Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Snart kan du läsa din journal på nätet

Inom ett par år kommer patienter i hela Sverige att kunna läsa sin egen journal på nätet. Det senaste året har en modell provats hos landstinget i Uppsala län, men enligt Torbjörn Karlsson, ordförande för Upplands allmänna läkarförening kan elektroniska journaler medföra problem.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2013-06-10

Annons

– Man kan mötas av besked som man inte så lätt tar emot i sin ensamhet, remisser eller provsvar med frågeställningar som man inte direkt kan tolka, säger Torbjörn Karlsson.

Från och med november kan alla landsting som vill ha patienternas journaler på nätet. Region Skåne och Västmanlands läns landsting står på tur. Idén med elektroniska journaler är att patienten ska ha rätt till information i sin läkarjournal samt göra den lättillgänglig.

Sedan man införde elektroniska journaler så har dubbelt så många patienter läst sin journal, jämfört med tidigare när den bara fanns i pappersform.

Annons
Annons

Leif Lyttkens på Landstinget i Uppsala län försvarar den digitala journalen och tycker att den gör vården mer rättssäker och att det är bra att patienten har bättre koll på vad läkarna skriver.

– I ett läkarbesök så visar det sig att patienterna kommer ihåg kanske 30 procent. Det finns ett antal patienter, fyra stycken som har reagerat på informationer. Av 22 000 dryg - det är riktigt, så är det, säger Leif Lyttgens.

På Upplands allmänna läkarförening tycker man att fyra patienter som far illa är fyra för många. Och ska journalerna vara tillgängliga hemifrån menar Torbjörn Karlsson att man bör se över hur de ska vara utformade och om de ska gälla alla patientergrupper.

– Det är inte så att läkare vill hemlighålla något för patienter, men vi vill gärna vara en hjälp och guide igenom ett sjukdomsförlopp, och därför tror vi att det hade varit bättre att göra det här på ett annat sätt.

Annons
Annons

Vill du att din journal är tillgänglig för dig dygnet runt - eller vad tycker du? Diskutera direkt under artikeln.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2017-03-22 18:19 (7 år sen)

    Struntar fullständigt om dom vet var jag bor eller min inkomst men min sjukdomshistoria vill jag att den skall vara så privat som möjligt.

    Men jag är i alla fall inte på facebook och talar om allt så man har väl lite privat liv ens så länge.

  • Avatar 2017-03-21 20:14 (7 år sen)

    Re.:integritet. Snälla Du, Din adress och telefonnummer kan googlas fram på några sekunder. För 20 kronor kan intresserade köpa Dina uppgifter om förmögenhet, taxerad inkomst, lön o.s.v. Jag klagade hos datainspektionen och fick till svar att det är i enlighet med gällande lagar. Vad spelar det för roll om de även kan läsa Dina journaler när de ändå har alla andra uppgifter om Dig.

  • Avatar Tidigare användare 2017-03-21 18:02 (7 år sen)

    det har att göra med man värnar sitt privatliv.
    sjukdomarna kan man väl få behålla för sig själv.
    SKULLE ALDRIG VILJA LÄSA ANDRAS JOURNALER MAN HAR NOG MED SINA EGNA SJUKDOMAR
    Varför skall allt ut på nätet?

  • Avatar 2017-03-20 18:20 (7 år sen)

    Hans Eriksson skrev vad jag tänkte skriva så det är bara att hålla med om.
    Upprepar för tydlighetens skull: ni som av olika anledningar inte gillar idén eller vill inte läsa er journal, låt bli, ingen tvingar er.

  • Avatar 2015-06-7 10:41 (9 år sen)

    Jag tycker att det är självklart att jag skall veta vad som sker i min kropp. En massa arbete med att ta fram och kopiera journalen tas bort till förmån för bättre omvårdnad ( får man hoppas). Den som inte vill ha reda på sin status behöver inte gå in och titta i sin fil. Beträffande säkerheten kan väl samma system som vid bankärenden användas.

  • Avatar Tidigare användare 2015-06-6 17:44 (9 år sen)

    Det är ruskigt och ganska obehagligt att journalerna kommer på nätet. Då kan vilken som helst komma över ett lösenord och sen läsa om ens privataste tex gyn ex.

    Ingen skall behöva gotta sig i andras elände.

    Sekretessen har den försvunnit?
    Finns det inget som skall vara privat

  • Avatar Tidigare användare 2015-06-5 13:56 (9 år sen)

    Jag tycker att det är jättebra att jag kan läsa min journal på nätet. Och vill nån läsa min journal så VASSEGO. tycker att det är jättebra att vi kan läsa jornalen

  • Avatar Tidigare användare 2013-11-29 09:40 (10 år sen)

    Tycker inte att det är en bra idé att man kan läsa journalen på nätet eftersom man inte helt kan lita på datasäkerheten. Skulle inte vilja att någon obehörig person kommer åt min journal. Hoppas inte att detta kommer att ersätta kontakten med en läkare. Om det visar sig att man har fått en allvarlig sjukdom så vill man få beskedet från en läkare öga mot öga i stället för att läsa det på nätet.

  • Avatar Tidigare användare 2013-11-28 22:56 (10 år sen)

    Hej
    Det känns som att man inte litar på läkaren. Jag har dock begärt ut delar av mina journaler. Jag kommer så snart som kommande vecka begära uppgifter efter större undersökning. Blir det en akutsituation så har inte sjukhuset uppgifterna pga olika datorsystem m.m.. Har tidigare fått snabbt akutvård med hjälp av mina papperskopior. Har tidigare trott att Karolinska kan få uppgifter från husläkarnas inkomna remiss-svar vid t.ex undersökningar. Så är det inte, många har egna datorsystem som inte är går att koppla ihop. Tror inte de flesta vet detta.

  • Avatar Tidigare användare 2013-09-22 00:02 (11 år sen)

    Sjävklart skal det vära så. Läkare skal inte kunna gjömma sig och sina komentarer längre.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.