal. Fick medicin på akuten och det återgick till Sinus. Blodförtunnande en kort period efter. Fick en till attack 2015, 37 år gammal. Medicin hjälpte inte på akuten, elkonverterades. Blodförtunnande en kort period efter. Jag är nu strax 44 år och har inte haft en attack sen 2015. Är det någon annan som gå så länge utan. Vore kul att veta. Jag förstår att jag kommer få det igen och säkert ganska snart, vilket gör mig orolig. Jag har nu fått högt blodtryck och får medicin mot detta. Är det fler här som fått det som så pass ung som jag var?

  • Avatar Anki 2022-04-28 09:35 (2 år sen)

    Jag ska börja ta metoprolol mot flimmer
    Har sedan tidigare enalapril mot högt blodtryck
    Hur fungerar de ihop blir inte blodtrycket väldigt lågt då
    Anki

  • Avatar Lotta 2022-02-27 19:31 (3 år sen)

    Fick förmaksflimmer de gjorde en elkonvertering fick blodförtunnande
    Lågt blodtryck /inte överviktig Rökare men nästan slutat helt Inga andra sjukdomar
    Hur stor risk är det att jag blir drabbad igen undrar också om man kan flyga

  • Avatar Tidigare användare 2020-01-27 23:24 (5 år sen)

    Har hjörtflimmer sedan 10 år. Behandlas med blodtrycksänkande medicin seloken samt triatec och Pradaxa.
    Min fundering...Levaxin ? Är t3 en böttre medicin till mig som har hjärtflimmer.
    Kolestrolsänkande medicin Lipitor.
    Kroppen i balans om ej dfn är infekterad eller uttröttad.
    Viktigt att sova. 78 år spelar tennis o golf. Flimret stör ej

  • Avatar Tidigare användare 2020-01-13 20:12 (5 år sen)

    Hej . jag äter eliquis och kolestrolsänkande medicin mot förmaksflimmer För två dagar sedan fick jag förmaksflimmer med hög puls och huvudvärk Jag drack tre glas vatten och tog en bisoprolol .Attacken varade i 50 min. Min fråga: Varför får jag förmaksflimmer när jag har dessa mediciner?

  • Avatar Tidigare användare 2019-04-21 03:35 (5 år sen)

    Har förmaksflimmer/fladder och äter waran samt betablockerare. Byter just nu till annat mörke av betablockerare och gör ett uppehåll på ett par dagsr (inte med waranet). Fick ett pågående anfall av flimmer ( påbörjar Ny medicin i morgongon) men blev lugnad av svar på frågan om det är livshotande. Försökerc änka positivt och slappna av.

  • Avatar Tidigare användare 2018-08-29 15:55 (6 år sen)

    Anders Englund kan sin sak. Troligen en av de allra främsta i landet på flimmer. Han har hjälpt väldigt många med ablationer och nyttiga råd, bl.a. mig.

  • Avatar Tidigare användare 2018-01-30 18:38 (7 år sen)

    Vid lätt stickning i hjärttrakten bör man kontakta läkare?
    Är det ok med ett litet glas vin till maten?

  • Avatar Tidigare användare 2018-01-28 10:44 (7 år sen)

    man säger att f flimmer kan el konverteras efter ca 2 v behandling med antikoagulantia. Inte förr, ty en emboli kan frigöras vid konverteringen. Men: 1. menas att trombosen har fäst sig i väggen och inte kan lossna efter 2 v. 2. en trombos kan ju bildas på minuter eller timmar, under ett FF. Är detta anledningen att antikoagulatntia ska påbörjas på en gång efter att FF upptäcks. 3. Är detta allts¨anledningen till att även symptomatiska eller paroxysmala flimmer alltid ska behandlas. 4. om en patient är helt säker på att hen känner av när flimret kommer, hur lång tid har hen på sig att påbörja antikoagulantian. MVH/ BS

  • Avatar Tidigare användare 2017-10-25 14:50 (7 år sen)

    Finns det någon annan medicin än Xarelto eller liknande som gör flimret mindre?


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.