Studie: Lagrat blod är ofarligt

Det har funnits en oro för att lagrat blod skulle vara farligt för patienten. Men en ny omfattande studie visar att så inte är fallet.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-12-23
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Då vi idag inte kan ta emot konstgjort blod styrs tillgången på blodprodukter dels av antalet aktiva blodgivare - men också av hur länge blod kan lagras. Den maximala lagringen har en stor betydelse för möjligheten att hålla ett tillräckligt blodförråd. Tidigare har det publicerats ett antal studier som antytt att blod som lagrats en längre tid skulle vara sämre för patienten och kunna bidra till ökad dödlighet.

– Dessa fynd har dock ifrågasatts av andra forskare, säger Märit Halmin, specialistläkare och doktorand vid institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik vid Karolinska Institutet.

Hon har tillsammans med sina kollegor i en nyligen genomförd studie, den största hittills med mer än 800 000 transfunderade patienter, visat att överlevnaden inte påverkas av blodenheternas lagringstid.

Annons
Annons

– Våra resultat visar tydligt att det inte föreligger någon skillnad i överlevnad mellan grupperna. Dagens rutin att lagra blod i 42 dagar är således säkert och har ingen påverkan på överlevnaden för patienterna. Denna kunskap är oerhört viktig då den möjliggör att nuvarande praxis fortsätter och vi riskerar inte att reducera blodtillgången i landet på basen av falsk oro, säger Märit Halmin.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons