6 tips till dig som har eller misstänker flimmer

6 tips till dig som har eller misstänker flimmer

Förmaksflimmer kan man få då och då, som attacker eller i mer permanent form. Symtom som väcker misstanke om förmaksflimmer är mycket viktigt att ta på allvar. Förmaksflimmer ökar nämligen i sin tur påtagligt risken för hjärtsvikt och stroke och den som lider av förmaksflimmer löper dubbelt så stor risk att dö i förtid jämfört med de utan flimmer. Här presenteras några hjälpande råd till dig med eller som misstänker hjärtfelet.


Lovisa
Publicerad den: 2017-04-05
Författare: Lovisa Dahlström, Redaktör

Annons

Förmaksflimmer är den hjärtrytmrubbning som drabbar allra flest personer. Minst 300 000 svenskar lider idag av sjukdomen – en siffra som dessutom riskerar att växa i och med en allt äldre befolkning. Är du drabbad eller misstänker att du är det? Då är de här sakerna bra att ha med sig. 

Bli varse ditt flimmer

Att upptäcka sitt flimmer är det första viktiga steget. Känner du dig ovanligt trött och andfådd även vid minsta ansträngning eller får du lätt yrsel – då är det läge att låta en läkare undersöka dig. Även smärta i bröstkorgen, eller om hjärtat slår snabbt och oregelbundet är det viktigt att uppsöka vård. Har du akuta symptom, kontakta närmsta sjukhus.

Läs också: Kaffedrickande kopplas inte till förmaksflimmer

Annons
Annons

Ta del av viktig kunskap

Att känna till sin egen sjukdom gör en tryggare och innebär också att man lättare kan diskutera behandlingsalternativ med läkaren. Lär dig mer om förmaksflimmer genom att klicka här.

Våga ställa krav

Ibland är det svårt att direkt få den vård som krävs och det gäller att själv stå på sig och ställa krav. Begära basala blodprover, att läkaren presenterar de föreslagna åtgärderna för dig och att du får en långsiktig behandlingsplan.

Annons
Annons

Ha en anhörig som stöd 

Om det finns möjlighet så är det alltid bra att be en närstående följa med till läkarbesöket som stöd. Ibland är det också bra att någon utöver en själv lyssna till råden som ges och som hjälper till att komma ihåg det som sägs.

Ändra livsstil

Vid sidan av behandling med läkemedel eller operation kan du även själv påverka ditt välmående genom din livsstil. Att motionera, minska stressen, äta kostmedvetet och undvika stora mängder alkohol kan få dig att må bättre.

Läs också: Här krossas myterna om förmaksflimmer

Försök tänka positivt

Att se möjligheter och inte begräsningar kan såklart vara lättare sagt än gjort. Men ett positivt tänkande leder sällan till något ont. Det kan därför vara bra – både för drabbade och anhöriga, att ta hjälp av en psykolog eller få stöd genom någon av Hjärt- och Lungsjukas föreningar.

 

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • gote-gor-utvardering-hos-clarks-
  2017-04-5 15:28 (16 månader sen)

  I många länder ger man kosttillskott med Hagtorn som stärker musklerna i hjärtat, Här är en studie:

  http://www.aktivsyn.se/hagtorn.html

  Och här en bipacksedel:
  Kardio stabil:
  http://www.aktivsyn.se/bp_kardiostabil.html

  GMP certifikat som för läkemedel. Skickas, faktura medföljer.

 • Avatar Christer Nilsson 2017-05-27 02:01 (14 månader sen)

  Hej!
  Läste om 70-åringen som hade en oregelbunden puls men ej över 90. Ordination blodförtunnande medel. När jag är ute och cyklar kan min puls ibland ligga på ca 240 slag/min. Den kan vara så hög i upp till 30 min. Har testat med blodförtunnande medel, men har inte märkt någon skillnad. Inget fel på varken min Garmin klocka eller Polar klocka. Båda visar lika höga värde oberoende av varandra. Jag har haft denna höga puls i ca 2 år.


Annons
Annons