Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Artikel | Sömnlöshet

Expertens råd om sömnlösa nätter

Ungefär en av fyra svenskar har problem med att sova. Sömnsvårigheter eller insomni som det också heter, är ingen ny företeelse men antalet drabbade har ökat. Här svarar  Jan Ulfberg, docent och specialist i internmedicin och auktoriserad sömnspecialist vid sömnlaboratoriet, Läkargruppen, Capio i Örebro, på läsarnas frågor om sömn och sömnbesvär.


Publicerad den: 2012-10-18

somn-fotter
Annons

Kan man bryta den onda spiralen?

Fråga:

Finns det något jag kan göra för att bryta den "onda spiral" som gör att jag vaknar en eller flera gånger per natt?

Jan Ulfberg:

Annons
Annons

Hej, först, fundera om det kan vara något som liggen bakom, som du funderar på? Iaktta sedan så kallad sömnhygien, finns att läsa på Netdoktor. Om det pågar mer än en månad, läs in dig på KBT om insomni.

Hur ska jag göra för att komma i djupsömn?

Fråga:

Jag är en tjej på 22 år som har börjat få riktiga sömnproblem (ibland svårigheter med att kunna somna) men huvudproblemet är att jag inte hamnar i djupsömn, jag drömmer flertal drömmar varje natt (ibland mardrömmar men oftast "vanliga drömmar") Hur ska jag göra för att komma i djupsömn? /Lisa 

Jan Ulfberg:

Annons
Annons

Hej, det är nog svårt att veta om du har djupsömn, den sömn som kommer först efter att man somnat. Om du har insomningsproblem, är det viktigt att du funderar på om du ligger och tänker på något som du skall göra under morgondagen eller framtiden? Skriv upp det på en lapp i så fall och lägg den på köksbordet. Läs om så kallad sömnhygien, finns på Netdoktor och i en bok jag är redaktör för: "Sömn och sömnstörningar".

Onormal trötthet - vad kan läkare ordinera?

Fråga:

Vad kan läkare ordinera om man lider av onormal trötthet? Efter långvarig utmattningsdepression. Finns specialistläkare (utöver vuxenpsykiatrins läkare)?

Jan Ulfberg:

Hej, svårt att säga eftersom "trötthet" kan vara så mycket. Framför allt bör man få en bra diagnos, och närmaste sömnlaboratorium bör kontaktas i första hand, och en del blodprover är viktiga som ex. ämnesomsättning, B12, folsyra, järn hos kvinnor etc.

Sämre nattsömn om man vilar på dagen?

Fråga: Försvåras nattsömnen om man vilar dagtid utan att sova?

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Jan Ulfberg:
Hej, ja i princip, men det har bara betydelse om man upplever att man har sömnsvårigheter nattetid.

Vaknar tidigt och kan inte somna om

Fråga:
Hej. Är kvinna på 56 år. Har problem med att vakna tidigt på morgonen, kl 3,00 - 4,00. Kan sällan somna om. Är inte speciellt trött vid den tiden. Jag blir trött undre dagen. Väckarklocka behöver jag inte. Går inte och lägger mig tidigare än 23,45. Somna ganska lätt. Är det här något jag måste stå ut med? Har provat sömntablett någon enstaka gång under helgen, som jag fått från en släkting, då kan jag sova till 7,00.

Jan Ulfberg:
Hej, en viktig orsak till för tidigt morgonuppvaknande är en depression. Om du kan tänka dig att det finns med i bilden, hör med din allmänläkare. Annars, om du mår bra, är du så kallad "kortsovare", och det sitter i "generna", således får man leva med det.

Finns kbt-terapi med fokus på sömnkvalitet?

Fråga: Utmattad och trött trots vila/sömn varje natt. Läkaren ordinerar bara mer piller (mirtazapin) på grund av tidigare utmattningsdepression, samt sömnmedel vid behov. Finns det inget annat som läkaren bör kunna ordinera på recept. Hört talas om FAR, fysisk aktivitet på recept. Finns det någon kbt-terapi eller liknande med fokus på sömnkvalitet etc? / Roger

Jan Ulfberg:
Hej, man bör kanske undersöka hur du sover på ett så kallad sömnlaboratorium i din närhet? Ja FAR är bra och KBT mot sömnproblem är utmärkt för den som trivs med den metoden.

