Samarbete vid hjärtstopp räddar fler liv
Om ambulans, räddningstjänst och polis får larm om hjärtstopp samtidigt kan fler liv räddas, det visar en ny svensk studie.
Få artrosbehandling direkt i en app
Träna bort ledvärk i höfter och knän med ett anpassat program. Med appen gör du 2 övningar om dagen och har kontinuerlig kontakt med en fysioterapeut.
När räddningstjänst och polis larmas vid ett hjärtstopp kan hjärt-lungräddning eller defibrillering påbörjas en minut snabbare än om bara ambulansen larmas. Det visar den svenska studien Saving more lives in Sweden, SAMS, skriver Dagens Medicin.
Räddningstjänsten på plats innan ambulans
I studien, som genomfördes av en forskargrupp från Karolinska institutet och Högskolan i Borås, ingick nio svenska län: Stockholm, Västra Götaland, Halland, Jönköping, Dalarna, Jämtland, Uppsala och Kalmar.
Samtliga län införde alltså en rutin där larm om hjärtstopp, utanför sjukhus, även skickades till räddningstjänst och/eller polis, för att se om det kunde förbättra överlevnaden. I nästan hälften av fallen var räddningstjänsten på plats före ambulans, skriver Dagens Medicin.
Även överlevnaden efter 30 dagar var högre i interventionslänen, 9,5 procent jämfört med 7,7 procent i övriga län.
Har fortsatt med arbetssättet
Ingela Hasselqvist-Ax, som är anestesisjuksköterska och forskare vid Karolinska institutet och en av dem som ligger bakom studien, menar att alla län som deltagit i studien varit väldigt positiva till detta arbetssätt och många av dem har försatt med det. Och i Skaraborg har samarbetet gått vidare. Där har en avtalsmall tagits fram som underlättar samarbetet, berättar Jan-Otto Andersson, utbildningsledare inom ambulanssjukvården för Dagens Medicin.
– Vi ser bara fördelar med samarbetet. Förutom att kunna rädda fler liv ser vi andra positiva effekter som att vi är fler personer på plats som till exempel kan ta hand om anhöriga, säger han.
- Dagens Medicin - https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2018/01/05/larm-till-fler-raddar-liv/
Källor
-
Fler patientrepresentanter behövs i Almedalen
– Det är alldeles för många seminarier som handlar om patientperspektivet men som inte har med någon patient. Det är minst sagt pinsamt, säger Lotta Håkansson, ordförande för Reumatikerförbundet. Tillsammans med många andra patientföreträdare vill hon se betydligt fler ...
-
Fast primärvårdsläkare prioriterat - men hur ska det gå till?
ALMEDALEN: Mycket verkar tala för att man i framtiden kommer införa fast läkarekontakt i primärvården. Frågan är dock hur man ska göra det så smärtfritt som möjligt för alla parter. Det var ett ämne som diskuterades under Svenska Distriktsläkarföreningens seminarium i A...
2 Kommentarer
-
I Almedalen kommer patienten vara i fokus - på riktigt!
Ofta pratas det OM patienterna och inte MED patienterna i hälso- och sjukvårdsdebatten. Förra året i Almedalen saknades patienter i två av tre seminarier där patientens roll lyftes och diskuterades. Det vill vi på Netdoktor ändra på!
-
Rekordvärmen slår hårt mot personer med dysfagi
Hos de som är friska och och får i sig vätska gör den rådande sommarvärmen ingen skada. Men vissa grupper är mer känsliga för höga temperaturer och läkare går ut och varnar om vätskebrist. Personer med sväljsvårigheter, dysfagi, är i farozonen.
-
Så kan patienten bli en del av vårdteamet
Patientcentrerad vård. Ökat patientinflytande. Patientmaktslag. Patientmakt och patienträttigheter. Listan över de fina begreppen som sätter patienten i fokus i vårdresan kan göras lång. Patientföreträdare har i flera år varit rörande överens: ska vi uppnå patientcentrerad vård så måste patienten släppas in.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu