Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Fetma - från fyllig till fet

Många av de personer som anser att de är för tjocka är faktiskt inte det - sett ur ett hälsoperspektiv. Å andra sidan tror många, i synnerhet män, att stoppningen kring magen bara ger lite extra pondus fast det i själva verket bara krävs en liten övervikt runt magen för att öka risken för ett antal sjukdomar.

Uppdaterad den: 2008-10-02

Annons

Exempel på sjukdomar är diabetes typ 2, hjärt-kärlsjukdomar, problem med gallblåsan, belastningsskador och vissa typer av cancer. För många är övervikt och fetma dessutom psykiskt besvärande.

När blir övervikten farlig?

Fettet kring magen är farligt, i synnerhet det fett som är beläget mellan tarmarna medan underhudsfett är mindre farligt för hälsan. Fett som ligger djupt i magen bombarderar levern med fettsyror som far vidare i kroppen och orsaker skada. Underhudsfett, å andra sidan, är mer inaktivt och påverkar inte kroppen i samma utsträckning.

En rundnätt kvinna med kvinnliga former kan ha mycket underhudsfett men inte nödvändigtvis mycket fett i buken. Hon kan därför väga en hel del innan det blir skadligt för hälsan.

Män med svällande mage och utspänt skinn på magen är ett tydligt exempel på den farligaste formen av övervikt. Han har ofta smala armar och ben och förhållandevis lite underhudsfett. Hans totala vikt kanske egentligen inte är särskilt stor men hans övervikt är ändå av det farligaste slaget.

Detta understryker betydelsen av att både ta hänsyn till den totala fettmängden och fettdepåernas fördelning.

Annons
Annons

Varför lagrar vissa personer mer fett på magen än andra?

Förutom ärftliga orsaker och kön kan livsstilsfaktorer påverka var på kroppen fett lagras in. Rökning, alkohol, stress och fysisk inaktivitet ökar tendensen att lagra fett runt magen.

Hur tar jag reda på om jag väger för mycket?

Graden av övervikt kan mätas och bedömas på olika sätt. Ett sätt är att räkna ut BMI (Body Mass Index) genom att vikten (mätt i kg) divideras med längden (mätt i meter) i kvadrat (BMI=vikt (kg)/längd (m)²).

BMI är dock ett ganska trubbigt mått på övervikt. En person som har mycket muskler kan ha ett högt BMI men ändå ha normala eller rent av låga fettdepåer. En person som rör sig lite kan däremot ha ett normalt BMI men ändå ha för hög andel fett i kroppen.

Annons
Annons

Midja-höft-kvoten avslöjar ”äppelform” och ”päronfigur”

På grund av hormonskillnader har överviktiga kvinnor i allmänhet en sundare fettfördelning än män, det vill säga päronform i stället för äppelform. Men en del av fettet hos överviktiga kvinnor hamnar också i den farliga fettdepån inne mellan tarmarna och när övervikten stiger hamnar alltmer fett här. Vissa kvinnor löper större risk än andra att lagra fett mellan tarmarna.

Du kan avgöra om du har tendens till päronform eller äppleform genom att beräkna förhållandet mellan ditt midjemått och ditt höftmått. Stå upp och mät midjemåttet i höjd med naveln efter en normal utandning. Mät höftmåttet där stjärten är som bredast. Dividera midjemåttet med höftmåttet. Talet du får fram kallas midja-höft-kvot.

Om du är man med en midje-höft-kvot över 1,0 eller kvinna med en midje-höft-kvot över 0,8 så ligger du i riskzonen för den farliga formen av övervikt/fetma.

Midjemått

Du kan också nöja dig med att bara mäta din midjeomkrets, det vill säga utan att väga dig eller mäta höftmått. Eftersom midjeomkretsen både säger något om den totala övervikten och storleken på fettinlagringen på magen är den ett bra och enkelt mått på risken för följdsjukdomar.

Kvinnor
Under 80 centimeter = Bra
Mellan 80-88 centimeter = Ökad risk för följdsjukdomar
Över 88 centimeter = Påtagligt ökad risk för följdsjukdomar

Män
Under 94 centimeter = Bra
Mellan 94-102 centimeter = Ökad risk för följdsjukdomar
Över 102 centimeter = Påtagligt ökad risk för följdsjukdomar

Fettprocent

Om du vill mäta andelen fett i kroppen krävs andra, mer komplicerade metoder.

Den mest användbara metoden för den som inte har tillgång till dyr och avancerad laboratorieutrustning kallas bioimpedans. En apparat skickar en mycket svag, omärklig elektrisk ström genom kroppen och mäter det elektriska motståndet. Apparaten förses med uppgifter om kön, ålder, vikt, längd och eventuellt kroppsbyggnad. Eftersom det är skillnad på det elektriska motståndet i fettvävnad och annan vävnad kan apparaten beräkna andelen fett i kroppen. Mätmetoden har dock sina brister och mätresultatet påverkas av många faktorer, som till exempel hur mycket du har druckit. Mätningarna bör därför göras så standardiserade som möjligt.

Det går även att undersöka sin fettprocent via en så kallad Bodpod, en maskin som skannar av kroppens fett- och muskelhalt.

Det finns även mer komplicerade metoder som används i forskningssammanhang.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Är du överviktig?

Om du har ett högt BMI och en hög midja-höft-kvot eller ett stort midjemått behöver du fundera över att gå ned i vikt. En viktnedgång gynnar både den generella hälsan och välbefinnandet. Sök hjälp om du behöver.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.