Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Artikel | Kost & dieter

Snabbmat gör det svårt att hålla vikten

Övervikt och fetma är ett växande problem. Många har stillasittande arbete och då ställs stora krav på lunchen som ska ge lagom mängd energi och fett samtidigt som alla nödvändiga näringsämnen ska finnas med.

Snabbmat gör det svårt att hålla vikten
Annons

Trots det blir det allt vanligare med snabbmat till lunchen. Folk har, eller tar sig, helt enkelt inte tid att sitta ner och äta en hel måltid.

Idag äts över hälften av alla måltider i USA utanför hemmet och vi i Sverige är på väg åt samma håll. Snabbmaten har blivit populär för att det går snabbt, den går att äta stående eller gående om man så önskar. Men hur påverkas vår hälsa av snabbmaten egentligen?

Svårt att hålla vikten med snabbmat

Alla människor har ett unikt näringsbehov, därför är det svårt att ge alltför generella kostråd. Men oftast är snabbmaten för fet och innehåller för lite näringsämnen. Tester har utförts på flera lunchställen och caf&eacuteer i Stockholm, där man tittade på mängden fett i olika lunchalternativ. Ett av testen visade att en smörgås med kycklingröra innehöll 60 g fett. En kvinna med stillasittande arbete bör inte äta mer än 70 g fett på en hel dag. Med enkel matematik förstår man att viss snabbmat inte gör det lätt att hålla vikten.

Annons
Annons

Fettinnehållet i kosten bör inte ge mer än cirka 30 energiprocent enligt de svenska näringsrekommendationerna. Energiprocent per dag, är mängden energi (kalorier) i procent som kommer från varje näringsämne som ger energi (fett, kolhydrater, protein och alkohol). Om man till exempel har ett energibehov på 2000 kalorier per dag så bör max 30 procent av de kalorierna komma från fett.

Exempel på fettinnehåll och energiprocent i vanlig snabbmat:

  • Mac Donald: Big Mac innehåller 26 g fett och ger 46 energiprocent.
  • Burger King: Whopper 48 g fett och ger 57 energiprocent.
  • Sandy´s: Turkey sub 15 g fett och ger 30 energiprocent.

Ingen fara med snabbmat då och då

Snabbmat innehåller som synes oftast en obalans mellan mängden fett, kolhydrater och protein. Grönsaker, som innehåller många viktiga näringsämnen, saknas oftast helt. Äter man snabbmat då och då är det ingen större fara, men äter man det regelbundet påverkas kroppen negativt. Snabbmat i kombination med för lite träning och stress är direkt skadligt på lång sikt.

Det är välkänt att det är svårt att ändra sitt matbeteende. Därför tänker jag inte föreslå att lägga ner snabbmatsbeteendet. Men jag vill ändå avsluta med tre tips värda att tänka på:

Annons
Annons
  • Avsluta måltiden med en frukt.
  • Drick vatten eller mjölk istället för läsk.
  • Hoppa över pommes frites, välj en sallad istället.

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons