Ny behandling testas mot depression

Just nu undersöks och utvärderas en ny medicinsk terapi mot djup depression. Svenska forskare vill se ifall bedövningsmedlet ketamin kan häva svåra depressioner på lång sikt.

Publicerad den: 2015-06-08
Författare: Maria Gustavsson, Redaktör, NetdoktorPro

Annons

Man har tidigare sett att små doser av läkemedlet haft effekt på vissa patienter med svåra depressioner, dock under mycket kort tid. Det påpekar forskarna vid Lunds universitet som ska utföra de kommande testerna.

– I de studier som är gjorda verkar den antidepressiva effekten sätta in två till tre timmar efter att man har avslutat droppbehandlingen, säger Pouya Movahed som leder forskningsprojektet till Sveriges Radio.

Målet med studien är att ta reda på om bedövningsmedlet ketamin kan bli ett nytt behandlingsalternativ för djupt deprimerade, som inte blir hjälpta av gängse mediciner. Studien innefattar 200 patienter, som normalt sett skulle erbjudas elbehandling. Nu ska istället 100 personer få ketamin i droppform och därefter jämförs deras resultat med resterande 100 patienter som enbart får elbehandling.

Annons
Annons

Effekt på lång sikt?

Forskarna hoppas få svar på om ketamin är effektivt vid svår depression, och ifall läkemedlet kan bli ett alternativ till den omdiskuterade elbehandlingen. Dessutom vill man veta om ketamin har effekt under lång tid.

– Det är helt okänt vad som händer under en lång tid, och det är ett av de största skälen till varför vi gör den här studien, säger Pouya Movahed som kommer att följa patienterna i forskningsprojektet i upp till ett år.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • -
    Maria 2015-06-8 14:17 (5 år sen)

    Testa hyponoterapi istället för att lösa upp dolda blockeringar. Testa också klassisk kinesisk medicin och lägg om kosten till t.ex. Paleo så försvinner mycket av problemen av sig själva. Är du kvinna och går på ppiller har du förmodligen östrogendominans vilket skapar depressioner. Sluta med hormonbaserade preventivmedel och läs boken "Kaos i kvinnohjärnan" av Mia Lundin.

  • Avatar Eva 2015-06-9 09:53 (5 år sen)

    Håller med Maria, pröva med att äta så ren mat det går först, vi är inte gjorda för all skräpmat som finns idag, ja hypnosterapi är jättebra men dyrt att betala själv!!! Men det fungerar! Sverige borde bli mer öppna för alternativa behandlingar som andra länder är! Vi är såå efter här!!!


Annons
Annons
Annons