Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Vad är en hälsosam vikt?

Vi hör ständigt om hur farligt det är att vara för fet eller för mager, men hur vet man om ens storlek utsätter en för risk eller hur mycket man egentligen bör väga? Låt oss se på några av de bästa sätten att ta reda på om det är dags att göra något.


Uppdaterad den: 2013-01-13

Annons

Det är ohälsosamt att vara för mager eller för tjock, men en god hälsa handlar om mycket mer än bara din vikt. Den beror på en rad olika saker, inklusive vilka sjukdomar som förekommit i släkten, dina arvsanlag, om du röker, vilken typ av mat du äter och hur aktiv du är. Därför är det svårt att ange en exakt idealvikt som gäller för alla.

Många människor har en felaktig uppfattning om vad som är en hälsosam kroppsvikt. Vi är omgivna av bilder på glamorösa personer av vilka många faktiskt är underviktiga. Att se sig själv i spegeln är inte heller en särskilt praktisk metod för att se om man har en hälsosam vikt. De flesta människor jämför sig själva med andra istället för med objektiva standarder.

Vad är ditt kroppsmasseindex (BMI)?

Läkare bedömer din kroppsstorlek genom att väga dig och mäta din längd och sedan räkna ut kroppsmasseindex (body mass index). Forskning har visat att människor med en viss kroppsstorlek lever längre och har den bästa hälsan. Du kan kontrollera om du har en hälsosam vikt i förhållande till din längd genom att använda en kroppsmassekalkylator. BMI-nivåerna klassas på följande sätt:

 • Undervikt:
  • BMI mindre än 18,5
 • Idealvikt:
  • BMI 18,5–25
 • Övervikt:
  • BMI 25–30
 • Fetma:
  • BMI 30–40
 • Svår fetma:
  • BMI över 40

Observera! BMI är inte ett bra mätvärde om du utövar idrott eller är mycket muskulös (muskler väger mera än fett) eftersom detta kan göra att du hamnar i en högre BMI-kategori även om du har en sund mängd kroppsfett. BMI ger inte heller något tillförlitligt värde för kvinnor som är gravida eller ammar, eller för försvagade individer.

BMI-kalkylatorn är bara en metod för att mäta din hälsa. Midjemått, mängd kroppsfett, blodtryck, kolesterol, fysisk aktivitet, rökvanor och sund kost är också viktiga. Man måste se på hela spektret.

En annan metod för att bedöma om du har en hälsosam vikt är att mäta midjan. Ett mått på över 94 cm hos män och 80 cm hos kvinnor tyder på att du inte bör gå upp mer i vikt. Ytterligare 8 cm anger att din hälsa skulle förbättras av att du går ner lite i vikt.

Annons
Annons

Är du underviktig?

Vi vet alla att övervikt är en hälsorisk, men att väga för lite är inte heller bra för din hälsa.

Om du är underviktig på grund av att du äter för lite riskerar du att drabbas av flera olika typer av näringsbrist. Unga kvinnor löper i synnerhet risk för anemi – på grund av järnbrist – medan en otillräcklig kalciumtillförsel kan leda till benskörhet senare i livet. Bortfall av menstruation (amenorré) är också vanligt bland underviktiga kvinnor och kan leda till upphörd fortplantningsförmåga.

Är du frisk men olycklig?

Om din vikt är inom det hälsosamma området men du är missnöjd med din kroppsfason kan du ha mera nytta av ett träningsprogram än kostrestriktioner. Det kan få dig i bättre form, hjälpa till att öka tonus i vissa muskelgrupper och stärka din allmänna hälsa och känsla av välbefinnande. Planera därför din kost så att den maximerar din hälsa.

Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.