Här krossas myterna om förmaksflimmer

Här krossas myterna om förmaksflimmer

Det är lätt att bli förvirrad i djungeln av all den information som går att hitta kring förmaksflimmer – inte minst på nätet. Vad ska man egentligen tro på, vad är rätt och vad är fel? Här reder vi ut sanningen bakom några av de vanligaste myterna.


Lovisa
Publicerad den: 2017-02-24
Författare: Lovisa Dahlström, Redaktör

Annons

Du kan få förmaksflimmer av kaffe 

Svar: Det finns ingen koppling mellan att dricka kaffe och förmaksflimmer.   

Du känner alltid när du har förmaksflimmer 

Svar: Mellan 25-40% av människor som har förmaksflimmer har inga symptom före sin diagnos. Detta gäller framför allt för äldre patienter. "En patient kan komma in för en rutinmässig läkarundersökning där deras läkare upptäcker att hjärtat slår ojämnt." 

Andra människor kanske inte inser att de har förmaksflimmer, men "de vet att något inte är helt rätt", till exempel att orken har försämrats. 

Annons
Annons

Den största risken med förmaksflimmer är att du kan få en hjärtinfarkt eller ett hjärtstopp 

Svar: Det är lätt att förstå att människor med besvärliga symtom av förmaksflimmer är rädda för detta. I själva verket är den största risken vid förmaksflimmer blodproppsbildning med stroke som möjlig följd (om blodproppar förs via blodströmmen till hjärnan). Alla med förmaksflimmer har inte en hög risk för stroke, men många har. Behandling med blodförtunnande läkemedel har en mycket god skyddseffekt mot stroke. 

Förmaksflimmer är livsfarligt 

Svar: Det kan vara fruktansvärt skrämmande när ditt hjärta slår oregelbundet. Den goda nyheten är att förmaksflimmer vanligtvis inte ett livshotande tillstånd. Men om förmaksflimmer inte behandlas, kan sjukdomen leda till hjärtsvikt eller stroke, som kan vara dödlig. Därför bör du diskutera vilka behandlingsalternativ som är aktuella för dig. Ett välbehandlat förmaksflimmer behöver inte ha så stor inverkan på livskvaliteten.   

Diet och livsstil kan inte påverka förmaksflimmer 

Svar: Alkohol tillsammans och andra droger kan utlösa förmaksflimmer. Övervikt och diabetes ökar risken för förmaksflimmer. Och salt mat kan höja blodtrycket, vilket i sin tur skulle kunna framkalla förmaksflimmer. 

Annons
Annons

Du får inte motionera när du har förmaksflimmer 

Svar: För de flesta människor är detta falskt. Motion är gynnsamt för personer med förmaksflimmer, så länge deras puls inte blir för hög.  

Man behöver inte ta sin medicin mot förmaksflimmer när man inte har attacker 

Svar: Det är faktiskt riskfyllt. En viktig del av behandling vid förmaksflimmer är att förebygga blodproppar så att sluta ta dina läkemedel, om inte din läkare har sagt till dig att göra det, är inte en god idé. Det kan öka risken för stroke. 

Tala med din läkare om du har problem med dina mediciner eller om du undrar om du fortfarande behöver dem. 

Texten är faktagranskad av: Anders Englund, Leg. läkare. Docent i kardiologi med specialisering inom elektrofysiologi

Källor: ESC Guidelines 2016 samt EHRA position paper 2017

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • jag--insta
  Helena 2017-02-27 19:30 (2 år sen)

  Hej.

  Redovisningen här ovan "Här krossas myterna om förmaksflimmer" ger mycket nonchalant bild om oss som har förmaksflimmer, tyvärr. Det är något över bagatelliserad ! Förmaksflimret förkortar tyvärr våra liv och leder till hjärtsvikt samt förstorat hjärtat! Har du, Anders Englund, Leg. läkare. Docent i kardiologi med specialisering inom elektrofysiologi själv förmaksflimmer? Varför vill du bagatellisera detta hjärttillstånd så hoppas mycket som du gjorde det i din artikeln?
  Känner mig kränk - oj, vilken nonchalans från doktorernas sidor!

  Och en sak till - inget står skrivet att det ÄR sköldkörteln (rubbningar i sköldkörtelns funktion) som orsakar förmaksflimmer, fladder och arytmier!!!

  Skärpning, säger jag, skärpning!

  Helena

 • Avatar Karin Carlsson 2017-02-27 20:02 (2 år sen)

  Mycket aktuell och bra information! Tack!
  Karin Carlsson

 • Avatar Bosse 2017-02-27 22:19 (2 år sen)

  Så här verkar det vara med jätteindustrin sjukvård/läkemedel.
  Man förstorar riskerna med de flesta sjukdomar, samt övermedicinerar gärna.
  Bra att någon vågar avdramatisera ett sjukdomstillstånd som ovan.
  Idag vet de flesta att livsstil, motion, kost och sömn löser väldigt många sjukdomstillstånd.

 • Avatar 2017-02-27 23:11 (2 år sen)

  Bra information, men jag känner inte igen mina medicineringar och diagnoserna hos mig är minst tio stycken som mer eller mindre har med hjärtflimmerproblemet att göra.

