Fråga Experten

Fråga   Sömn

Fråga: Sömnproblem

Jag är 69 år gammal och jag har i många år tagit sömntabletter varje kväll för att kunna sova. Det fungerade bra i en hel del år. De senaste åren har jag ibland fått utskrivet Stilnoct och ibland har jag fått prova Imovane. För några månader sedan när jag tog Imovane så fungerade det inte längre och jag fick istället Stilnoct och då lyckades jag somna men vaknade efter ett par timmar och kunde inte somna om. Jag frågade min husläkare vad jag skulle göra men hon sade att det fanns ingenting att göra åt det här. Jag bytte husläkare och den nya Husläkaren sade att jag skulle ta både Imovane och Stilnoct och det fungerade en tid men de senaste månaderna sover jag bara korta perioder och mycket ytligt. Jag är fruktansvärt utmattad.

För ett par år sedan fick jag diskbråck som tryckte rakt på ischiasnerven och då fick jag Lyrica och det tog bort smärtan och efter en tid kunde jag sluta helt med Lyrica. Men när jag tog Lyrica sov jag väldigt bra. Innan dom här svåra sömnproblemen motionerade jag dagligen med långpromenader, stavgång och cykling men nu orkar jag inte längre. Det känns jobbigt att inte orka och jag provade att ta en tablett 75 mg Lyrica till natten och jag sov hela natten och vaknade utvilad och orkade motionera. Jag frågade Husläkaren om detta men hon sade att jag absolut inte får ta Lyrica som ett sömnmedel. När jag ska något viktigt, men detta är sällan, så tar jag kvällen innan en Lyrica och jag sover. Jag har läst på internet att Lyrica är farliga tabletter och jag vill inte bli beroende av dom. Dessutom är dom snart slut.

Jag känner mig inte deprimerad men man känner ju inte sig speciellt glad när man inte kan sova. Husläkaren skrev för ett par år sedan ut ett par olika sorters antidepressiva medel men jag mådde väldigt dåligt av dom och jag kunde inte sova, jag mådde väldigt dåligt av dom. Jag skakade och kände mig yr och illamående så jag slutade med tabletterna. Jag kände mig inte heller motiverad att ta dom eftersom jag inte är deprimerad. Jag är en mycket positiv person och ger inte upp förrän jag får hjälp. Vad är det i Lyrica som gör att jag sover? Finns det någon annan medicin som inte är farlig och som kan tänkas hjälpa? Jag har läst mängder av böcker på både svenska och engelska men inga råd hjälper. Det enda som hjälper något lite är band jag lyssnar på med avslappning speciellt för att sova, men jag måste stoppa in hörlurarna många gånger varje natt för att få några stunder med sömn. Jag hoppas på ett gott råd om hjälp.

Svar:

Hej!

Sömnproblem är riktigt tråkigt. Det blir ju som en ond cirkel, där man blir sämre för att man är utmattad av att inte sova, och för att man är rädd att man inte ska sova.

Dina frågor om medicinen, kan inte jag svara på. Det måste du ta med en läkare. Men den rådande uppfattningen är ju att sömnmedel blir som en krycka, vilken hjälper för stunden men inte i längden. För att du ska få kontroll över din sömn behövs sannolikt flera olika insatser och en del jobb från din sida.

Du beskriver att du sover med avslappningsband. Det är ju bra! Behöver du ha hörlurar? Kan du inte ha en högtalare, så du slipper obehaget med att ta lurarna ut och in? Sen tänker jag att avslappningsbandet behöver gå varmt under dagen också, så att du övar upp beteendet att slappna av även när du inte ska sova.

Jag förstår att du är utmattad, och det är ett allvarligt problem att inte sova. Din husläkare verkar inte vara så kompetent på sömnproblem om hon inte tror man kan göra något, så du kanske ska uppsöka en annan? Det finns specialister på sömnproblem som du kan få hjälp hos. Googla specialist på sömnproblem och se om du kan hitta någon att ta kontakt med.

Lycka till!
Med vänliga hälsningar

/Anne


Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad
Sömnproblem

2013-07-11 | 00:12

av Anne Grefberg

Sömnproblem - lyckopiller

2011-11-24 | 11:48

av Anne Grefberg

Sömn och ork

2011-10-17 | 14:13

av Anne Grefberg

Sömnsvårigheter

2011-10-17 | 13:16

av Anne Grefberg

Sömnbrist

2011-06-16 | 11:59

av Anne Grefberg

Sömnbesvär

2011-04-21 | 20:52

av Anne Grefberg

Sömnproblem

2011-03-29 | 09:52

av Anne Grefberg

Trött

2011-04-10 | 14:47

av Anne Grefberg


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.