Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Artikel | Myelom

Fyra tips om samtalsstöd och samhörighet för dig med myelom

Lever du med multipelt myelom och upplever att du behöver stöd och gemenskap från andra som förstår vad du går igenom? Du kanske är i behov av en stödperson eller bara någon utomstående att prata med? Här får du fyra tips på vart du kan vända dig. 


Publicerad den: 2024-06-24

Annons

Träffa andra som lever med myelom

Blodcancerförbundet är en patientförening som finns till för att stödja personer med blodcancer, som exempelvis multipelt myelom. Hos dem kan du träffa andra med myelom och deras anhöriga. Du kan även ta del av information om blodcancer och delta i olika event och webbinarier som handlar om olika blodcancersjukdomar. Klicka här för att gå till Blodcancerförbundets hemsida.

Stödperson eller stödgrupper 

Blodcancerförbundet erbjuder även ideellt arbetande stödpersoner till sina medlemmar. Förbundets lokalföreningar arrangerar också stödgrupper (främst i Stockholm) samt lokala caféträffar. 

Stödverksamhet från Blodcancerförbundet riktar sig till alla som är berörda av blodcancer, såsom nydiagnostiserade och närstående samt till de som nyligen har fått ett återfall eller bara vill ha någon att prata med. Läs mer om Blodcancerförbundets stödverksamhet här!

Annons
Annons

Samtalsstöd genom vården

Varje avdelning som vårdar personer med cancer ska ha en kurator i teamet. Som patient ska man också få skriftlig information om hur man kommer i kontakt med kuratorn. Kuratorn ska kunna erbjuder stödsamtal, krissamtal och bearbetande samtal.  

Kuratorn kan också ge information om och hjälpa till med att samordna samhälleliga insatser och myndighetskontakter. Det kan exempelvis handla om frågor gällande sjukpenning eller andra socialförsäkringar, synpunkter på vården eller att förmedla kontakt med andra instanser inom vården, såsom kontakt med psykiatrin, socialtjänst eller kurator på vårdcentral. 

Många sjukhus erbjuder även samtal med psykolog eller sjukhuspräst. 

Samtalsstöd via telefon, mejl eller chatt

Cancerlinjen

Cancerlinjen är telefonrådgivning som bemannas av legitimerad vårdpersonal med lång erfarenhet av cancervård. Cancerlinjen kan du kontakta om du har frågor som rör cancersjukdomen eller om du vill ha känslomässigt stöd. Cancerlinjen drivs av Cancerfonden.

  • Telefonnummer: 010-199 10 10.

  • Mejl: Skickas in via hemsidan.

  • Brev kan skickas till: Cancerfonden, Cancerlinjen 101 55 Stockholm.

Cancerrådgivningen

Cancerrådgivningen kan du kontakta via mejl, telefon eller chatt. De som svarar är specialistsjuksköterskor inom cancervård som har utbildning i samtalsstöd. Till dem kan du ställa frågor om cancer eller bara prata om du exempelvis känner dig orolig.

Jourhavande medmänniska

Jourhavande medmänniska är en ideell förening som bedriver jourtelefon- och chattverksamhet för att finnas till för människor som behöver prata med någon. De som svarar på jourtelefonen är volontärer som avlagt tystnadslöfte. Volontärerna är anonyma för den som ringer, och den som ringer är anonym för dem.

  • Telefonnummer: 08 - 702 16 80 (tar emot samtal alla dagar mellan kl 21-06). 
  • Chatt: Klicka här. (öppen varje söndag och måndag kl. 21-24). 
Annons
Annons

Lever du med en MPN-diagnos? Då vill vi bjuda in dig till att delta i en enkätundersökning. Enkäten omfattar diagnoserna Polycytemia vera (PV), Essentiell trombocytemi (ET) och Myelofibros (MF) - Svara på enkäten »

Jourhavande präst

Jourhavande präst. Genom Svenska kyrkan kan du prata med en jourhavande präst. Antingen via telefon, chatt eller mejl.

  • Telefonnummer: Ring 112 och fråga efter jourhavande präst. 
  • Mejl: Skickas in via Svenska kyrkans hemsida. Klicka här.
  • Chatt: Klicka här (öppettider för chatten är alla kvällar 20.00 - 24.00). 

Äldrelinjen

Äldrelinjen finns till för personer som är över 65 år, som mår psykiskt dåligt eller som bara behöver någon att prata med. De som svarar är volontärer och den som ringer är anonym. Äldrelinjen drivs av föreningen Mind. 

  • Telefonnummer: 020-22 22 33 (vardagar mellan klockan 10.00-15.00).

 

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.