Nyhet | Vikt & kost

Om mamma går ner i vikt gör barnen det också

Hur mycket föräldrarna väger eller hur mycket det rör sig påverkar även barnen, men mammors vanor verkar påverka mest, enligt en norsk studie.


Publicerad den: 2018-12-28
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

träning
Annons

I Sverige har mer än halva befolkningen övervikt eller fetma, enligt Folkhälsomyndigheten. I Norge är sju av tio överviktiga, enligt TT.

– Vi vet att om man är överviktig som barn och ungdom så är risken större att bli överviktig även som vuxen. Därför är det viktigt att förhindra att problemet växer, säger Kirsti Kvaløy, forskare vid Hunt, Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag, vid Norges tekniska och naturvetenskapliga universitet, enligt TT.

– Vår studie är ett led i att hitta orsakssamband för viktökning, för att kunna hitta en strategi för att begränsa detta.

Annons
Annons

SE FILMEN: Det gör sockret med din kropp

Följde föräldrar och barn under 11 år

Under en period på 11 år följde de norska forskarna runt 4400 föräldrar och barn och samlade in uppgifter om föräldrars vikt och fysiska aktivitet samt barnens BMI (ett mått på relationen mellan längd och vikt). Syftet var att se hur föräldrarnas livsstil påverkar barnens BMI.

Resultatet visar att mammornas livsstil påverkar mest och om hon gick ner i vikt (2-6 kilo) kunde det kopplas till ett lägre BMI hos barnen.

– När mamman gick ner i vikt var det positivt för barnens vikt. Och när hon reducerade sin fysiska aktivitet var det också negativt för barnens vikt, säger Kirsti Kvaløy till TT.

– Vi såg samma trend hos fäderna, men där fick vi inget statistiskt samband.

Enligt TT har även tidigare studier från andra länder visat på samma trend - att mammors livsstilsförändringar påverkar mer. Varför det är så kan inte de norska forskarna svara på. Men Kvaløy har vissa teorier, och de handlar om vem som egentligen lagar maten där hemma.

– Trots att vi tänker oss att mammor och pappor i dag delar mer lika på omsorgen av barnen så kanske det ändå fortsatt är så att mamman i högre grad står för matlagning och inköp av mat.

Tanken är att mammans förändringar i mat och vanor då involverar hela familjen. Ett fynd från studien stärker den teorin, man såg nämligen inte samma koppling när en förälder gick ner mycket i vikt. Då kan det snarare ha med saker som inte hela familjen inkluderas i, såsom sjukdom eller en mer omfattande diet.

Studien visar också att den fysiska aktiviteten hos föräldrarna, och framförallt mammans fysiska aktivitet påverkade barnen.

– Vi vet inte riktigt varför det ser ut så, men det kan vara så att mamman är en viktigare förebild när det gäller fysisk aktivitet, säger Kirsti Kvaløy, till TT.

Annons
Annons

”Viktigt att fokusera på familjer”

– Föräldrarnas vikt har mycket att göra med barnens viktutveckling, så det är viktigt att fokusera på familjer när man vill implementera strategier för viktändring. Föräldrar behöver förstå vilka faktorer som kan påverka.

    Källor

  • TT/OMNI - http://tt.omni.se/nar-mammor-gar-ner-gor-barnen-det-med/a/e1nnjl

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu