Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

5 tips till dig som känner oro på grund av din hjärtsvikt

Känner du oro och ångest på grund av din hjärtsvikt? Här är några enkla knep som kanske kan hjälpa dig. 


Publicerad den: 2018-04-06 Uppdaterad den: 2018-12-28

Annons

Vad är hjärtsvikt?

Hjärtsvikt är ett tillstånd där hjärtat inte förmår pumpa ut tillräckligt med blod (och därmed syre) till kroppens vävnader. Det är vår dödligaste folksjukdom och kräver livslång behandling.

Hjärtsvikt är ett vanligt tillstånd i den äldre befolkningen och en av få hjärtsjukdomar som ökar i västvärlden, främst på grund av att vi lever längre. Man beräknar att två procent av befolkningen är drabbad, vilket innebär att omkring 250 000 svenskar har kronisk hjärtsvikt. Uppskattningsvis har tio procent av alla svenskar över 75 år hjärtsvikt.

 

Varför får man hjärtsvikt?

Den bakomliggande orsaken är ofta någon form av skada på hjärtat, till följd av tidigare hjärtinfarkt och/eller långvarigt obehandlat högt blodtryck.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2019-12-2 20:45 (5 år sen)

  Har förmaksflimmer sen ett par år. Reumatiker med diagnos psoriasisatrit. Tidigare sprutbehandling med cellgift,alltså låg halt. Kan detta ha haft påverkatkan? Numera ingen medecin mot reumatismen.

 • Avatar Tidigare användare 2019-04-2 18:05 (5 år sen)

  Har hjärtsvikt. fick en stor propp i höger ben.Åkte in akut till Mora las, låg på iva en vecka och därefter ca 7 veckor på medicinavd.
  Man talade inte någon gång om hjärtat och jag trodde hela tiden att det var lungembolin som var det värsta . Trots att jag innan ätit blodförtunnande medel så fick jag proppar och även en under sjukhustiden. Vid ett återbesök på lasarettet nämnde läkaren i förbigående att jag hade hjärtsvikt. Blev mycket konfunderad. Därefter har jag skaffat mig kunskap om sjukdomen när den värsta chocken lagt sig. Men fortfarande är jag inte nöjd med det jag INTE fick veta under sjukhustiden utan levde i den övertygelsen att jag skulle bli bra bara lungorna hämtat sig. Ska nu begära att få en s k second opinion hos en hjärtspecialist . Har jag fått den bäst MEDICINERINGEN? Inte om jag tolkar allt jag läst. Dessutom en prognos för överlevnad. Mortaliteten är enligt medicinska bedömingar 50 % av de som får hjärtsvikt. Mitt tillstånd nu är att jag endast kan gå, med tunga ben, utomhus 30-40 meter och vid andra ansträngningar i hemmet blir mycket andfådd. Har svårt att acceptera mina stora begränsningar och min oro utan en grundligare undersökning. Mediciner : Enalapril, Bisolol, Furix , Waran: Jag är 84 år. Är/var en levnadsglad och skärpt människa, men kan inte leva med detta . Hur ska jag veta att jag får tillgång till den bästa behandlingen, vilket ju kan skilja mellan olika orter och om jag får en second opinion , hur tar en läkare emot mig på ett annat sjukhus?

 • Avatar Tidigare användare 2019-02-10 10:53 (5 år sen)

  Hej min mor har drabbats av förmaksflimmer och medicinerar för detta siloken och någon medicin som påminner om varan n till min fråga kan hon inta q10 och selen.
  Tacksam för svar
  Mvh
  Mariette Mannerström

 • Avatar Tidigare användare 2019-01-29 10:17 (5 år sen)

  Jag samlar vätska i benen och buken har lite övervikt lite föhöljt socker men så lite så det behöver inte behandlas har lite hosta på morgonen. Tar EKG 1 gång i månaden visar inga fel. Blev behandlad mot urinväsininfektion då gick svullnaden bort i benen. Har nu fått lite svullnad i fötterna o buken igen. Susanne

 • Avatar Tidigare användare 2019-01-2 17:44 (6 år sen)

  Fy.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.