Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Snart kan du läsa din journal på nätet

Inom ett par år kommer patienter i hela Sverige att kunna läsa sin egen journal på nätet. Det senaste året har en modell provats hos landstinget i Uppsala län, men enligt Torbjörn Karlsson, ordförande för Upplands allmänna läkarförening kan elektroniska journaler medföra problem.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2013-06-10

Annons

– Man kan mötas av besked som man inte så lätt tar emot i sin ensamhet, remisser eller provsvar med frågeställningar som man inte direkt kan tolka, säger Torbjörn Karlsson.

Från och med november kan alla landsting som vill ha patienternas journaler på nätet. Region Skåne och Västmanlands läns landsting står på tur. Idén med elektroniska journaler är att patienten ska ha rätt till information i sin läkarjournal samt göra den lättillgänglig.

Sedan man införde elektroniska journaler så har dubbelt så många patienter läst sin journal, jämfört med tidigare när den bara fanns i pappersform.

Annons
Annons

Leif Lyttkens på Landstinget i Uppsala län försvarar den digitala journalen och tycker att den gör vården mer rättssäker och att det är bra att patienten har bättre koll på vad läkarna skriver.

– I ett läkarbesök så visar det sig att patienterna kommer ihåg kanske 30 procent. Det finns ett antal patienter, fyra stycken som har reagerat på informationer. Av 22 000 dryg - det är riktigt, så är det, säger Leif Lyttgens.

På Upplands allmänna läkarförening tycker man att fyra patienter som far illa är fyra för många. Och ska journalerna vara tillgängliga hemifrån menar Torbjörn Karlsson att man bör se över hur de ska vara utformade och om de ska gälla alla patientergrupper.

– Det är inte så att läkare vill hemlighålla något för patienter, men vi vill gärna vara en hjälp och guide igenom ett sjukdomsförlopp, och därför tror vi att det hade varit bättre att göra det här på ett annat sätt.

Annons
Annons

Vill du att din journal är tillgänglig för dig dygnet runt - eller vad tycker du? Diskutera direkt under artikeln.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2013-09-18 11:23 (11 år sen)

    Reagerade på att 4 hade farit illa av vad då? Har patienten fått en ärlig och uppriktig information från börja av läkaren av sitt läkarbesök det vill säga när patienten är hos läkaren fysisk så har det varit en så dålig information av läkaren som har uttalat sitt omdöme att patienten har gått hem med fel information. Det är väl inte patientens fel eller hur?
    En ärlig, sann förhållande mellan läkare och patient efterlyses. Det finns många underbara, kompetenta läkare med ett kall för sitt yrke det ska man inte glömma men det blir allt färre av dessa.
    Min undran kvarstå, vad for dessa 4 illa då det gäller deras egen liv och hälsa och gällande informationen av sina journaler?

  • Avatar Tidigare användare 2013-07-8 18:26 (11 år sen)

    Det är en självklar rättighet man ska ha. Det ska inte finnas någon som helst skäl till att undanhålla information som handlar om en själv. Det skulle innebära att läkare skriver i journaler mer läsbart och att läkarnas egna uppfattningar om pasienten kommer pasienten tillkänna.
    Läkarnas egna uppfattningar som många gånger styr med förefattade meningar och som kan få följder i fortsatt behandling får en förklarad öppenhet. Det är viktigt att patientens rättighet sätts i första rum och inte läkarnas hemighetsmakeri

  • Avatar 2013-06-17 20:44 (11 år sen)

    Självklart! Myndigheter skall inte gömma sig bakom att folk inte föstår. Att få det på papper som idag ökar väl knappt förståelsen.

  • Avatar Tidigare användare 2013-06-15 06:11 (11 år sen)

    Låter grymt bra!!!

  • Avatar Tidigare användare 2013-06-14 11:34 (11 år sen)

    Att själv kunna läsa sin patientjournal är av största betydelse för
    patienten ! En självklarhet !
    Att somliga inom sjukvården ställer sig negativa till en sådan möjlighet
    borde analyseras ingående. Otvivelaktigt är det så att en kompakt majoritet av patienter och sjukvårdande personal hälsar denna möjlighet till utökad patientinformation med tillfredsställelse.

    Informationstillgängligheten inom svensk sjukvård har alltför länge
    skett på sjukvårdens villkor !

  • Avatar Tidigare användare 2013-06-12 20:49 (11 år sen)

    Absolut. Skulle underlätta både för patient och vårdgivare. Man borde enkelt kunna undanta patienter som av någon anledning inte kan eller vill tillgodogöra sig informationen.
    Håller med Syvva om att det är svårt, tidskrävande och krångligt att få ut adekvat information.
    De patienter som förmår bör vara delaktiga i sin behandling till 100 %.
    Alla tjänar på det. Man kan då också ha möjlighet att korrigera rent felaktiga uppgifter i journalerna. Förekommer tyvärr alltför ofta och kan vilseleda nästa läkare.

  • Avatar Tidigare användare 2013-06-12 00:39 (11 år sen)

    Ja, det tycker jag vore bra! Ber man om utdrag av vilket det är prover eller nåt annat, så ser de misstänkt på en och alla lämnar inte ut det heller! Varför vet jag inte! Men det har man ju rätt att få ut eller?

  • Avatar Tidigare användare 2013-06-11 20:31 (11 år sen)

    Bra att lätt få tillgång till info via nätet. Säkerheten skulle dock ha testats några gånger innan det sattes i bruk. Jag kan läsa 2 andras personers journal anteckningar som jag tack o lov inte vet vila de är. Supporten säger att det är omöjligt. Testade tillsammans med grannen som fick uppimma barns journaler genom att uppge namn o person nummer. Så, innan säkerheten är bättre ser jag gärna att min journal tas bort från nätet.

  • Avatar Tidigare användare 2013-06-11 15:22 (11 år sen)

    Tycker det är ok med viss reservation.i komplicerade fall borde finnas ett komplement.

  • Avatar 2013-06-11 15:32 (11 år sen)

    Det känns bra att själv kunna läsa vad doktorn skriver i journalen om mig och mina sjukdomar.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.