Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Artikel | Lymfom

Nya behandlingsmöjligheter vid mantelcellslymfom

Mantelcellslymfom är en cancersjukdom som i första hand oftast behandlas med cytostatika, antikroppsbehandling och stamcellstranslpantation. Det finns också ett stort antal nya läkemedel under utveckling. Här berättar professorn Ingrid Glimelius om nya läkemedel och behandlingsmöjligheter för mantelcellslymfom. 


Publicerad den: 2024-02-19

Annons

Annons
Annons

Mantelcellslymfom är en kronisk cancersjukdom som drabbar ungefär 140 personer per år i Sverige. Även om den betraktas som obotlig, kan de flesta patienter leva under lång tid med rätt behandling. Vilken behandling man får beror på hur gammal man är och hur sjuk man är. 

I allmänhet behandlas mantelcellslymfom med en kombination av cytostatika (cellgifter) och antikroppsbehandling. Är man under 70 år gör man ofta även en stamcellstransplantation med sina egna celler.

Här kan du läsa mer om stamcellstransplantation.

Nya läkemedel för mantelcellslymfom 

Ingrid Glimelius är överläkare och professor i onkologi och berättar att det finns många nya former av behandlingar för mantelcellslymfom, som har tillkommit de senaste åren. 

– För några år sedan kom ett nytt läkemedel som heter Ibrutinib. Läkemedlet har varit med i en stor studie och det ser ut som att man kan ersätta stamcellstransplantationen med tabletter i två år efter de första månaderna med cellgifter, säger Ingrid Glimelius. 

Ibrutinib är ett läkemedel i tablettform som blockerar proteiner som reglerar cancercellernas tillväxt och delning, så att den bromsas. Det används i dagsläget vid återfall av mantelcellslymfom, men nu pågår en diskussion om att införa det även i primärbehandlingen av sjukdomen. 

– Myndigheterna har inte godkänt och prisförhandlat färdigt än för att använda läkemedlet i början av sjukdomen, men behandlingen finns. Det är lite olika i världen hur man gör med just den behandlingen, men får man Ibrutinib efter en cellgiftsbehandling så har man bättre överlevnad än om man enbart gör en stamcellstransplantation, berättar Ingrid Glimeus. 

Här kan du läsa mer om mantelcellslymfom. 

Annons
Annons

Immunterapi och CAR-T-cellsterapi

Andra behandlingar som de senaste åren har gjort stora framsteg vid behandling av återfall av mantelcellslymfom är immunterapin CAR-T-cellsterapi. CAR-T-behandling går förenklat ut på att “programmera om” immunförsvarets T-celler (vita blodkroppar) så att de bättre kan identifiera och döda tumörcellerna.

Om sjukdomen återkommer en tredje gång, efter att man har genomgått behandling med cellgifter och Ibrutinib, får man genomgå CAR-T-cellsterapi. 

–  Idag vet vi inte om det är bäst att ge den typen av behandling första gången man får sjukdomen eller om det är bäst att vänta till återfallet. Det finns ganska många obesvarade frågor fortfarande, eftersom dessa behandlingar fortfarande är nya. Kunskapen är ganska ny och det tar tid att veta vad som är bäst, förklarar Ingrid Glimelius.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

– Det finns många nya och fantastiska möjligheter för patienter med mantelcellslymfom. Jag tror att vi kommer se en förbättrad överlevnad på gruppnivå när man studerar vidare på det här, fortsätter hon.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.