  Läkaren förbjöd mig att fortsätta med allt som har med statinmediciner att göra.

  Mitt högra öga slocknar med jämna mellanrum där man misstänker TIA-Attacker.

  Jag har fått några hjärtflimmer med den typiska klumpen i halsgropen som är ofarligt enligt läkarna.
  Man har också konstaterat att jag får ögonmigrän ibland, utan huvudvärk men med forsande vatten inne i båda ögonen.

  För ett par veckor sedan slocknade höger öga som blev svart under en längre tid än det brukar göra. Samtidigt blev jag väldigt yr i huvudet och en svag huvudvärk, men allt försvann efter 15-20 minuter. Jag berättade detta för min husläkare som ignorerade mig.

 • jag--insta
  Helena 2017-02-28 11:20 (2 år sen)

  "Bra att någon vågar avdramatisera ett sjukdomstillstånd som ovan."

  Hej.

  Håller med om mycket med inslag skrivarna. Men som det står i artikeln ovan - så "det är bara att välja - antingen mellan hjärtstillestånd, hjärnblödning eller så kanske stroke" - annars är livet som vanligt ;-) för oss med förmaksflimmer! Lika bra med selleri!

  Det är "små potatis" att leva med förmaksflimmer/fladder/arytmier eller hjärtsvikt. Det är bara att fortsätta och HJÄRNTVÄTTA patienterna - då behövs inte heller några läkare, eller hur? Spar istället de höga månadslöner som läkarna uppbär. Det är lika bra att leva på blåbär eller lingon som sänker blodtrycket och ger bättre hälsa.

  "Idag vet de flesta att livsstil, motion, kost och sömn löser väldigt många sjukdomstillstånd."

  Livsstilen är bättre på landet, motion går inte alls om man har MS och förmaksflimmer/fladder/arytmier. Kosten är vidrig med besprutat mat och sallader uppväxta utan svavel och solljus i glashusen i Holland.
  Och förgiftade fiskar i våra hav.

  Vad har vi kvar, då? - Ja, tron på att förmaksflimmer/fladder/arytmier är JU inget att oroa sig för! Det är "nonsens" att tänka på hjärnblödning, stroke eller hjärtstillestånd!

  Kram

 • Avatar matilda 2017-03-1 15:45 (2 år sen)

  Riktigt usel artikel - skrämmande usel, eftersom inte ORSAKEN till hjärtflimmer och arytmier tas upp. ORSAKEN till att de uppstår är att hjärtat kräver t3 för att fungera normalt och det tar ni inte ens upp. Ni borde fokuserat artikeln på att detta löses genom att ge patienterna t3, samt skrivit om dess uppkomst. Problemet förkortas SVES och orsakas av hypotyreos som inte behandlas eller felbehandlas genom att pat enbart ges levaxin istället för det korrekta t3.

 • Avatar 2017-03-1 22:10 (2 år sen)

  Jag måste fråga om en sak. Jag hade inga som helst problem med någonting i och kring hjärtat innan hjärtklaffsbytet. Flimret började någon månad efter operationen och att orsaken skulle vara avskurna nerver som gör att hjärtnerver missar sin invanda lunk. Hjärtflimret är alltså en kirurgisk biverkan.

 • Avatar Helena 2017-03-2 04:27 (2 år sen)

  Jag har haft förmaksflimmer i ett år och fått veta att jag även har hjärtklaffsinsufficens. Hur gör man då?

 • Avatar 2017-03-2 09:57 (2 år sen)

  Helena. Hjärtklaffsinsufficens. Du har alltså en klaff som läcker, men som inte är bytt, ändå får du flimmer. Vad man lär sig. Tack.

 • Avatar inger 2017-03-3 06:08 (2 år sen)

  Till wilhelm1, ang kosttillskottet aktiv syn, funkar det med andra mediciner? När märker man förbättringar? Vad har ändrats mer än synen?
  Hälsn Inger

 • jag--insta
  Helena 2017-03-3 16:56 (2 år sen)

  Tack Matilda för din kommentar. Kram

 • Avatar John 2017-03-27 15:45 (2 år sen)

  Känner viss osäkerhet men jag har diagnostiserats för hjärtflimmer, men jag har aldrig haft s k attacker. Min puls är oregelbunden men aldrig högre än ca 85-95 slag/min trots ansträngning. Inget som upplevs psykiskt el fysiskt men är ung. som 2,3,4 slag och ett uppehåll.., 2,3,4,5 slag uppehåll,.. 2, 3, uppehåll osv osv.

 • Avatar Lillebil angelsen 2017-03-28 08:00 (2 år sen)

  Obs. Förmaksflimmer kan framkallas vid för hög dos av Levaxin

 • Avatar 2017-04-30 17:46 (24 månader sen)

  Artikeln stämmer in på verkligheten. Det borde den göra eftersom det är flimmerexpert som skrivit den.
  Jag har lärt mig flera saker sedan hjärtklaffsbytet 2012.
  1.
  Det typiska hjärtflimret som börjar med en orolig klump under struphuvudet där hjärtat står och stampar på samma plats tills den hittar sin normala rytm och den oroliga klumpen försvinner som är helt ofarligt som inte behöver besök på akutmottagningen.

