Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Så behandlar du ditt höga blodtryck

Mer motion, bättre kost och viktnedgång kan vara lika effektivt mot högt blodtryck som ett läkemedel. Men man ska inte ha dåligt samvete om man ändå behöver tablettbehandling, tycker Karin Manhem, specialistläkare i internmedicin och kardiologi.

Annons

 – Basbehandlingen vid högt blodtryck är alltid att röra sig minst trettio  minuter om dagen, så att man blir lite småsvettig.
 Det kan vara att man simmar, cyklar eller joggar.  Sedan är det också bra att försöka gå ner lite i vikt och sluta röka för att få ner blodtrycket, säger Karin Manhem, specialistläkare i  internmedicin och kardiologi.

Kombination av preparat kan vara effektivt mot högt blodtryck

Men en sund livsstil hjälper inte alltid hela vägen. De flesta patienter med högt blodtryck som Karin Manhem möter behöver även tablettbehandling – och ofta flera olika sorter.

– Det behöver inte alls betyda att man lever väldigt osunt eller har en fruktansvärd sjukdom. Alla blodtryckssänkande mediciner har ju lite olika verkningsmekanismer. Några kanske dämpar stresshormonerna medan andra vidgar blodkärlen. Det kan vara listigt att använda flera olika mediciner, eftersom man får färre biverkningar när man inte tar så hög dos av varje enskild medicin.

Annons
Annons

Eftersom många med för högt blodtryck mår bra och inte har några besvär blir det ännu viktigare att man kommer fram till en behandling eller en dosering som patienten mår bra av – ingen vill ju få biverkningar av medicinen mot en åkomma som man inte ens märker av.

– Därför börjar man för det mesta lite försiktigt med ett preparat innan man lägger på nästa, för att se om man reagerar negativt på någon substans eller om det fungerar som det ska. Behandlingen är ju ofta livslång så det är angeläget att man hittar en medicinering som man mår bra av.

Många faktorer kring det höga blodtrycket

Det är sällan en enda faktor som gör att man får högt blodtryck. Man kan till exempel ha en ärftlig benägenhet för högt blodtryck – men benägenheten kan öka om man är överviktig, äter lite för mycket (och för mycket salt) samt lever ett stressigt liv utan särskilt mycket fysisk aktivitet. Högt blodtryck i sig är sällan direkt farligt men obehandlat kan det leda till bland annat proppar och blödningar i hjärnan, hjärtinfarkter, hjärtsvikt och njursvikt.  Även om enbart motion inte alltid sänker blodtrycket tillräckligt mycket för att patienten ska slippa medicin tycker Karin Manhem att man ska anstränga sig för att hitta tid till motion i vardagen, eftersom ett aktivt liv också motverkar en rad andra sjukdomar. 

– För exempelvis personer med åldersdiabetes (diabetes typ 2) är motion förstahandsbehandlingen. För denna patientgrupp har det också visat sig vara lika viktigt att ha ett bra blodtryck som ett bra blodsocker.

Annons
Annons

Och man behöver inte nödvändigtvis gå ner i vikt för att ge hjärtat den boost som krävs.

– Jag träffar ibland patienter som känner sig nedslagna av att de inte går ner i vikt fastän de motionerar. Men faktum är att du inte behöver gå ner i vikt för att hjärtat ska må bättre, det räcker att du rör på dig. Det är faktiskt bättre att vara lite rund men leva aktivt, än att vara smal men stillasittande, säger Karin Manhem.

 

 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Prisca 2020-12-15 11:12 (3 år sen)

  jag är en 33 år gammal kvinna, mamma till 2 tjejer, min sista är 4 månader gammal, och mitt höga blodtryck började efter graviditeten när min baby bara var 2 månader, allt började med hormonspiral. så jag trodde! men när jag bestämde mig för att ta bort den efter en månad, men det hjälpte inte, trycket var fortfarande högt, och även medicineringen hjälpte inte. min läkare sa att det var stressrelaterat, jag menar att jag vaknar med svår huvudvärk, med blodtryck 156 / 110, och det går inte ner, och jag mår inte bra alls ,,hjälp

 • Avatar Tidigare användare 2019-12-24 14:54 (4 år sen)

  Hej,
  Jag är 56 år och har haft förhöjt blodtryck i sex år och går på medicinering (beta-blockerare och Ca-hämmare). Jag har sällan huvudvärk men under senaste månaden har jag haft huvudvärk mer eller mindre varje dag (även nattetid). Min läkare på vårdcentralen säger att det är spänningshuvudvärk och stressrelaterat. Jag tror inte det. När jag inte känner någon värk ligger blodtrycket ok, men vid riktig huvudvärk ligger trycket på ca 150/90. Varför pendlar trycket upp och ner och hur kan jag behandla mig? Kan det vara problem med hjärtat? Förövrigt cyklar jag 10 km om dagen till jobbet och känner ingen stress på arbetet.
  //Björn

 • Avatar Tidigare användare 2019-06-11 09:23 (5 år sen)

  Idag på morgonen mätte jag blodtrycket hos sköterskan och det var 169/86.
  Vad ska jag göra?

