Behandlingen som sparar liv bland diabetiker

Över häften av alla patienter med diabetes dör i någon hjärt-kärlsjukdom. Dessa komplikationer har dock på senare tid visat sig kunna motverkas med hjälp av sockersänkande behandling. Utvecklingen har gått snabbt, men hänger sjukvården med?  


Lovisa
Publicerad den: 2017-07-05
Författare: Lovisa Dahlström, Redaktör

Annons

Det är först nu som det går att visa att moderna  läkemedel som sänker blodsockerhalten faktiskt kan minska risken för att diabetespatienter med typ 2 ska drabbas av hjärt-kärlsjukdom. Bara under förra året publicerades flera studier som gav tydligt vetenskapligt stöd för just det här. Samtidigt verkar kunskapen – inte minst bland läkare vara otillräcklig för att alla patienter ska få möjlighet att ta del av framstegen och de nya behandlingsformerna. 

– Det kan vara svårt för primärvården och allmänläkare att hålla koll på allt, därför behövs det tydligare riktlinjer att följa, menar Stefan Jansson, Med dr, distriktsläkare, Brickebackens vårdcentral, Örebro.

Kan förlänga liv

Under förra året publicerades flera studier vilka gav tydligt vetenskapligt stöd för just det här. Några av dessa läkemedel visade också att de kunde förlänga diabetespatienternas liv. Utvecklingen har gått snabbt, men enligt många röster utnyttjas inte behandlingen till fullo. Det var också flera överens om vid Dagens Medicins föreläsningar Diabetes– en hjärtefråga?

Annons
Annons

 – Det är nästan skrattretande eftersom det egentligen inte tyder alls på några större kostnader med det här. Snarare tvärt om. Det är inget jättedyrt läkemedel, det sparar lidande och det finns heller inga stridigheter inom professionen. Vi måste bara få det att fungera och som sagt, tydliga riktlinjer redan inom primärvården är inget att underskatta, säger Stefan Jansson

 Kardiologernas roll?

Något som också togs upp under seminariet var frågan om kardiologernas roll i diabetesvården i och med hjärt-p problematiken. Här fanns de som menade här att kardiologer inte sällan har mer av en blåljus-funktion vilket då inte passar sig för diabetiker som kräver mer preventiv vård. Mer kunskap och riktlinjer skulle behövas även här blev slutsatsen.

 ”Måste komma ifrån stuprörstänkandet”

Ytterligare en aspekt som också genomsyrar de flesta seminarier kopplat till våd och hälsa under Almedalsveckan handlar om att se patienterna som individer och inte bara en massa.

Annons
Annons

 – Vi måste komma ifrån stuprörstänkandet. Det är inte bara en diagnos som valsar runt i vården, det är en människa bakom. En person med stark röst kanske får de nya läkemedlet men så ser det inte ut för alla, säger Inger Ros, Ordförande, Riksförbundet HjärtLung

 

 

 

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar erik lumme 2017-07-6 06:35 (3 år sen)

  medicinens namn nämdes inte för diabetiker

 • Avatar Ulla Gunni 2017-07-6 08:26 (3 år sen)

  Namnet på läkemedlet?

 • Avatar Kjelle.B 2017-07-6 09:32 (3 år sen)

  Vad heter det sockersänkande läkemedlet?

 • Avatar Hans Eriksson 2017-07-6 10:34 (3 år sen)

  Håller med erik lumme; För allmänt hållet, jag som diabetiker skulle vilja ha något med mer substans.

 • Avatar Per-Arne Hallgren 2017-07-6 10:58 (3 år sen)

  Orsaken, som jag ser det är, att de flesta diabetiker drabbas av ischemiska hjärt- och kärlsjukdomar. Stress höjer blodsockret, vilket orsakar oxidativ stress som ger fria radikaler. Dessa radikaler är förklaringen till ett otal sjukdomar. Ett enkelt sätt att bota är, att skriva ut antioxidanter av rätt sort i rätt mängd. Sjukvården skall hjälpa patienterna, inte enbart mäta blodsocker.

 • Avatar Edmundo Albornoz 2017-07-8 08:30 (3 år sen)

  Vad är det för mediciner?
  Hur kan jag påverka min läkare att ändra medicinering, idag får jag medformin.

 • Avatar Kerstin Hed 2017-07-8 10:31 (3 år sen)

  Vore bra att få reda på vilket läkemedel det rör sig om, dvs namnet. Hur ska man annars kunna be om det?

 • Avatar Kjelle.B 2017-07-16 14:59 (3 år sen)

  Hej, fick svar från redaktionen angående det nya sockersänkande läkemedlet som många har undrat över:
  Hej igen,

  Preparatet är ett så kallat SGLT-2 hämmare där den aktiva substansen är empagliflozin. Studier har visar att läkemedlet sänker blodsockret och minskar risken för patienter med typ 2 diabetes och etablerad kardiovaskulär sjukdom ska dö i någon hjärt-kärlsjukdom

 • Avatar Sara 2017-11-9 22:39 (2 år sen)

  Janovia lr Metformin heter två av de vanligaste medicinerna vid typ 2, Metformin är ofta förstahandsval, vad jag förstått,

 • Avatar B Vikstrom 2018-03-1 23:21 (24 månader sen)

  Varför ska empagliflozin vara ett sånt bra läkemedel mot typ-2 diabetiker


Annons
Annons
Annons