Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Gå upp i vikt med matens hjälp

Även om matlusten är dålig och det är svårt att äta är det viktigt att få i sig tillräckligt med energi och näringsämnen.

Uppdaterad den: 2016-01-14

Annons

För att få i sig tillräckligt med energi behöver du inte äta stora portioner, det kan räcka med att berika maten du äter för att öka intaget av energi och näringsämnen. På det viset kan även en liten volym mat ge tillräckligt med energi för att öka i vikt. Fett och socker innehåller mycket energi, därför kan du vara generös med att äta livsmedel som innehåller just fett och socker för att öka energiinnehållet i maten. 

Fett

Fett innehåller mycket energi (som mäts i kalorier) och är därför effektivt att berika maten med då man vill öka i vikt. Därför är det bra att:

 • Berika maten med fett genom att blanda i extra olja (rapsolja, olivolja), smör eller margarin i till exempel pasta, ris, potatis, soppor, såser och grönsaker. Eftersom fett bär upp smakämnen gör det dessutom att maten smakar godare. 
 • Tillsätta grädde, cremé fraiche, majonäs, ost eller ägg i maten för att höja energi- och näringsvärdet. 
 • Ta extra fett på smörgåsen och använd gärna dubbla pålägg.
 • Välj höga fetthalter på mejeriprodukter.

Kom ihåg att energiberikningen av maten enbart gäller en viss tid och när du har uppnått din normalvikt kan du återgå till din normala kosthållning.

Annons
Annons

Protein

Protein behövs som byggnads- och reparationsmaterial i kroppen och det är viktigt att din kost innehåller tillräckligt med protein när du vill gå upp i vikt. Du kan öka proteininnehållet i maten genom att:

 • Se till att varje huvudmål, frukost/lunch/middag innehåller protein som finns i kött, fisk, ägg, baljväxter, nötter, frön och mjölkprodukter. När det gäller proportioner för lunch/middag är tallriksmodellen med ca ¼ protein ett bra verktyg.
 • Använd gärna mjölkprodukter och ägg i matlagningen så blir proteininnehållet högre. Till exempel äggstanning i gratänger och riven ost, mjölk, grädde och crème fraiche i såser/soppor. 
 • Nötter, frön och mandlar innehåller mycket protein och energi, och kan användas för att öka energi- och proteininnehållet i maten. Exempelvis kan jordnötssmör användas i gröt, mandelsmör bres på smörgås och sallader toppas med fröer.

Berikningspulver

För att energiberika maten kan berikningspulver som blandas ned i maten användas. Apotek har ett varierat sortiment och personal som kan svara på frågor och hjälpa dig att hitta rätt produkt. Genom att berika måltider med pulver blir portionen mer energirik utan att få större volym. På apotek finns även näringsdrycker som kan drickas som mellanmål eller till måltider för ökat energiintag. 

Annons
Annons

Ät regelbundet och ofta

Vid nedsatt aptit och ätsvårigheter är det viktigt att äta regelbundet och ofta för att täcka sitt energibehov. Nedan följer tips på hur du kan äta för att öka energiintaget:  

 • Ät regelbundet frukost, lunch, middag och minst 3 mellanmål per dag.
 • Avsluta måltiden med en efterrätt.
 • Ät gärna tillsammans med andra vilket gör måltiden trevligare och ökar aptiten.
 • Välj dryck som innehåller kalorier såsom exempelvis juice, saft, öl eller mjölk istället för vatten.
 • Satsa på dukning och fin uppläggning av maten. Använd gärna grönsaker och frukt med många olika färger då färger stimulerar hjärnan och ökar aptiten.
 • Välj den mat som du tycker om och som du är sugen på.
 • Bläddra gärna i fina kokböcker för inspiration. 
 • Motion och frisk luft ökar aptiten. Vädra rummet innan du ska äta och ta gärna en promenad innan maten för att stimulera aptiten.

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.