Fråga doktorn

Fråga   Vikt & kost

Problem med magen

Hej! Jag försöker att äta nyttigt - mycket fibrer, frukt och grönsaker - men magen "pajar ihop" (diarré, gaser och värk). Jag försöker gå ner i vikt och undviker att äta vitt bröd, ris och pasta. Dessutom får jag gallbesvär när jag äter ägg. Vad ska jag göra? Tacksam för svar!

Svar:

Hej!

Gaser är naturligt hos alla människor men när man som du får mycket problem med gaser, värk och diarré låter det som du har en irriterad tjocktarm, IBS (Irritable Bowel Syndrome). Orsaken till IBS är inte känd, men stress kan förvärra problemen. Vilken typ av mat man tolererar skiljer sig från olika personer, men vissa kolhydratrika livsmedel och högt fiberintag kan förvärra gasbildningen. Vi saknar matspjälkningsenzymer för att bryta ned vissa kolhydrater, så istället för att tas upp i tunntarmen, förs de vidare till tjocktarmen där de ger upphov till gasbildning. Dessa gaser är en naturlig process som till och med är nyttiga för oss, men för en del personer är denna gasbildning mycket besvärande.

Prova dig fram med hjälp av denna lista på mer och mindre fiberrika livsmedel och se om din mage blir lugnare.

Fiberrika livsmedel som ofta ger besvär med gaser:
bönor, ärter, linser, vitkål, rödkål, kålrot, brysselkål, salladskål, broccolistjälkar, nybakat bröd, lök, jordärtskockor, kronärtskockor, selleri, svamp, paprika, chilifrukter, rädisor, gurka, majs, äpplen, citrusfrukter, apelsinjuice, persikor, vindruvor, torkad frukt, popcorn, vetekli.

Fiberrika livsmedel som ger mindre gasbildning:
knäckebröd, bran flakes, bär, mogna päron, kiwi, banan, konserverad frukt, morötter, palsternacka, broccolibuketter, squash, spenat, linfrö, psylliumfröskal, havregryn, havrekli, potatis, ris, pasta

Vi behöver inte alltid äta fullkornspasta, fullkornsris, grovt bröd etc. Om det blir för mycket fiber för magen så ska man minska på fiberintaget och välja de mindre fiberrika sorterna.

Även mängden mat kan ha betydelse för hur magen reagerar. För stora måltider kan ge problem med gaser och värk. Prova att äta lite mindre till huvudmålet och stadigare mellanmål istället. Viktigt är också att inte äta för fort, ät långsamt och tugga maten väl.

Sockeralkoholer (t ex sorbitol och xylitol) används ofta i tuggummi och halstabletter och är laxerade. Tuggummi kan också förvärra gasbildningen.

När det gäller gallbesvär kan, förutom ägg och fettrik kost, även äpple, päron, paprika, gurka, lök, kål, bönor, lax och rökt mat ge besvär. Du får prova dig fram vad och hur mycket du kan äta av olika livsmedel. En liten portion lax kan gå bra, t ex.

Om du har stora besvär med magen tycker jag att du ska ta kontakt med läkare för att undersöka så du inte har någon annan bakomliggande orsak.


Vänliga hälsningar,

Viveca Annell
Dietist Netdoktor Övervikt

Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad
MAGSÄCKSPROBLEM

2014-08-13 | 11:06

av Sofia Antonsson

Komplikation efter diafragmabråcksoperation.

2012-09-11 | 13:25

av Jacob Freedman

Gastic Bypass

2012-06-17 | 17:12

av Jacob Freedman

Gastric bypass

2012-05-10 | 19:04

av Jacob Freedman

Strålskadad tarm

2011-07-31 | 13:22

av Mona Hallin

kan inte gå ner mer i vikt

2011-07-8 | 21:58

av Mona Hallin

Ung och matmissbrukare

2011-05-8 | 19:16

av Viveca Annell

Kan man kräkas om man är GBP-opererad?

2011-05-19 | 10:03

av Jacob Freedman

Gastric Bypass och Vitaminer

2011-03-29 | 22:25

av Mona Hallin

Problem med viktnedgång efter graviditet.

2011-03-2 | 21:48

av Viveca Annell

Magmunsbråck

2011-03-11 | 12:16

av Jacob Freedman

Gått ner 12 kilo men hur fortsätter jag?

2011-02-15 | 21:34

av Mona Hallin

Reflux och övriga skador på organen

2011-01-5 | 12:00

av Jacob Freedman

Övervikt -Gastric Bypass

2011-01-6 | 20:28

av Jacob Freedman

Behandlingshem för övervikt?

2010-10-14 | 16:32

av Mona Hallin


Annons
Annons
Annons
Annons