
Dagligt intag av frukt och grönt
De flesta svenskar tror att de får i sig tillräckligt med frukt och grönsaker. Men undersökningar visar att vi får i oss alldeles för lite. En svensk får i genomsnitt i sig cirka 300 gram frukt och grönsaker om dagen - det vill säga 200 gram för lite.
Enligt Livsmedelsverkets rekommendationer bör vi äta minst 500 gram vilket motsvarar runt fem frukter eller grönsaksportioner om dagen.
Det har visats att risken att få cancer och hjärt-kärlsjukdomar minskar betydligt om man äter mer frukt och grönt. Minst fem grönsaker (100 gram per grönsak) eller frukt om dagen, kan därför motverka sjukdomar och få oss att må bättre.
Hur ska jag göra för att få i mig tillräckligt?
Följande dagsranson ger dig gott och väl dina 500 gram frukt och grönsaker:
- 1 glas juice till frukost
- 1 apelsin på förmiddagen
- 1 tomat till lunch
- 1 äpple på eftermiddagen
- 3 blomkåls- eller broccolibuketter till middagen
Hur räknar jag till fem?
Olika frukter och grönsaker är olika mycket värda. Gurka och isbergssallad består till exempel till 90 procent av vatten. Hälften av grönsaksportionen ska därför gärna bestå av grova grönsaker till exempel morötter, vitkål och broccoli. Variera mellan olika frukter. Frukt i form av juice kan utgöra en deciliter per dag.
En enhet (och du behöver alltså fem enheter om dagen) kan beräknas ungefär enligt följande:
Grönsaker:
- 1 tomat, paprika, stor morot eller stor lök
- 3 blomkåls- eller broccolibuketter
- 1 1/2 deciliter djupfrysta ärtor eller morötter
- 3 deciliter hackad röd- eller vitkål
Frukt:
- 1 äpple, päron, banan, apelsin, nektarin, persika eller kiwi
- 1 bit melon
- 1 glas fruktjuice (1 dl)
- 1/2 grapefrukt
- 5 plommon.
Går det bra med djupfrysta frukter och grönsaker?
Ja, moderna frysmetoder bevarar dem väl - de är ofta till och med bättre än färsk frukt som har legat länge i rumstemperatur. Till exempel är djupfrysta bär en bra källa till många vitaminer, mineraler och antioxidanter. Konserverad eller torkad frukt går också bra.
Hur ökar jag mitt dagsintag?
Ett gott råd är att göra det till en vana att ställa fram frukt. Låt dig frestas! Det ska vara lätt att ta ett äpple, en apelsin, ett päron eller varför inte testa exotiska frukter. Och se till att aldrig servera en måltid utan minst en grönsak eller frukt till.
-
Hemorrojder
Mer än hälften av alla svenskar över 50 år har hemorrojder. Hemorrojder är små, blodfyllda knutor som från början sitter precis innanför, men senare också utanför, ändtarmsöppningen. Varför får man hemorrojder och hur blir man av med dem?
-
Träningsvärk – går det att undvika?
Har vi inte alla känt den? Den där smärtan och stelheten som kommer efter att vi äntligen tagit oss till gymmet för ett träningspass? Träningsvärken! Vad vet vi egentligen om träningsvärk och vad det kommer sig utav? Netdoktor har pratat med Arash Thamasebi, personlig t...
3 Kommentarer -
Minska aptiten och förebygg diabetes med korn
Äter du ofta bröd som innehåller kornkärnor? I sådana fall löper du mindre risk att i framtiden drabbas av diabetes typ 2 och hjärt-och kärlsjukdomar. Den speciella kostfiberblandningen i kornkärnor hjälper nämligen till att minska aptiten och reglera blodsockret och på...
4 Kommentarer -
Obstruktiv sömnapné
Sömnapné är en folksjukdom som innebär att en person har tillfälliga andningsuppehåll i sömnen. Sömnapné är en livsstilsrelaterad sjukdom där den typiske patienten är en man med kraftig övervikt.
-
Kolhydrater
Kolhydrater är sockerarter som består av kemiska föreningar av kol, syre och väte. De utgör en mycket viktig del av vår kost.
-
Fetmapatienter tvingas ta snabblån – orkar inte vänta på remiss
Trots att var femte svensk lider av fetma saknas nationella riktlinjer för behandling, vilket försvårar en jämlik vård över landet. Samtidigt är fetma är en sjukdom som måste hanteras på samma sätt som andra kroniska sjukdomar.
3 Kommentarer -
PCOS (polycystiskt ovariesyndrom)
Den vanligaste orsaken till att PCOS (polycystiskt ovariesyndrom) upptäcks är utebliven graviditet, sjukdomen gör att ägglossning uteblir och är därför den vanligaste orsaken till infertilitet. Mellan 5 och 15 procent av alla fertila kvinnor beräknas lida av PCOS i någon grad.
-
GI/GL och viktminskning
Vad är en GI-diet? I media, på internet och inom bok- och kostrådgivningsmarknaden finns flera aktörer som använder sig av begreppet GI med sina egna definitioner. Här får du läsa om GI enligt den ursprungliga definitionen.