Specifikt protein hjälper mot depression

Nu kan forskare ha hittat en ny behandlingsväg för depression som orsakas av stress. Genom att tillföra mer av ett särskilt protein i hjärnan visade försöksdjuren på färre symtom av depression.

Publicerad den: 2014-11-14
Författare: Maria Gustavsson, Redaktör, NetdoktorPro

Annons

Forskningen har gjorts vid ett amerikanskt universitet och studien är utförd på möss. Genom att placera ett gäng klena möss tillsammans med större och starkare möss, utvecklade den förstnämnda musgruppen depressionssymtom.

Därefter gav forskarna de deprimerade mössen mer av ett protein i en särskild nervcellstyp i en utvald region av hjärnan. Proteinet heter beta-catenin och är en viktig signalsubstans i hjärnans nervceller. Då såg plötsligt forskarna att mössen visade färre symtom på depression.

Nästa steg var att undersöka de ämnen som är inblandade i tillverkningen av det skyddande proteinet beta-catenin. Forskarna fann då samma sak: att det ämne som är med och reglerar catenintillverkningen är avgörande för hur mössen kunde hantera stress.

Annons
Annons

Nu hoppas man att detta reglerande ämne, ett så kallat microRNA, ska kunna bana väg för nya och bättre behandlingsmetoder för depression. Men först krävs fler studier.

Studien är publicerad i den vetenskapliga tidskriften Nature.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2014-11-15 07:43 (6 år sen)

    Fantastiska forskning! Jag blir så flad och känner framtidstro när jag läser netdoktors sida!


Annons
Annons
Annons