Koppling mellan kopplingar sömnproblem och dålig hälsa?

Fråga:

Borde inte sömn uppmärksammas mer genom att inkludera det med god kost och bra motion som en allmän "hälso-åtgärd" i samhället? Finns det kopplingar till sömnproblem och dålig hälsa, bra sömn och goda prestationer? /HL

Jan Ulfberg:

Hej, ja abolut! Media har uppmärksammat detta mer och mer men mycket mer upplysning behövs inte minst inom hälso-och sjukvården! Skriva en insändare i en tidning kan vara något man kan göra själv exempelvis.

Outvilad trots bra sömn

Fråga:

Outvilad trots att jag sover hela natten ca åtta tim. Misstänker att hjärnan inte riktigt vilar eller återhämtar sig. Detta är långvarigt. Hur bryter man detta? Rör på mig varje dag, äter GI-inspirerat. Dock viss övervikt efter tidigare antidepressiv medicin, som nu tas i mkt liten omfattning. Hur angriper man detta, behöver känna mig mer utvilad för att inte tappa koncentrationen i arbetet. Vissa dagar fullständigt mentalt uttröttad. Vilket stöd finns att få? / Rille

Jan Ulfberg:

Hej, om du snarkar så är det en vanlig orsak till att vara outsövd trots att du upplever att du "sover bra"!? Försök i så fall få det undersökt vid ett sömnlaboratorium!

Ta igen djupsömn längre fram i sömncykeln?

Fråga:

Hej! jag vaknar ofta upp redan efter någon timme efter sänggående och har sedan svårt att sova om. Påverkar detta djupsömnen? Kan man ta igen djupsömn längre fram i sömncykeln? / Eva-Marie

Jan Ulfberg:

Hej, om du haft problem mer än en månad har du inomnia! Bäst behandling är KBT för detta + att iaktta sömnhygienråd. Mest djupsömn har man i början av sömncykeln, sedan blir sömnen ytligare.

Vaknar ofta och sover lite

Fråga:

Jag går och lägger mig 00.15-01.30 och kan sova till 7.30. Min man lägger sig 23.15 men jag sitter uppe och löser suduko. Om jag lägger mig med min man kan jag sova ca 1,30 tim sen är jag vaken 2-3 tim ligger 1 tim sen suduko. Tar Zolpidem Santos ca1ggr /mån. Trött och retlig. Ofta oregelbundet hjärta på natten när jag inte sover. / Trött Moona.

Jan Ulfberg:

Hej, du lider helt klart av insomnia. Läs om detta på Netdoktor eller ex. min bok: Sömn och sömnstörningar. Du behöver hjälp, för detta är ett jobbigt problem!

”Sömn vid tv är OK”

Fråga:

Har haft sömnstörda vuxna som först efter frågor talat om att de "sussar" framför Tv:n Hur mycket är en sådan sömn värd som sömn och alltså förklarar? Nattliga problem??

Jan Ulfberg:

Hej, sömn vid tv är OK om man har lätt att sova senare på natten. För den som har sömnproblem på natten, så är TV-sömn "bannlyst". Den som somnar lätt vid tv:n, även om programmet är bra, bör fråga sig om han/hon lider av snarkning, som kanske skall behandlas?

Snarkar och andas högt

Fråga: Hej! Slutade arbeta för 3 år sedan. Min sambo lägger sig runt 21.30 själv är jag inte sömnig då går ju inte upp lika tidigt. Han hinner ibland knappt lägga sig innan han snarkar, samt att han andas rätt högt. Har testat de flesta öronproppar, men jag hör ändå. Sätter ett finger i örat, men det blir jobbigt ligga så. Han har provat näsring och nu en skena i munnen som blir jobbigt, blir torr i munnen. Skall inte upp för att jobba behöver jag ju min sömn.  Skilda sovrum?? / Rotmos

Jan Ulfberg:

Hej, om sambon inte blir utsövd och onormalt sömning på dagen så bör han söka för detta och få sömnen undersökt allra helst om du märkt av så kallade andningspauser under sömnen.

