Minskad dödlighet bland diabetiker efter screening

Genom så kallad screening fick patienter med typ 2-diabetes sina diagnoser tidigare, färre fick följdsjukdomar och dödligheten minskade kraftigt. Det visar en studie på mer än 140 000 personer i Västerbotten.


Lovisa
Publicerad den: 2017-08-24
Författare: Lovisa Dahlström, Redaktör

Annons

För patienter som fått diagnosen via screening ökar chansen att överleva och dessutom minskar risken för att drabbas av hjärtkärl-, njur- och ögonsjukdomar.

-Det är inte bara det att man tar ett blodsockerprov där man ser om patienten har diabetes eller inte, de får dessutom hälsoinformation. Det är det som visat sig vara så effektivt visar vår studie, säger Olov Rolandsson, professor vid Umeå Universitet till Tv4 Nyheterna.

Han menar att risken för dödlighet halveras genom screening och uppmanar riskpersoner till att regelbundet testa.

Annons
Annons

Typ 2-diabetes kallas det när förmågan att producera insulin inte räcker för kroppens behov. Man räknar med att över en miljon människor i Sverige bär på arvsanlag för att utveckla sjukdomen och från forskarhåll hoppas man på en större medeetenhet bland befolkningen.

 

 

Annons
Annons

    Källor

  • Tv4 Nyheterna - http://www.tv4.se/nyheterna/klipp/v%C3%A4sterbottensprojektet-positivt-mot-diabetes-3929791

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2017-08-25 20:08 (4 år sen)

    Där jag bor i Gävleborgs län är det långt mellan kontrollerna hos diabetessköterskan nästan två år mellan besöken . Och det är lika med läkarbesöken . Hur ser det ut hos andra ??