Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Psykisk ohälsa bland unga ökar – riktlinjer skärps

På tio år har antalet barn och unga som mår psykiskt dåligt ökat dramatiskt i Sverige och vården klarar inte av att bemöta behovet, det menar Socialstyren. Nu skärps därför de nationella riktlinjerna för vård vid depression och ångestsymtom.


Publicerad den: 2017-12-13
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

Vården klarar inte av att bemöta det behov som finns när det kommer till psykologisk behandling, det kommer inom ett kort perspektiv leda till ökade kostnader för vården, det menar Socialstyrelsen som nu har uppdaterat de nationella riktlinjerna för vård vid depression och ångestsyndrom.

 

”Brist på personal med kompetens”

Närmare 190 000 barn och unga i Sverige lider av psykisk ohälsa idag. Antalet sjuka barn i åldern 10-17 år har fördubblats på tio år, och bland åldern 18-24 år är det en ökning på närmare 70 procent, visar siffror som publicerats på DN Debatt.

– Det är framför allt vid den första vårdkontakten som det råder brist på personal med kompetens för psykologisk bedömning och behandling, säger Lise-Lotte Risö Bergerlind, psykiatriker och med i projektledningsgruppen för riktlinjerna i ett pressmeddelande på Socialstyrelsens hemsida.

Annons
Annons
 

Ökat behov av olika behandlingar

Likt de tidigare riktlinjerna rekommenderas psykologisk behandling i kombination med läkemedel, men man trycker extra på att det finns ett ökat behov av olika typer av psykologiska behandlingar. I första hand olika typer av kognitiv beteendeterapi (KBT), men man rekommenderar även andra terapiformer.

– Varje vårdcentral bör kunna erbjuda barn och unga psykopedagogisk be-handling, där även föräldrar och familj tillsammans får verktyg att hjälpa den som drabbats, säger Tord Ivarsson, docent i barn- och ungdomspsykiatri med i projektledningsgruppen för riktlinjerna, på myndighetens hemsida.

 

Nya behandlingar mot atopiskt EKSEM – är de för dig? Här får du som lever med atopiskt eksem koll på läget »

Annons
Annons

    Källor

  • Socialstyrelsen

    Dagens Nyheter
    - http://www.socialstyrelsen.se/nyheter/2017/merpsykologiskbehandlingskahjalpaflermedpsykiskohalsa

    https://www.dn.se/debatt/unga-med-psykisk-ohalsa-maste-fa-hjalp-snabbare/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons