Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Om HarduPsoriasisartrit? 

I snitt tar det tre och ett halvt år för PsA-patienter att få en diagnos, en väntan som innebär att sjukdomen förvärras. Det visar upplysningskampanjen Hardupsoriasisartrit.se som är den hittills mest omfattande undersökningen i sitt slag i Sverige.  


Publicerad den: 2018-04-16

Annons

PsA2

HarduPsoriasisartrit.se är en kunskapskampanj från Netdoktor, Psoriasisförbundet och Reumatikerförbundet. Kampanjen uppbär ekonomiskt stöd av Novartis Sverige AB. 
Tusentals patienter delade med sig om sina erfarenheter Mellan april 2017 och mars 2018 har totalt 12 500 personer tagit del av utbildningen för att lära sig mer om själva sjukdomen, dess behandling samt vad man själv kan göra för att lindra besvären.  

Av dessa har 4000 diagnosen psoriasisartrit (PsA) och 8500 psoriasis och ledsmärtor, men inte fått diagnos PsA.  2400 personer har även svarat på detaljerade frågor om sin sjukdom och behandling. 

Annons
Annons
 

Viktiga resultat från ”HarduPsoriasisartrit?” 

Det tar lång tid att få diagnosen psoriasisartrit

Väntetiden för att få diagnos är i genomsnitt 3,5 år. Lång väntan innebär att sjukdomen förvärras.

Hög användning av opiatläkemedel

Bland gruppen som har psoriasis med ledbesvär, utan diagnos är användningen av opiatläkemedel anmärkningsvärt hög. Över 80 procent uppger att de, på eget initiativ använder paracetamol eller ibuprofen för sina ledbesvär.

Över tio procent använder sig av naturläkemedel eller alternativmedicin och 25 procent använder inga läkemedel för sina ledbesvär.  

Missnöje med vården innan diagnos

Av de personer som idag fått diagnosen psoriasisartrit var det nästan 60 procent som hade haft ”negativa” eller ”mycket negativa” erfarenheter av vården innan de fått sin diagnos. 

Annons
Annons

Efter diagnos var de mer nöjda, då uppgav nästan hälften att vården förändrats till ”bättre” eller ”mycket bättre”. Mer än 40 procent uppgav att vården varken blivit bättre eller sämre.  

Hos personer med psoriasis och ledbesvär, men utan diagnosen psoriasisartrit, uppgav nästan 80 procent att de hade ”negativa” eller ”mycket negativa” erfarenheter av vården.

 

FILM: Psoriasisartrit en svårdiagnostiserad sjukdom

Undersökningen är den hittills mest omfattande patientundersökningen i Sverige av personer som fått diagnosen psoriasisartrit, eller som har psoriasis och ledsmärtor som tyder på psoriasisartrit. 

I början av mars bjöd dessutom Netdoktor, tillsammans med Reumatikerförbundet och Psoriasisförbundet, in till ett rundabordssamtal om psoriasisartrit. Deltagarna på mötet bestod av riksdagsledamöter, landstingspolitiker, läkare och tjänstemän från SKL och Socialstyrelsen. 

Här kan du se vad deltagarna från mötet tänker om undersökningen och på vilka sätt de tycker att vården för PsA-patienter skulle kunna förbättras:

Film: Psoriasisartrit en svårdiagnostiserad sjukdom  

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

film2

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.