Ökad risk för självmord vid diabetes

Risken är störst hos personer som får diagnosen diabetes tidigt i livet visar en ny svensk studie. Ett vanligt tillvägagångssätt vid självmord är att ta en överdos av insulin.

Karin Nordin, Redaktör
Publicerad den: 2014-06-02
Författare: Karin Nordin, Redaktör

Annons

Studien bygger på avidentifierad data från svenska patientregister. Drygt 250 000 personer som fått diagnosen diabetes typ 1 eller diabetes typ 2 under åren 1996-2009 jämfördes med slumpmässigt valda personer ur normalbefolkningen. Diabetespatienterna matchades med fem liknande personer med avseende på ålder, kön och födelseort.
 
Resultaten visar att risken för självmord var mer än tre gånger högre i diabetesgruppen än i jämförelsegruppen. Även risken för annan onaturlig död ökade i diabetesgruppen.

Överdos av insulin vanligt tillvägagångssätt

Ett förhållandevis vanligt tillvägagångssätt för självmord var dödlig förgiftning, exempelvis genom överdos av insulin eller antidiabetesläkemedel. Risken för självmord var särskilt hög för personer som fått diagnosen före 40 års ålder, det vill säga diabetes typ 1. Forskarna konstaterar att riskökningen bara till en mindre del berodde på psykiska problem.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar sagabelami 2014-06-2 23:04 (5 år sen)

  Vad är meningen med att sända ut infon om ökad självmordsrisk vid tidig diabetes till Nätdoktorns medlemmar?

 • Avatar Birgitta 2014-06-3 12:08 (5 år sen)

  Hej.

  Vill bara klargöra att typ 1 diabetes inte har med åldern att göra. Det handlar om en person som helt och hållet saknas insulin och körteln kan aldrig mer
  producera insulin. Detta kan hända vem som helst men är mest vanligt bland barn, unga och yngre vuxna. Typ 2 är en helt annan sak. Det är så många som inte förstår vad diabetes handlar om. Många tror att det handlar om att äta för mycket godis och socker när det handlar om blodsocker och insulinnivå. Inte godis.

 • Avatar 2014-06-4 08:32 (5 år sen)

  vad underligt problem brukar uppstå då särskilt de som ej skött. blod till ben fingrar syn . Tänk efter själva om ni vet vad som väntar.......

 • Avatar 2014-06-4 08:57 (5 år sen)

  Smärt patienter ökad risk också varför nochalanta vården . Får ej bli beroende..... andra prep. biverkningar som utsättningssymtom ( beroende annat ord )+ flera andra därtill . eller funkar dåligt + många vill ej veta av en.

 • Avatar Laerence 2017-02-2 22:35 (3 år sen)

  Om det ej berodde på psykisk sjukdom vad var då orsakerna?

 • Avatar Sandra 2017-02-20 22:12 (3 år sen)

  Laerence: Tror du man MÅSTE va ps. sjuk för att begå självmord?? De FLESTA är det ja men inte ALLA. Då det är en allvarlig kronisk sjukdom som tar mkt tid o energi är det ju inte konstigt om de till slut blir så trötta o bara inte orkar längre!! Ständigt ha koll på sitt bs o tänka på vad o hur mkt man äter, alla sprutor, planering etc kan nog verkligen leda till livsleda o frustration med tiden.

  Birgitta: Så det finns ingen åldersgräns alls för typ 1?! 40 år som står här stämmer inte? Då kanske du ska mejla förf o påpeka det om du har en annan källa. Vet du om det kan va typ 1 om man är äldre fast inte fått det pga livsstilen utan är frisk o smal o motionerar mkt?! Alltså ant. mer ärftligt. Även med LITE egen prod. kvar? Svårt dra gränsen ibland kanske.


Annons
Annons
Annons