Råd som rör sömnstörning?

Fråga: Efter långvarig stressbelastning på jobbet, har jag sedan februari haft sömnstörningar. Har det svalt i rummet, när jag lägger mig somnar inom en kvart, men blir inte utvilad trots 7-8 timmar. Vaknar ibland, men somnar om. Inte hjälpt av sömntabletter. Finns det några råd att få beträffande andra åtgärder. Är så utmattad efter jobbet att jag inte orkar mkt, på grund av "hjärnstress", somnar på soffan en timme. Promenerar 20-30 min innan läggdags ca 22.30, upp ca 6.30. Tacksam för tips i råd. / Richard E

Jan Ulfberg: Hej, om man inte blir utvilad trots 7-8 timmars sömn bör man försöka få remiss till ett sömnlaboratorium för att få sömnen närmare analyserad. Snarkning-sömnapné är den vanligaste orsaken till den typen av sömnstörning.

Ligger vaken flera timmar

Fråga:

Jag har inga problem med att somna, men vaknar efter ca 3 timmar och ligger vaken flera timmar. Somnar kanske om framåt 5-tiden på morgonen. Dricker inte kaffe eller te senare än lunch! /Aktiv pensionär 69

Jan Ulfberg:

Hej, det är svårt att besvara rakt av, för det kan bero på många faktorer. Insomni är det onekligen. Läs om sömnhygienråd i första hand och därtill om KBT vid sömnproblem.

Vill väldigt gärna sluta med Zopiklon

Fråga:

Vill väldigt gärna sluta med Zopiklon, som jag nu tar 3/4 av 7,5 mg av sedan några år. Är 74 år, har förstorad prostata, som förklarar uppvaknande för att kissa några ggr varje natt. Hur gör jag? / Morris

Jan Ulfberg:

Hej, det tar ofta lång tid efter några års användning. Man kan minska mycket försiktigt månad för månad. Hör med din doktor på hemorten för behandlingen är individuell.

Fungerar KBT bara på en del personer?

Fråga:

Min man har försökt med KBT mot sömnbesvär. Där fick han lära att komprimera sömnen bland annat. Detta fungerar inte. Han blev mycket stressad och fick än mer ångest. Varför då? Han gick verkligen in för sin uppgift men måste avbryta. Fungerar KBT bara på en del personer?

Jan Ulfberg:

Hej, ja, tyvärr fungerar inte KBT på alla, men bättre enligt studier än sömnläkemedel, men således på sk "gruppnivå", dvs många undantag finns. Vissa läkemedel, som inte är beroendeframkallade, som även ges vid depression, kanske kan prövas i stället, ex. Remeron.

Öka dosen med sömnmedel?

Fråga:

Jag är en kvinna på snart 73 år och har tagit sömnmedel sedan min man dog för åtta år sedan. Jag har provat utan men det går inte. Jag tar en halv Propavan och efter en timme en halv Imovane 7,5 mg. Det fungerar bra. Jag har inte behövt ökat dosen på Imovane. Kan jag fortsätta så här eller ska jag ta en hel Imovane 7,5 och utesluta Propavan. Tack på förhand. /Monica-39

Jan Ulfberg:

Hej, mitt intryck är att du skall fortsätta så länge du är nöjd med nuvarande doser.

Insomni, utmattningssyndrom och depression

Fråga:

Har lidit av insomni i 1,5 år. Har diagnos utmattningssyndrom, ej något inslag av depression. Har svårt att somna och svårt att hålla mig sovande. Röriga nätter, livliga drömmar. Har fått propovan för att somna, men tar det inte längre för jag var som drogad dagen efter. Fick stillnoct, som jag inte har hämtat ut för att det är så beroendeframkallande. Har nu börjat arbetsträna och sover nu ännu sämre. Fungerar dåligt dagtid. Är det bara för mig att ge upp? Finns ingen hjälp att få? /Kitkat

Jan Ulfberg:

Hej, det finns mycket att göra. Du bör nog träffa någon ex. spec.utbildad psykolog eller kurator som kan detta med KBT vid insomni. Det kan ta lång tid att komma igen, men det går förr eller senare! Ha förtröstan!

