Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Tupplur gynnar inlärningsförmågan

Annons

Det kan vara smart att ta en tupplur på skolan eller jobbet, visar ny forskning. En kort stunds sömn förbättrar nämligen inlärningsförmågan betydligt. Under sömnen töms hjärnans arbetsminne och det blir lättare att fylla på med ny kunskap, enligt ny forskning från Berkley University.  

Det är sedan tidigare känt att sömnbrist gör oss mer trögtänkta. Hoppar man till exempel över nattsömnen helt och hållet försämras förmågan att lära sig nya saker med närmare 40 procent, eftersom vissa delar av hjärnan stängs av till följd av sömnbrist. Men nu presenterar forskare resultat som visar att även kortare tupplurar påverkar inlärningsförmågan positivt. I en studie har man låtit två grupper av testpersoner utföra en omfattande inlärningsuppgift vid lunch, för att stimulera hippocampus, som är den del av hjärnan som är aktiv i faktainlärning. Samtliga deltagare presterade likvärdigt i uppgiften. Därefter fick den ena gruppen ta en tupplur på 90 minuter, medan de i den andra gruppen fortsatte vara vakna. Vid 18-tiden på kvällen fick de en ny uppgift att utföra, och det som framkom var att de personer som fått ta en tupplur presterade markant bättre än de som hållit sig vakna. Dessutom ökade de sin förmåga att lära sig nya saker.

En teori för att kunna förklara vad det är som händer, är att hjärnan fungerar som en brevlåda. Under tuppluren flyttar hjärnan breven från brevlådan in till huset, men för att vara mer precis handlar det om en förflyttning från hippocampus till prefrontala barken på hjärnspråk. När man har vilat en liten stund finns det alltså nytt utrymme och man kan fylla på med nya kunskaper som annars inte hade fått plats.  

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.