  2.
  Galopperande hjärta. Utan förvarning börjar hjärtat att gå fort och framförallt hårt så jag skakar. Då är det viktigt att man tar sig till akuten där man får en spruta som lugnar ner hjärtrytmen.

  3.
  På britsen hos läkaren på thorax kändes det helt plötsligt som att jag låg och hoppade upp och ner på britsen för att pulsen gick onormalt hårt. När läkaren kände på pulsen konstaterad han att så var fallet. Jag kommer inte ihåg ifall de vidtog några åtgärder, men det har inte hänt fler gånger.

 • Avatar Margareta Hjert 2017-09-11 12:58 (20 månader sen)

  Lugnt o sakligt.

 • Avatar Arnold Mellgren 2017-09-11 14:51 (20 månader sen)

  Har märkt en markant försämring av "flåset" sedan jag fick min akuta hjärtflimmerattack i januari 2016. Tar Eliquis, Bisoprolol och Candesartan sedan dess. Känner inga nämnvärda flimmerförnimmelser om dagarna.

 • Avatar Britt-Marie Ahlin 2017-09-11 15:01 (20 månader sen)

  Hej! De senaste rönen som jag hört och sett artiklar om är att det finns behandlingar som får förmaksflimmer att gå tillbaka till sinusrytm. Det ska dels finnas tabletter (v g se Arytmiguiden.se) som får förmaksflimmer att gå tillbaka till sinusrytm, dels en slags behandling där patienten sätts på en gungbräda och efter en kraftig skjuts upp och ner blir hjälpt av detta, denna behandling har visat sig vara mycket framgångsrik! Jag har fått mycket besvär med mitt förmaksflimmer, hade inte det från början. Nu kan jag säga att jag har ett liv som inte kan kallas liv! Stämmer det att dessa behandlingar finns tillgängliga?

 • Avatar BOO LUNDBLAD 2017-09-11 17:52 (20 månader sen)

  Jag läste på nätet att det finns tre varianter av förmaksflimmer, varav ett kallas persisterande flimmer. Det slår om till normal sinusrytm spontant eller efter konvertering, el- konvertering eller farmakologisk konvertering. Själv fick jag flimmer för knappt ett år sedan och har sedan dess ätit Xarelto. Mitt flimmer är nu borta enl. EKG med arbetsprov. Det går alltså att bli av med flimret (åtminstone så länge man äter nämnda medicin), eller... Med vänlig hälsning Boo Lundblad.

 • Avatar Gunnel Ohlsson 2017-09-11 18:45 (20 månader sen)

  Har långt QT-syndrom och vanligt flimmer något samband? Både jag själv och min dotter är drabbade av båda.

 • Avatar Helvi Persson 2017-09-13 19:55 (19 månader sen)

  Är det vanligt att man får hjärtsvikt efter att ha haft flimmer först? Själv fick jag det. Rättar jag mig efter det mår jag hyfsat. Helvi 82 år.

 • Avatar Marianne 2017-10-21 01:50 (18 månader sen)

  Normalt är inte motion farligt, men hur är det med sex efter 65? Trist om ett angenämt sexliv måste avslutas.

 • Avatar Inga Elmersson 2017-10-25 01:55 (18 månader sen)

  Tack ! Mycket givande . Ju mer jag läser å får fakta om hjärtflimmer . Ju säkrare känner jag mig i min sjukdom . Tack för jag kan läsa de som skrivs // ????

 • Avatar Gun Bergevald 2017-10-25 14:50 (18 månader sen)

  Finns det någon annan medicin än Xarelto eller liknande som gör flimret mindre?

 • Avatar bo sevastik 2018-01-28 10:44 (15 månader sen)

  man säger att f flimmer kan el konverteras efter ca 2 v behandling med antikoagulantia. Inte förr, ty en emboli kan frigöras vid konverteringen. Men: 1. menas att trombosen har fäst sig i väggen och inte kan lossna efter 2 v. 2. en trombos kan ju bildas på minuter eller timmar, under ett FF. Är detta anledningen att antikoagulatntia ska påbörjas på en gång efter att FF upptäcks. 3. Är detta allts¨anledningen till att även symptomatiska eller paroxysmala flimmer alltid ska behandlas. 4. om en patient är helt säker på att hen känner av när flimret kommer, hur lång tid har hen på sig att påbörja antikoagulantian. MVH/ BS

 • Avatar Eva Bächi 2018-01-30 18:38 (15 månader sen)

  Vid lätt stickning i hjärttrakten bör man kontakta läkare?
  Är det ok med ett litet glas vin till maten?

 • Avatar PeO 2018-08-29 15:55 (8 månader sen)

  Anders Englund kan sin sak. Troligen en av de allra främsta i landet på flimmer. Han har hjälpt väldigt många med ablationer och nyttiga råd, bl.a. mig.


Annons
Annons