Sekreterare kan lätta sjukvårdspersonalens pappersbörda

De har stor medicinsk kunskap men används i princip bara som skrivmaskiner. Det menar tre stycken blivande medicinska sekreterare i en debattartikel i Dagens Medicin. Nu vill de se att sekreterarna får ta över fler uppgifter från läkarna för att frigöra tid för patientkontakt.

Publicerad den: 2015-01-30
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

Jessica Borneborg, Josefin Asketun och Sara Millving studerar till medicinska sekreterare. I en debattartikel i tidningen Dagens Medicin föreslår de att de medicinska sekreterarna, som är specialiserade på just administration inom vården, får ta över fler administrativa uppgifter från annan vårdpersonal.

”Idag ägnar läkare och sjuksköterskor så mycket tid åt administrativa sysslor att vården blir lidande. Samtidigt sitter medicinska sekreterare på en stor kunskap men används i huvudsak som skrivmaskiner”, skriver studenterna.

De hänvisar till en undersökning som tidningen Vision genomförde i mars förra året, som visade att vårdpersonal på kvinnokliniken vid Nyköpings lasarett ägnade nästan en halvtidstjänst i veckan åt att skriva in provsvar i journaler. Genom att anställa fler medicinska sekreterare kan arbetsuppgifterna omfördelas så att läkare och sjuksköterskor får mer tid till patientkontakt och mindre stress, skriver artikelförfattarna.

Annons
Annons

”…Om detta i slutändan innebär att vårdköerna kortas och vården effektiviseras har vi i själva verket gjort stora vinster.”

De avslutar debattartikeln med att skriva:

”Låt varje yrkesgrupp ägna sig åt det den gör bäst! Det vinner all på, inte minst patienterna.”

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2015-01-31 11:28 (6 år sen)

    DA som ungdomarna säger, herregud har ni inte fattat det förens nu, att vi måste gå tillbaka till läkarsekreterare mm som det var förr, ja man skall göra det man är bra på, läkare skall hålla på med patientkontakt inte papper!!! Fram med diktafonen, igen! Låt läkarsekreterarna göra det jobbet, mer arbetstillfällen med! Vad är problemet?


Annons
Annons
Annons