Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Viktigt med träning efter kranskärlssjukdom - men få patienter deltar

Fysisk aktivitet som rehabilitering efter kranskärlssjukdom är viktigt, det slår både vetenskapliga studier och de nationella riktlinjer för hjärtsjukvård fast. Trots det är det ytterst få patienter som deltar i fysisk hjärtrehabilitering.


Publicerad den: 2019-04-12

Viktigt med träning efter kranskärlssjukdom - men få patienter deltar
Annons

– Fysisk träning inom hjärtrehabilitering är livsviktig, och det finns stark evidens i dag för att deltagande i träningsbaserad hjärtrehabilitering medför en rad positiva effekter på mortalitet, återinläggning på sjukhus, kardiovaskulära riskfaktorer, ångest, och depression, säger Sabina Borg, forskare i fysioterapi vid Linköpings universitet som deltog under Kardiovaskulära vårmötet den 11 april 2019.

Men det är svårt att få patienter att delta i hjärtrehabilitering. Andelen patienter som deltar i Europa ligger på cirka 30 procent och mindre än hälften fortsätter med sina motionsvanor ett halvår efter avslutat rehabiliteringsprogram.

I Sverige deltog endast 19 procent av kranskärlspatienterna i träningsbaserad rehabilitering på sjukhus, visar kvalitetsregistret Swedhearts årsrapport 2018. Stor skillnad syns även mellan Sveriges olika sjukhus.

Annons
Annons

LÄS OCKSÅ: Svenska hjärtförbundet: ”Se hela personen och inte bara patienten”

Långa avstånd är ett hinder för patienterna

Så varför ser det ut så här? Enligt Sabina Borgs avhandling beror det främst på att patienterna har lång väg att åka när de ska till sjukhusen. Ett avstånd på 16 kilometer eller mer var kopplat till ökad risk för att inte delta i träningen. Liknande resultat har visats i tidigare studier, både nationellt och internationellt.

– Det som utmärkte Sverige i den här studien var att kvinnor deltog i större utsträckning än män i fysisk träning på sjukhus. Tidigare studier har beskrivit det motsatta.

Under seminariet ”Preventionsriktlinjer - Kunskapslucka i det dagliga arbetet”, konstaterade moderatorn Kristina Hambraeus att sjukvården misslyckats totalt med att få patienter att delta i fysisk hjärtrehabilitering. Sabina Borg håller med, och tillägger att sjukvården bör hitta andra träningsalternativ för att lyckas aktivera patienterna. Bland annat forskas det på hur man ska kunna få patienter att träna trots långa avstånd till sjukhusen, såsom hembaserad träning, E-hälsa och bättre samarbeten med primärvården.

Annons
Annons
Läs mer om hjärt- & kärlsjukdom:

 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons