Läkarutbildningen som är svårast att få plats på

Närmare 240 000 sökande har antagits till olika högskoleutbildningar i höst. För sökande med endast gymnasiebetyg är läkarprogrammet på Karolinska institutet den utbildning som kräver allra högst betyg.

Publicerad den: 2015-08-10
Författare: Maria Gustavsson, Redaktör, NetdoktorPro

Annons

I dagsläget är det andra urvalet klart gällande höstens högskoleutbildningar. Läkarprogrammen är som vanligt populärast och Karolinska institutet ligger på en delad förstaplats, med 22.50, i urvalsgruppen gymnasiebetyg utan komplettering. Det visar nya siffror från Universitets- och högskolerådet. Karolinska institutets läkarutbildning delar platsen med två utbildningar till civilingenjör, vilka också kräver 22.50 för en plats.

Färre sökande till läkarprogrammen

Tätt efter på listan kommer psykologprogrammen i Uppsala, Lund och Göteborg som kräver ett betyg på 22.30, vilket följs av läkarprogrammen i Lund med 22.20.

– Det är något färre sökande till läkarprogrammen, men det handlar om att årskullarna är mindre. Det ändrar inte att läkarutbildningarna fortfarande är bland de svårast att komma in på, säger Carina Hellgren på Universitets- och högskolerådet till Läkartidningen.

Annons
Annons

Antagningspoäng till läkarutbildningar för sökande med gymnasiebetyg, utan komplettering:

  • Karolinska institutet 22.50
  • Lunds universitet 22.20
  • Uppsala universitet 22.10
  • Göteborgs universitet 21.98
  • Linköpings universitet 21.80
  • Umeå universitet 21.80
  • Örebro universitet 21.60

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons