Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Artikel | Myelom

Resa med myelom och vård utomlands

Om du som lever med myelom blir akut sjuk eller skadad i ett land utanför Sverige gäller olika regler för vilken vård och hjälp du har rätt att få. Reglerna skiljer sig beroende på vilket land du är i och hur snabbt du behöver hjälp. Här har vi samlat lite praktisk information som kan vara bra att känna till innan du ska resa.


Publicerad den: 2024-02-06

Annons

Du som lever med multipelt myelom kan behöva göra en medicinsk förhandsbedömning innan du reser utomlands. Med hjälp av en sådan bedömning får du reda på om din reseförsäkring ger dig ett normalt försäkringsskydd om du skulle behöva medicinsk hjälp under resan. Detta gör du genom att kontakta ditt försäkringsbolag före resan. 

Vård i de Nordiska länderna

Om du befinner dig i ett nordiskt land och behöver söka vård betalar du lika mycket som de som bor i landet. Du måste kunna visa legitimation och din adress i landet du bor i vid vårdbesöket. 

I Norden ingår Sverige, Norge, Danmark, Finland, Island, Grönland, Färöarna och Åland. 

Annons
Annons

Försäkringskassans EU-kort 

Om du ska resa utanför Norden kan du gratis beställa ett europeiskt sjukförsäkringskort från Försäkringskassan. Det är ett blått kort som kallas för EU-kortet och som ger dig rätt till sjuk- och tandvård när du är i ett EU/EES‑land, Schweiz eller Storbritannien. 

EU-kortet visar att du ingår i det svenska socialförsäkringssystemet och du betalar lika mycket för sjuk- och tandvården som de som bor i landet du befinner dig i. Kortet är personligt och gäller i tre år. Du behöver visa EU-kortet tillsammans med en ID-handling när du söker vård. Även barn ska ha ett eget EU-kort.

EU-kortet gäller bara för sjuk- och tandvård som inte kan vänta tills du kommer tillbaka till Sverige. Det gäller också enbart hos vårdgivare som är anslutna till det allmänna sjukvårdssystemet i landet. 

Med vård som inte kan vänta tills du kommer tillbaka till Sverige menas inte bara akutvård, utan även vård som orsakas av kronisk sjukdom – som exempelvis myelom. Då inkluderas både provtagningar och medicinska kontroller.

Om du blir akut sjuk och inte har med dig ditt EU-kort kan Försäkringskassan utfärda ett tillfälligt intyg. EU-kortet ger inte rätt till ersättning för hemresor med exempelvis ambulansflyg, du måste i så fall kontakta ditt försäkringsbolag.

Annons
Annons

Kontakta ditt försäkringsbolag om du blir akut sjuk

Om du blir akut sjuk eller skadad under din utlandsresa ska du i första hand ta kontakt med ditt försäkringsbolag eller larmcentralen som är knuten till försäkringsbolaget. De kan hjälpa dig med kommunikationen med sjukhus och anhöriga, samt ordna sjuktransport hem till Sverige. 

Om du inte själv kan kontakta ditt försäkringsbolag så kan du få hjälp av svenska ambassaden, om det finns en sådan i landet du befinner dig. De kan hjälpa dig med att kontakta anhöriga, försäkringsbolag, läkare, sjukhus och myndigheterna i landet du befinner dig i.

Här kan du se var Sverige har ambassader och här kan du läsa mer användbar information om svenska ambassaden.

Reseförsäkring och reseskydd i hemförsäkringen 

Att resa utomlands utan försäkring kan bli dyrt om du behöver vård eller hjälp med hemtransport till Sverige. En reseförsäkring ersätter vanligen kostnader för akut sjukvård utomlands.

Vid en vanlig semesterresa brukar reseskyddet i din hemförsäkring oftast vara tillräckligt. Din hemförsäkring innehåller oftast en reseförsäkring som gäller i 45 dagar från avresa, och ger dig stöd vid akut sjukdom eller olycksfall. 

Om din resa sträcker sig över 45 dagar behöver du antingen förlänga ditt reseskydd eller skaffa en fristående reseförsäkring. Om du saknar hemförsäkring kan du köpa en separat reseförsäkring med motsvarande skydd.

Läs också om vaccination vid myelom

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.