Behandlingen som sparar liv bland diabetiker
Över häften av alla patienter med diabetes dör i någon hjärt-kärlsjukdom. Dessa komplikationer har dock på senare tid visat sig kunna motverkas med hjälp av sockersänkande behandling. Utvecklingen har gått snabbt, men hänger sjukvården med?
Det är först nu som det går att visa att moderna läkemedel som sänker blodsockerhalten faktiskt kan minska risken för att diabetespatienter med typ 2 ska drabbas av hjärt-kärlsjukdom. Bara under förra året publicerades flera studier som gav tydligt vetenskapligt stöd för just det här. Samtidigt verkar kunskapen – inte minst bland läkare vara otillräcklig för att alla patienter ska få möjlighet att ta del av framstegen och de nya behandlingsformerna.
– Det kan vara svårt för primärvården och allmänläkare att hålla koll på allt, därför behövs det tydligare riktlinjer att följa, menar Stefan Jansson, Med dr, distriktsläkare, Brickebackens vårdcentral, Örebro.
Kan förlänga liv
Under förra året publicerades flera studier vilka gav tydligt vetenskapligt stöd för just det här. Några av dessa läkemedel visade också att de kunde förlänga diabetespatienternas liv. Utvecklingen har gått snabbt, men enligt många röster utnyttjas inte behandlingen till fullo. Det var också flera överens om vid Dagens Medicins föreläsningar Diabetes– en hjärtefråga?
– Det är nästan skrattretande eftersom det egentligen inte tyder alls på några större kostnader med det här. Snarare tvärt om. Det är inget jättedyrt läkemedel, det sparar lidande och det finns heller inga stridigheter inom professionen. Vi måste bara få det att fungera och som sagt, tydliga riktlinjer redan inom primärvården är inget att underskatta, säger Stefan Jansson
Kardiologernas roll?
Något som också togs upp under seminariet var frågan om kardiologernas roll i diabetesvården i och med hjärt-p problematiken. Här fanns de som menade här att kardiologer inte sällan har mer av en blåljus-funktion vilket då inte passar sig för diabetiker som kräver mer preventiv vård. Mer kunskap och riktlinjer skulle behövas även här blev slutsatsen.
”Måste komma ifrån stuprörstänkandet”
Ytterligare en aspekt som också genomsyrar de flesta seminarier kopplat till våd och hälsa under Almedalsveckan handlar om att se patienterna som individer och inte bara en massa.
– Vi måste komma ifrån stuprörstänkandet. Det är inte bara en diagnos som valsar runt i vården, det är en människa bakom. En person med stark röst kanske får de nya läkemedlet men så ser det inte ut för alla, säger Inger Ros, Ordförande, Riksförbundet HjärtLung
-
Olika typer av diabetes
Diabetes är en folksjukdom, där blodets innehåll av socker (glukos) är högre än normalt. Hur vet man att man har diabetes? Lär dig mer om de olika formerna av diabetes, som diabetes typ 1 och 2 samt graviditetsdiabetes.
-
Känner du en diabetiker? Då bör du veta detta
Är du anhörig, kollega eller vän till någon som har diabetes? Då är det bra att veta hur man kan hjälpa till om hen har insulinkänning (för låga blodsockervärden) och själv inte märker av det. Känner inte personen tecknen själv kan känningen gå över till insulinkoma.
-
Glutenfri diet kan öka risken för typ 2 – diabetes
De senare tidens dietrevolution har uppvisat lika många sätt att äta som det finns kost-intresserade människor. Att utesluta gluten i hopp om välmående har blivit något allt fler väljer – även dem utan intolerans. Ny forskning gjord vid Harvard University visar dock på motsatt hälsoeffekt.
12 Kommentarer -
Minska aptiten och förebygg diabetes med korn
Äter du ofta bröd som innehåller kornkärnor? I sådana fall löper du mindre risk att i framtiden drabbas av diabetes typ 2 och hjärt-och kärlsjukdomar. Den speciella kostfiberblandningen i kornkärnor hjälper nämligen till att minska aptiten och reglera blodsockret och på...
12 Kommentarer -
Kolhydratomsättningen
Den föda som vi äter fungerar som bränsle för vår kropp. De proteiner, fetter och kolhydrater (till exempel socker och stärkelse) som finns i kosten används för att producera den energi som krävs för att utföra alla kroppens funktioner och aktiviteter.
-
Behandlingen som sparar liv bland diabetiker
Över häften av alla patienter med diabetes dör i någon hjärt-kärlsjukdom. Dessa komplikationer har dock på senare tid visat sig kunna motverkas med hjälp av sockersänkande behandling. Utvecklingen har gått snabbt, men hänger sjukvården med?
10 Kommentarer -
Må bättre, ät regelbundet
Människans biologiska rytm talar för att maten vi äter bör vara jämnt fördelad över dagen. En bra måltidsordning har en gynnsam effekt på blodfetter, blodsocker, upptaget av näringsämnen och vikten.
-
Så sänker du kaloriintaget i din kost
För att minska i vikt måste man äta mindre kalorier än vad man förbrukar. Tallriksmodellen är ett bra hjälpmedel för att få en god balans mellan de tre energigivarna i kosten. De tre energigivarna är fett, protein och kolhydrat.
Kommentera denna artikel
medicinens namn nämdes inte för diabetiker
Namnet på läkemedlet?
Vad heter det sockersänkande läkemedlet?
Håller med erik lumme; För allmänt hållet, jag som diabetiker skulle vilja ha något med mer substans.
Orsaken, som jag ser det är, att de flesta diabetiker drabbas av ischemiska hjärt- och kärlsjukdomar. Stress höjer blodsockret, vilket orsakar oxidativ stress som ger fria radikaler. Dessa radikaler är förklaringen till ett otal sjukdomar. Ett enkelt sätt att bota är, att skriva ut antioxidanter av rätt sort i rätt mängd. Sjukvården skall hjälpa patienterna, inte enbart mäta blodsocker.
Vad är det för mediciner?
Hur kan jag påverka min läkare att ändra medicinering, idag får jag medformin.
Vore bra att få reda på vilket läkemedel det rör sig om, dvs namnet. Hur ska man annars kunna be om det?
Hej, fick svar från redaktionen angående det nya sockersänkande läkemedlet som många har undrat över:
Hej igen,
Preparatet är ett så kallat SGLT-2 hämmare där den aktiva substansen är empagliflozin. Studier har visar att läkemedlet sänker blodsockret och minskar risken för patienter med typ 2 diabetes och etablerad kardiovaskulär sjukdom ska dö i någon hjärt-kärlsjukdom
Janovia lr Metformin heter två av de vanligaste medicinerna vid typ 2, Metformin är ofta förstahandsval, vad jag förstått,
Varför ska empagliflozin vara ett sånt bra läkemedel mot typ-2 diabetiker
Inga har kommenterat på denna sida ännu