Cancer

Delta i enkätundersökning om bröstcancer

Cytohjärna – när cellgiftsbehandling ger kognitiv påverkan
En långvarig behandling med cytostatika (cellgifter) kan leda till att man upplever en form av mental dimma – något som också kallas för “cytohjärna”. I den här artikeln kan du läsa mer om vilka symtom tillståndet medför och vad kan man göra för att lindra symtomen.
-
Godartade knutor i brösten
En godartad knuta orsakas oftast av en bindvävsförtjockning i bröstvävnaden. Detta kallas fibroadenomatos. Var tredje kvinna har det i större eller mindre omfattning. Var femte kvinna besväras av det i perioder, men det är inte farligt.
-
Trippelnegativ bröstcancer
Trippelnegativ bröstcancer är en av de mindre vanliga typerna av bröstcancer.
-
Kirurgi vid behandling av cancer
Förutsättningar för att kunna använda kirurgi vid cancer är att cancern inte har spridit sig utanför ursprungstumören.
-
Målsökande behandling - cancerbehandling
Målsökande behandling är benämningen på en ny grupp läkemedel mot cancer. Av de nya läkemedel mot cancer som kommit fram på senare år är de flesta ur denna grupp. Och ytterligare fler är att vänta i framtiden.
-
Hormonbehandling - cancerbehandling
Redan före förra sekelskiftet började kopplingar dras mellan hormonbalansen i kroppen och olika sjukdomar. Många av teorierna från förr har visat sig inte stämma. Men att våra könshormoner kan stimulera vissa cancertypers tillväxt, främst bröst- och prostatacancer, är helt klarlagt.
-
Två av tre med myelom har anemi (lågt blodvärde)
Anemi kan också kallas för lågt blodvärde eller blodbrist. Det är ett tillstånd som kan ge huvudvärk, yrsel och trötthet. Två av tre patienter med diagnosen multipelt myelom får anemi. Men vad är anemi och varför får man det?
-
Högdosbehandling med stamcellsstöd vid myelom – 3 personer berättar
Många med myelom som är under 65–70 år gör en autolog stamcellstransplantation och högdosbehandling med cytostatika (cellgifter), som del av sin första behandling. Här berättar Lotta, Ola och Krister med egna ord hur de upplevde sina behandlingar.
-
Därför blir man inte kallad på mammografi efter 74 år
Alla regioner ska erbjuda avgiftsfri screening för bröstcancer, så kallad mammografi, till kvinnor mellan 40–74 år. Kvinnor får regelbundet en kallelse och uppmanas att gå på sin screening, men varför tar det stopp vid 74 år?
4 Kommentarer -
Närhet och sex vid cancer
Närhet och sexuell hälsa är en viktig källa till välbefinnande. Vid en cancerdiagnos kan oro och stress i kombination med behandling göra att sexlusten avtar eller helt försvinner under perioder. Det kan även förvärras av att samlag känns obekvämt eller gör ont. Sexolog...
1 Kommentarer
-
15 viktiga saker du bör veta om din patientjournal
Här får du användbar information om din patientjournal.
4 Kommentarer -
8 vanliga biverkningar efter högdosbehandling med autolog stamcellstransplantation
Högdosbehandling med cytostatika (cellgifter) och stamcellstransplantation är en effektiv behandling hos vissa personer med myelom. Men hur mår man efter en sådan behandling? Vilka biverkningar är vanliga och hur länge behöver man vara sjukskriven?
-
Stamcellstransplantation vid myelom – så går det till
Högdosbehandling med cytostatika är en effektiv behandling vid myelom som förstör cancecellerna. Men behandlingen påverkar och förstör också friska blodceller, därför behöver man göra en stamcellstransplantation så att man kan återinföra friska stamceller efter avslutad...
-
Lungläkaren svarar på frågor om lungcancer
Vad innebär genförändringar vid cancer? Och ser man all cancer på röntgen? Det är några frågor som kommit in från läsare till Ronny Öhman, överläkare i lungmedicin på Skånes Universitetssjukhus. Här nedan kan du se vad han svarat på frågorna.
1 Kommentarer