Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Ökad risk för självmord vid diabetes

Risken är störst hos personer som får diagnosen diabetes tidigt i livet visar en ny svensk studie. Ett vanligt tillvägagångssätt vid självmord är att ta en överdos av insulin.
Annons

Studien bygger på avidentifierad data från svenska patientregister. Drygt 250 000 personer som fått diagnosen diabetes typ 1 eller diabetes typ 2 under åren 1996-2009 jämfördes med slumpmässigt valda personer ur normalbefolkningen. Diabetespatienterna matchades med fem liknande personer med avseende på ålder, kön och födelseort.
 
Resultaten visar att risken för självmord var mer än tre gånger högre i diabetesgruppen än i jämförelsegruppen. Även risken för annan onaturlig död ökade i diabetesgruppen.

Överdos av insulin vanligt tillvägagångssätt

Ett förhållandevis vanligt tillvägagångssätt för självmord var dödlig förgiftning, exempelvis genom överdos av insulin eller antidiabetesläkemedel. Risken för självmord var särskilt hög för personer som fått diagnosen före 40 års ålder, det vill säga diabetes typ 1. Forskarna konstaterar att riskökningen bara till en mindre del berodde på psykiska problem.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2017-02-20 22:12 (7 år sen)

    Laerence: Tror du man MÅSTE va ps. sjuk för att begå självmord?? De FLESTA är det ja men inte ALLA. Då det är en allvarlig kronisk sjukdom som tar mkt tid o energi är det ju inte konstigt om de till slut blir så trötta o bara inte orkar längre!! Ständigt ha koll på sitt bs o tänka på vad o hur mkt man äter, alla sprutor, planering etc kan nog verkligen leda till livsleda o frustration med tiden.

    Birgitta: Så det finns ingen åldersgräns alls för typ 1?! 40 år som står här stämmer inte? Då kanske du ska mejla förf o påpeka det om du har en annan källa. Vet du om det kan va typ 1 om man är äldre fast inte fått det pga livsstilen utan är frisk o smal o motionerar mkt?! Alltså ant. mer ärftligt. Även med LITE egen prod. kvar? Svårt dra gränsen ibland kanske.

  • Avatar Tidigare användare 2017-02-2 22:35 (7 år sen)

    Om det ej berodde på psykisk sjukdom vad var då orsakerna?

  • Avatar Tidigare användare 2014-06-4 08:57 (10 år sen)

    Smärt patienter ökad risk också varför nochalanta vården . Får ej bli beroende..... andra prep. biverkningar som utsättningssymtom ( beroende annat ord )+ flera andra därtill . eller funkar dåligt + många vill ej veta av en.

  • Avatar Tidigare användare 2014-06-4 08:32 (10 år sen)

    vad underligt problem brukar uppstå då särskilt de som ej skött. blod till ben fingrar syn . Tänk efter själva om ni vet vad som väntar.......

  • Avatar Tidigare användare 2014-06-3 12:08 (10 år sen)

    Hej.

    Vill bara klargöra att typ 1 diabetes inte har med åldern att göra. Det handlar om en person som helt och hållet saknas insulin och körteln kan aldrig mer
    producera insulin. Detta kan hända vem som helst men är mest vanligt bland barn, unga och yngre vuxna. Typ 2 är en helt annan sak. Det är så många som inte förstår vad diabetes handlar om. Många tror att det handlar om att äta för mycket godis och socker när det handlar om blodsocker och insulinnivå. Inte godis.

  • Avatar Tidigare användare 2014-06-2 23:04 (10 år sen)

    Vad är meningen med att sända ut infon om ökad självmordsrisk vid tidig diabetes till Nätdoktorns medlemmar?


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.