Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Mottagningsbesök i grupp bra för diabetiker

Annons

Enligt en amerikansk studie är mottagningsbesök i grupp ett effektivt sätt att minska blodtrycket hos personer med diabetes. Forskarna bakom studien, som presenteras i tidskriften Annals of Internal Medicine, har undersökt 239 patienter med dåligt kontrollerat blodtryck och dåligt kontrollerad diabetes. Patienterna lottades till att antingen få sedvanlig sjukvård eller att delta i gruppbesök på en mottagning.

Under gruppbesöken fick patienterna träning i hur de skulle sköta sin sjukdom, och&nbspde fick träffa en läkare och apotekare som hjälpte till att modifiera behandlingen efter patientens blodtryck och långtidsblodsocker, HbA1c.

Annons
Annons

När patienterna följdes upp ett år senare kunde forskarna se att de som deltagit i gruppbesök förbättrat sitt diastoliska blodtryck med i snitt 13,7 mmHg, jämfört med 6,4 mmHg bland dem som fått sedvanlig sjukvård. Men vad gäller värdet för långtidsblodsocker märktes inga skillnader mellan de båda grupperna.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.