Är sömnlöshet ärftligt?

Fråga:

Hej Kan sömnlöshet vara ärftligt? Jag 71 år har så länge jag minns inte kunnat somna som vanliga människor. Min nu 40 åriga dotter har samma problem och hör och häpna vår lilla Paulina 11 år, har det också. Hon går och lägger sig i normaltid, får läsa i 30 min, och sen försöka somna. Jag och Paulina är väldigt livliga av oss, gör flera saket på samma gång. Däremot Sara är den lugna typen, men hon somnar inte heller som man bör. Vad skall vi göra, jag tar en Propavan varje kväll. Ej trötta på dagen. / alba

Jan Ulfberg: Hej, ja antingen har ni sk "eveningness" dvs är "nattugglor" eller har som 10000 andra svenskar: "Försenad sömnfassyndrom". Ja, det är ärfligt. Skall behandlas specifikt, information finns ex. på nätet.

Sömnmedel: Farligt på lång sikt?

Fråga:

Är 56 år och lider av reumatiska besvär. P g a att jag får smärta vid vissa sovlägen så vaknar jag ofta. Har nu ätit Propavan i 5 år. Undrar om det är farligt att på så lång sikt ta detta medel. Man blir så seg på morgonen också.

Jan Ulfberg:

Hej, Propavan under lång tid är helt OK, inte beroendeframkallande, men kan ge "hang-over" på dagen.

Hur länge ska jag använda insomningstabletterna?

Fråga:

Jag får Zolpidem för att sova på. Är kvinna, 61 år med KOL. Hur länge ska jag använda insomningstabletterna? Innan dess hade jag Imovane. Blir trött dagen efter, går i sömnen osv. Är detta normalt?

Jan Ulfberg:

Hej, hellst bör du försöka få möjlighet att erhålla KBT mot insomni! Försök komma ifrån den typen av mediciner! Att gå i sömnen vid 61 är ovanligt!

”Ett sömnlaboratorium kan säkert hjälpa till”

Fråga:

Kan man begära av en 19 åring som har stora svårigheter att hålla rätt dygnsrytm och har svårt med insomning och flera uppvak/ natt att han ska klara sig på insomningstabletter då han har en bipolär 2 diagnos +ev add? han kan sova 17 tim i sträck ibland och andra nätter/dagar inget. Han äter Lamictal 100mg/dag och säger sig vara ständigt trött, även dagtid när han sover, är det flera uppvak, hur kan han få hjälp och ska det vara så här? sömnen är väl viktig för hans sjukdom?

Jan Ulfberg:

Hej, detta är en komplicerad situation, svår att besvara här, men ett sömnlaboratorium kan säkert hjälpa till att komma djupare i problemet!

Vaknar redan 04.00

Fråga:

Vad gör man när John Blund sviker redan kl o4 på morgonen. Det är helt Omöjligt att åter falla i Morfeii armar.
Tröttsam alt2

Jan Ulfberg:

Hej, det beror på den egna åldern. I samband med att vi åldras somnar vi tidigare på kvällen och vaknar tidigare. Ibland kan dock tidigt uppvaknande vara förknippat med en depression!? Sök i så fall din allmänläkare!

Är det farligt att ta tabletten?

Fråga :

Det känns som om jag går på en växel för högt. Enda sättet för mig att somna är att ta en halv tablett Atarax, 12,5 mg. Utan den sover jag max 4 timmar ocj med tabletten ca 6 timmar. Är det farligt att ta tabletten? Jag vill helst inte äta någon medicin men med bara 4 timmars sömn blir det outhärdligt. Jag är 63 år och har tagit atarax i ca 10 år. HJÄLP!

Jan Ulfberg:

Hej, nej Atarax kan man ta i flera år, är ofarligt!

