Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Guide: Målvärden för dig med typ 2-diabetes

Vilka blodsockervärden bör man eftersträva vid typ 2-diabetes? Här går Netdoktor igenom målvärden för blodsocker när det gäller både HbA1c och P-glukos. Du får också lära dig vad fP-glukos betyder och varför det är viktigt att ha målvärden. 


Publicerad den: 2021-03-08

Blodsockernivå, mäta med blodsockermätare vid diabetes.
Annons

När man har typ 2-diabetes kan man få information om sina blodsockernivåer genom två typer av blodprover: P-glukos och HbA1c (långtidsblodsocker). Vilka målvärden man ska eftersträva skiljer sig dock mellan olika individer, det kan exempelvis bero på hur länge man haft diabetes, hur bra kontroll man har på sitt blodsocker, levnadsvanor, ens ålder eller om man lever med andra sjukdomar.

Vad är HbA1c, långtidssocker?

När man har diabetes bör man testa sitt HbA1c regelbundet, två gånger per år eller oftare vid behov. Provet visar hur blodsockret legat de senaste två till tre månaderna. Risken för komplikationer har ett direkt samband med hur högt eller lågt HbA1c har legat över tid.

Har man haft ett högt blodsocker länge är risken för komplikationer högre. Komplikationer som kan uppstå på grund av långvariga blodsockernivåer är skador på nerver och blodkärl, vilket i sin tur kan leda till hjärt-kärlsjukdom, skador på ögon, njurskador och svårläkta sår på fötterna. Många av dessa skador går inte att ”laga” och därför är det viktigt att förebygga dem. Att ha god kontroll på blodsockret kan bromsa eller helt ta bort risken för många av de diabeteskomplikationer som kan uppstå, därför är det också viktigt försöka nå de målvärden som man har. 

HbA1c är ett prov som görs för att kolla hur blodsockret legat de senaste månaderna. Målvärdet för HbA1c är personanpassade och utgår bland annat från vilka förutsättningar en person har. Det man utgår ifrån är hur stor risk det är att en person kommer drabbas av diabeteskomplikationer under sin livsstil. Sådant som spelar roll är exempelvis levnadsvanor, ålder, andra sjukdomar eller redan befintliga diabeteskomplikationer.

Annons
Annons

Målvärde för HbA1c (långtidsblodsocker)

Personer med nydebuterad typ 2-diabetes:

  • 42–52 mmol/mol (gäller de första 5–10 åren med typ 2-diabetes).

  • 42–48 mmol/mol rekommenderas för personer yngre än 55 år, som inte har hjärt-kärlsjukdom eller en annan sjukdom som kan påverka. Riskerar man att få hypoglykemi (kraftigt blodsockerfall) bör man ha ett högre målvärde.

Personer som har haft diabetes i tio år eller mer och personer som har haft problem med biverkningar eller med hypoglykemi (kraftigt blodsockerfall)::

  • 53–69 mmol/mol.

  • Äldre personer (80 år och äldre) som haft sjukdomen under längre tid och personer som har någon hjärt-kärlsjukdom, kan få ett högre målvärde.

P-Glukos (blodsockervärdet just nu)

P-glukos är ett blodprov som tas när man ska titta på hur mycket glukos det finns i blodet just för stunden. P-glukos kan man kolla själv om man har en blodsockermätare. Hos sjukvården kan man också göra mer avancerade mätningar.

fP-glukos

När P-glukos tas på fastande mage, så kallat fasteblodsocker eller fastesocker, brukar det skrivas som fP-glukos i journalen.

Målvärde för P-glukos (blodsockret just nu)

När man har fastat innan provtagning:

  • Om man har fastat innan man tar P-glukos bör värdet ligga mellan 4,0 och 6,0 mmol/L.

När man inte har fastat innan provtagning:

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

  • Om man inte har fastat kan värdet ligga upp mot 8,7 mmol/L.

Rättigheter du har som patient 

Att ha koll på sin rättigheter kan bidra till att man får bättre vård och behandling. Här kan du läsa några av de rättigheter du har som patient.  

Du ska förstå den information du får

Din vårdgivare ska så gott det går försäkra sig om att du som patient förstått innebörden och betydelsen av den information som lämnats till dig. Informationen som ges ska även anpassas till dig, utifrån din ålder, mognad, erfarenhet, språkliga bakgrund och andra personliga förutsättningar som du har.

Skriftlig information

Informationen ska lämnas skriftligt om du ber om det, eller i de fall då det behövs.

Rätt till fast vårdkontakt 

Du har rätt att själv begära en fast vårdkontakt som kan hjälpa dig samordna den vård och behandling du får. Som patient med diabetes får man ofta en diabetessjuksköterska utsedd.

Möjlighet till fast läkarkontakt

Du ska få möjlighet till en fast läkarkontakt inom primärvården. Primärvården är den vård som utförs utanför sjukhus eller som inte kräver särskild specialistkompetens. Det kan exempelvis vara vård som utförs på en vårdcentral, hälsocentral eller barnavårdscentral.

Vill du lära dig mer om vilka rättigheter du har som patient? Nu kan du gå en webbaserad utbildning om patientlagen. Att gå utbildningen är helt gratis. Gå till utbildningen!

Patientföreningar för dig med diabetes

Genom patientföreningarna kan man gå kurser om diabetes, träffa andra i samma situation för att utbyta tips och erfarenheter eller bara umgås. 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Pär 2023-04-30 10:46 (14 månader sen)

  Viktigt hålla koll på långtidssockret !
  Ocempic sprutan är mkt effektiv plus att man går ner i vikt då aptiten minskar !
  Tyvärr missbrukas medicinen då den använts i dubbeldos av bantare! De borde äta mindre och motionera mer istället ! Ocempic är fn slut på apoteken då tillverkaren har produktionsproblem mkt beroende på bantarnas användning

 • Avatar Nils 2023-01-18 22:16 (17 månader sen)

  Blev positivt överraskad av den informativa och lättlästa texten. Kommer att följa er med stort intresse


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.