Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Orättvisa bidrag inom forskningen

Vetenskapsrådet är den statliga myndighet som finansierar forskningen i Sverige. Nu visar en utredning att rådets bedömning inte alltid är rättvis gällande vilken forskning som ska få pengar.

Publicerad den: 2015-03-09

Annons

John Tumpane, en av rapportens författare och analytiker på Vetenskapsrådet, säger att outtalade bedömningskriterier eller informella strukturer inverkar på själva bedömningsprocessen. Något som kan påverka jämställdheten i urvalsprocessen på ett negativt sätt.

– Det är ett litet land och många forskare känner till varandras forskning, det kan vara information som inte står i ansökan. Det kanske färgar deras bedömning litegrann, säger han till Sveriges Radio.

Det är inte fösta gången som den akademiska världen får känna på orättvisor och ojämställdhet. För närmare 20 år sedan blev Christine Wennerås uppmärksammad då hon slog fast att kvinnor behöver prestera mer än dubbelt så bra för att bli uppmärksammade, jämfört med män.

Annons
Annons

– Det är frustrerande. De sakkunniga tror att de är objektiva, men i själva verket är de väldigt subjektiva, säger Christine Wennerås till Sveriges Radio.

Hon tror att den akademiska världen kommer att bli jämställd, men att man måste slåss för det.

Efter utredningen föreslås det att Vetenskapsrådet ska öka formaliseringen av sina möten. Det innebär tydligare rutiner samt en mer konsekvent bedömning av forskarens meriter, men även utbildning och en ökad mångfald bland de sakkunniga.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.