”Hitta någon som kan ge KBT vid insomni”

Fråga:

Jag har svårt att somna på kvällen kan ligga och vrida och vända på mig fram till kl 4 på morgonen. Har försökt att gå upp läsa lyssna på en bokosv osv, men kommer aldrig till ro. Jag får hela 30 imovane på 3 månder av min husläkare och visst jag somnar av dem men vaknar efter 2 timmar och sen e det totalt omöjligt att somna om igen. Är konstant trött och vet snart inte ens hur jag ska orka med vardagen. Har även fått testa cirkalid eller vad de heter men fungerar inte det heller. Finns det något annat? /Zussa

Jan Ulfberg:

Hej, du lider av insomni! Försök ta del av sömnhygien eller hitta någon som kan ge KBT vid insomni!

Är insomni ärftligt?

Fråga:

Jag har lididt av insomni hela livet. Är nu 52 år. Är cipramil en bra antidepressiv medicin vid insomni, eller finns det lämpligare? Ingenting hjälper. Är insomni ärftligt?
mvh / Eva

Jan Ulfberg:

Hej, Remeron är bättre! Ja, det kan delvis vara ärftligt.

”Förmodligen snarkar du”

Fråga:

Hej, Jag har problem med att jag ofta vaknar och är riktigt torr i munnen, försökt få hjälp med det men får aldrig något riktigt svar. Nån säger att det kan vara sjögrenssyndrom. Känner inte att jag är stressad men det kanske man är fast man inte känner det. Kan man bli torr i munnen av insomni? Är det något man kan testa mot insomni? Har ständig magkatarr som jag har tabletter emot. / Nicke-fax

Jan Ulfberg:

Hej, förmodligen snarkar du, och då finns det bra hjälp att få! Insomni ger inte muntorrhet, men däremot vissa mediciner.

Svårt att komma i normal dygnsrytm mellan arbetspassen


Fråga:

Jag jobbar nätter på sjukhus och har ofta svårt att komma in i normal dygnsrytm mellan arbetspassen. Jag använder Circadin(melatonin) för att somna på "rätt" tid och ibland Imovane. Behöver inte dessa preparat vid långledighet eller semester. Vilka är dina synpunkter på detta? Tack från Jordmor

Jan Ulfberg:

Hej, jättesvårt för er som jobbar natt, eftersom detta är ett "våld" mot vår natur, vi skall sova på natten! Försök hitta dagjobb!

”Du kanske bör ta antidepressivt läkemedel i stället”

Fråga:

Har använt mig av sömntabletter ett par år. Tar 1 tablett Imovane 5 mg varje kväll. Känner att jag måste somna snabbt för att slippa min värk i kroppen. Har fått nya höftleder och har smärtor fortfarande efter den första höftoperationen. Påverkan på ischias ( nervsmärtor ) Min doktor tycker inte att jag ska ta tabletter varje kväll men jag sover i alla fall 3-4timmar med sömntabletten. Något råd/alternativ till Imovanen? Tack

Jan Ulfberg:

Hej, du kanske bör ta ett så kallat antidepressivt läkemedel i stället, som kan vara bra för både sömn och smärta.

Förlorade sin mamma - kan inte sova

Fråga:

Min väninna förlorade sin mamma för drygt ett år sedan och har sedan dess inte kunnat sova. Finns det något hon kan tänka på eller något jag kan göra för att hjälpa till?

Jan Ulfberg:

Hej, sorg kan ge insomni lätt! Kanske träffa en psykolog/kurator som också kan ge råd om KBT vid insomni!?

Rädd för att bli beroende av insomnitablett

Fråga:

Jag är 70 år och är frisk och aktiv. Blev opererad hö höft för 3 år sedan och väntar på tid för op vä höft. Står på blodtryckssänkande samt kolesterolsänkande.
Tar ibland Imovane 5mg -insomningstablett, men är rädd att bli beroende av den. Är rädslan befogad i min ålder? /Viol

Jan Ulfberg:

Hej, nej, eftersom du tar Imovane ibland, är det ingen uppenbar fara.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons