Skåne tvåa ut med nätjournaler

På måndag får invånare i region Skåne tillgång till sina journaler på nätet. Skåne är näst först med att ge invånare denna möjlighet som kräver e-legitimation.

bessie webb ljusare
Publicerad den: 2014-03-14
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Först ut var Uppsala läns landsting som varit igång i nästan ett och ett halvt år. Skåne har dock valt en annan modell jämfört med Uppsala.

– Vi skiljer oss på många sätt från Uppsala. Vi lägger till exempel inte ut provsvar i de elektroniska journalerna. I Uppsala handlade en del av kritiken också om barn och deras journaler. Det blev problem med barnens journaler bland annat i samband med vårdnadstvister. Därför är alla barns journaler i Skåne låsta på nätet tills barnet fyller 18 år, för att vi ska slippa hamna i dessa etiska frågeställningar. Man kan säga att vi lyssnat på kritiken.

Region Skåne beslutat att inte lägga ut journalanteckningar retroaktivt – journalerna på nätet startar alltså från den dag som patienterna får tillgång till dem alltså den 17 mars.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar 2014-03-17 19:11 (6 år sen)

    Vad ska det vara bra för humor finns ej det skrivs upp ordgrant till viss del så det är neg för dig . min trafik olycka blev missbruksperiod. Finns fler missar gissa om man får lida för dessa smpåfel enl läk jobbit att ta bort enda man hör . klart 10 års fel till o börja med efter olyckan så vem fan nbryr sig om white trash. Långtidssjukskriven. ingen vill ta ansvar heller


Annons
Annons
Annons