Fler diabetiker riskerar att bli blinda

Fler diabetiker riskerar att bli blinda

Tanken är att ögonfriska diabetiker ska få sina ögon undersökta högst vartannat respektive vart tredje år. Men nu visar ny statistik att allt färre diabetikerpatienter får sina ögon undersökta regelbundet, något som riskerar att göra dem blinda.

erika-sjoo
Publicerad den: 2016-01-22
Författare: Erika Sjöö, Redaktör

Annons

Diabetes är en allvarlig och kronisk sjukdom. Vid båda typerna av diabetes (typ 1 och typ 2) finns en förhöjd risk att utveckla vissa typer av komplikationer, till exempel ögonsjukdom som i värsta fall kan leda till blindhet.

Brist på kapacitet i vården

Det finns sedan tidigare en nollvision om att inga diabetiker ska bli blinda av sin sjukdom. Men nu visar ny statistik att de ögonbottenundersökningar som patienter med diabetes typ 1 och diabetes typ 2 har rätt till, för att upptäcka och behandla ögonförändringar, blir allt färre. Det är brist på kapacitet i vården som ligger bakom den negativa trenden, skriver tidningen Dagens Medicin.

– Vi har varit mycket framgångsrika i Sverige på att förebygga ögonsjukdom och blindhet hos personer med diabetes, så det här är en negativ trend som vi måste försöka vända, säger Soffia Gudbjörnsdottir, registerhållare på Nationella diabetesregistret, NDR, till Dagens Medicin.

Annons
Annons

Bland patienter med diabetes typ 1 var det 95 procent som genomgått undersökningen medan motsvarande siffra för de med diabetes typ 2 ligger på 89 procent. De målnivåer Socialstyrelsen tagit fram ligger på 98 respektive 96 procent.

Ögonbottenundersökning hos optiker

I Västra Götalandsregionen ser det dystert ut för diabetespatienterna. I Göteborg är kön till ögonbottenundersökningar lång och har så varit under tio års tid enligt Lotte Waller som arbetar som överläkare vid diabetesmottagningen på Frölunda specialistsjukhus.

– Men det blir allt mer tydligt i hela Västra Götalandsregionen. På vissa håll i primärvården i Göteborg har fördröjningen periodvis varit tre år. Från min horisont ser jag det både som ett organisations- och kapacitetsproblem, säger Lotte Waller till Dagens Medicin.

Annons
Annons

I Västernorrland ser det betydligt ljusare ut. Där låter man patienten göra sin ögonbottenundersökning hos optikern.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar hasse e 2016-09-28 18:38 (4 år sen)

  Vad betyder DRP i vänster öga. Detta i samband med ögonbottenfoto pga diabetes 2.

 • gote-gor-utvardering-hos-clarks-
  2016-01-22 13:55 (4 år sen)

  I flera länder, som t.ex. Frankrike får registrerade diabetiker gratis tillskott som heter Klarin Perfekt. Ett koncentrat av tallbark och vilda blåbär med alla näringsämnen till synorganet. Den är väldigt antiinflammatorisk och vidgar trånga blodkärl för bättre genomströmning. Näringstillförseln in i ögongloben ökar.
  Den är framtagen av statligt läkemedelsproducent i Polen mot Näthinnestörningar, Gula fläcken och för diabetiker.

  I Sverige har den godkända hälsopåståenden av Svensk egenvård och GMP certifikat som för läkemedel.

  I Frankrike räknas det med färre antal amputationer i underben / fötter för diabetiker.

  Den börjar nu finnas hos allt fler optiker, det första apoteket, hälsokost m.fl.

  Den finns också på nätet. Det är bara att googla eller söka på den. Min syn räddades tack vare denna. Inte haft en enda irit på flera år, och min början till gula fläcken försvann istället för att utvecklas.


Annons
Annons
Annons