Fråga doktorn

Fråga   Reumatism

Fråga: Jag har Bechterews symtom (AS), hur ofta kan jag ta omeprazol arrow?

Hej!

Jag har en Bechterew diagnos (AS) sedan snart 3 år. (är 41, 168lång, väger ca 71) Det kom smygande under flera år utan att jag förstod vad det var! Har haft ganska täta skov nu, främst på höfter men nu flera gånger i bröstet, med ganska stark smärta. (är även öm över bröstbenet) (har även haft smärta och svullnad i handleder och fotleder) (men alt började med det klassiska, smärta i skinkor, ner över låren och ryggslut, stelhet efter att suttit och en väldig trötthet) Har igentligen ett par frågor. Dels gällande bröstsmärtan som är ganska skärande och kan även kännas i mellangärdet och kan "skära" till mer när jag rör mig!

Vart inne på sjukhuset då jag oxå fick stickningar i fingrarna och man blir rädd att det ska vara hjärtat! Ekg dock bra och sänka och blodtryck bra. Läkaren där trodde att jag hade Bechterews skov med kombination av problem med magsyra som kom upp och fräter i mage och matstrupe. han trodde att magen inte klarade värktabletterna! Eftersom jag reagerar med att bli lite "dimmig" av voltaren tar jag inte dem så ofta, har även Orudis Retard (som jag inte heller tar så ofta!) Har mest använt mig av lite starkare Ipren, ca 400! Men tyckte inte att jag tagit så väldigt mycket då jag fick denna kraftiga smärta, blev även yr och kallsvettig då! Nu är det ca 3 veckor sedan jag vart inne på sjukhuset, fick då omeprazol Arrow som skulle hjälpa o läka mot magsyran! Har fortfarandde smärtor i bröstet som går lite fram och tillbaka. Tyckte det vart bättre efter en vecka, men nu är smärtan tillbaks, dock inte riktigt lika kraftig!

Fråga 1: Hur ofta kan jag ta omeprazol arrow? hUr många om dagen? (läkaren sa inte det, bara att jag skulle ta när jag tog värktabletter, men jag har även tagit dem utan värktablett!fast inte varje dag!)

Fråga 2: Bör jag göra en röntgen av bröstben, halsryggraden? (vart nu 2år sedan jag vart hos reumatolog)

Fråga 3: Är det vanligt med yrsel när man har bechterews? Har det ganska ofta! (även när jag inte tar värktabletter) (känns ibland nästan som sjösjuka, el ett band på huvudet och ibland bara snurrar det till) Fråga 4: finns det någon annan medicin som kan hjälpa mot inflammationerna, då jag har känslig mage? Fråga 5 jag undrar över? Finns det några risker om man skulle bli gravid? Kan Sjukdomen bli värre? Och hur gör man då med värktabletter och smärtstillande? Kan man ta det då? Fråga 6, angående medicin? Vad gäller med alkohol? Kan man dricka alkohol när man tar smärtstillande och inflammationshämmande? Vet att det förmodligen inte är bra, men vad gäller? Om man nu tex är på en fest? Och hur är det med magmedicinen omeprazol arrow, kan man dricka alkohol när man tar den? Är ingen större konsument, men man vill ju veta? Fråga 7: Undrar också över sömntabletter? tar dem ibland då jag har svårt med sömnen. Hur funkar det att kombinera dem med den andra medicinen? (har omovane och lergigan vid behov) (har även stilnocht och propavan, men tar dem inte för biverkningarna, är känslig mot biverkningar)

Svar:

Vid ankylosernade spondylit, AS (tidigare Bechterews) lindras symptomen av rörelseträning av olika slag, bäst av individuellt program av sjukgymnast, gärna med reumatologisk erfarenhet. Värktabletter i perioder kan också lindra
besvären. Vid kvarstående inflammationer i leder, sen- /muskelfästen bör kortisoninjektioner prövas, de hr oftast god effekt och biverkningsriskerna minimala. Då det gäller smärtor i bröstkorgen, kan de om de är relaterade till rörelser och är förenade med ömhet vid tryck ofta vara ett uttryck för inflammationer i revbenslederna och/eller i muskelfästen på revbenen. Om smärtorna sitter mitt i bröstet eller strålar ut i armar eller hals och kommer vid ansträngning bör man misstänka att besvären kommer från hjärtat varvid EKG och ultraljudsundersökning bör göras. Om träning och smärtstillande läkemedel har otillräcklig effekt bör man pröva sjukdomsdämpande läkemedel, ibland s k biologiska läkemedel t ex Enbrel, Remicade eller Humira. Dessa kan kraftigt dämpa sjukdomen och dess symptom. Denna behandling ges alltid av reumatologspecialist. Den individuella doseringen av läkemedel samt hantering av ev. biverkningar måste
göras av behandlande läkare i samråd med patienten.

Med bästa hälsningar
Ingemar Petersson
Överläkare, reumatolog.


Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad
Primär Sjögrens syndrom

2019-10-11 | 09:09

av Ulla Lindqvist

Reumatism fast inte prover visar något

2019-10-11 | 11:19

av Ulla Lindqvist

Pso+artrit

2019-10-11 | 11:27

av Ulla Lindqvist

Crohns samband med reumatism

2019-10-11 | 11:56

av Ulla Lindqvist

Fötter

2019-10-11 | 11:57

av Ulla Lindqvist

Hormoner och reumatism

2019-10-11 | 12:39

av Ulla Lindqvist

Artros eller psoriasisartrit?

2019-10-11 | 11:08

av Ulla Lindqvist

Rätt diagnos?

2019-10-11 | 12:10

av Ulla Lindqvist

Polymyalgia reumatica

2019-10-11 | 12:32

av Ulla Lindqvist

Influensavaccin eller inte?

2019-10-9 | 15:46

av Ulla Lindqvist

Trötthet - fatigue, hur hanterar jag den?

2019-10-9 | 07:34

av Ulla Lindqvist

Ärftligt

2019-10-9 | 00:20

av Ulla Lindqvist

Muskelreumatism kontra kronisk muskelinflammation

2019-10-8 | 17:43

av Ulla Lindqvist

Sjögrens syndrom

2019-10-8 | 18:15

av Ulla Lindqvist

Biverkningar Enbrel

2019-10-7 | 14:53

av Ulla Lindqvist


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.