 • Avatar Tidigare användare 2019-04-13 17:51 (5 år sen)

  Ang blodtryck och mediciner . Svårt att göra hela min historia kort , men ska försöka . Har haft högt blodtryck i 14 år kom efter en graviditet och en chock / livskris samtidigt . Har ätit betablockerare och i 6 års tid har jag fullkomligt tjatat hål i huvudet på alla läkare pga min förlamande trötthet , så muskelsvaghet att jag varit sjukskriven i 3 år och under utredningar som MS , ALS mm. En slump gjorde att jag läste om biverkningar beta .. mitt fall Bisoprolol ..det var som att läsa om mig . Orkade inte gå uppför en trappa ens , flåsade svettades floder . Låg ofta i sovrummet pga känslig för ljus och ljud ( inte lätt när man har barn ) hade tom tankar på att avsluta mitt liv . Huvudet var full i tankar men kroppen var av betong . Sömnen ? Sov 20 Tim i sträck ... lika utmattad och muskelsvaghet . Blodtrycket var högt och doser höjdes eftersom ... och jag blev mer och mer isolerad till sängen . Slutade tvärt en dag m alla mediciner ( man ska trappa ner ) dag 1 ingen skillnad . Dag 2 .. sovit utan att svettas och vaknade utan att ha någon konstig olustkänsla . Dag 3 .. klev upp , benen slakade inte , pigg och för första ggr på flera år kunde jag gå morgonpromenaden m våra hundar . Nu har jag varit utan i 3 veckor och skillnaden är som jämförelse m invalid - gående . Varför har ingen läkare. ens funderat på mina biverkningar och de har plingat i deras. huvuden ? Min läkare bad om ursäkt och sa att just beta kan vara boven . Minst 3 år av mitt och mina barns liv har varit hemskt ! Inte en semester har jag orkat åka på , fika på stan , bio inget .
  Idag utan blodtrycks medicin ligger trycket på 140/80
  Med tre olika blodtrycks m i full dos var trycket 160/100 . Läkaren har inget svar på detta ... fattar inget . Så en liten varning ? Börjar ni tappa allt , muskel massa , humöret , flåset , psyket .... kolla upp era mediciner och kräv att få byta direkt ! Det kan vara skillnad mellan att orka leva eller inte vilja det . Långt inlägg och det finns massor att berätta ? Men vill någon det så kan jag skicka min Mail och ni kan fråga mig .

 • Avatar Tidigare användare 2019-02-21 09:00 (5 år sen)

  Detta om att använda flera olika mediciner i låg dos än höja en tablett var verkligen intressant.
  Ingen läkare som sagt till mig.
  Vill fråga 100/12,5 mg losarstad....är det hög dos?
  Hade tidigare 50/12,5
  Tog 24 timmars blodtrycksmätning o hade i genomsnitt 145-180 o 85-95 med de lägre tabletterna
  Är det högt?

 • Avatar Tidigare användare 2019-02-12 14:29 (5 år sen)

  Hej
  Jag har sen en tid tillbaka ett blodtryck på 180/
  Är det farligt.
  Fullt frisk för övrigt och 47år.
  Har aldrig haft problem med blodtrycket tidigare, inte heller genom mina 9 graviditeter eller operationer genom åren.
  Har även problem med strålande smärta i strupen, brösthöjd, när vätska och mat passerar. Kommit samtidigt som blodtrycket.
  Har ej sura uppstötningar eller liknande. Ej magont.
  Mvh Susanne.

 • Avatar Tidigare användare 2019-02-10 15:59 (5 år sen)

  Hej hur farligt är det med blodtrycket 103/73
  Mina ålder är 73

 • Avatar Tidigare användare 2019-01-17 20:15 (5 år sen)

  Är det naturligt att blodtrycket är högre på e.m , kväll än på morgon, förmiddag

 • Avatar Tidigare användare 2018-08-27 11:17 (6 år sen)

  Fick 'högt' blodtryck tidigt i somras. 160/100. Ordinerades amlopedin 5mg per dag. Blev sedan sittandes i en bubbla i en månad. Mådde jättedåligt av medicinen. Kände mig omtöcknad o närminnet påverkades. Avbröt behandlingen. Blodtrycket vände till 120/ 70. Nu ännu lägre. Ska till min husläkare nu i veckan. Hoppas det ordnar sig. Har aldrig mått så dåligt som jag gör nu. Är det någon med liknande erfarenheter?

 • Avatar Tidigare användare 2018-07-27 16:42 (6 år sen)

  saltet har jag minskat på redan på 70- talet. Har svårt att motionera.
  Höfterna gnäller. Yrseln besvärar. HA_HA!


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.