Korridorer på Sahlgrenska får kameraövervakas

Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg får nu sätta upp övervakningskameror utanför två intensivvårdsavdelningar där skottskadade personer brukar vårdas. Sjukhuset menar att det är vanligt med ordningsstörningar där.


Publicerad den: 2019-01-14
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

I yrkandet, som Göteborgs-Posten har tagit del av, skriver Sahlgrenska bland annat: "Sahlgrenska är särskilt utsatt på grund av de många skjutningar och andra allvarliga våldsbrott kopplade till gängkriminalitet som förekommer i Göteborg. Fram till oktober 2018 har Polisen konstaterat att 34 skjutningar ägt rum och i stort sett samtliga drabbade har hamnat på Sahlgrenska sjukhuset".

HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om dina rättigheter här!

Nekades tillstånd 2017

Sjukhuset har tidigare fått tillstånd för att ha övervakningskameror vid akuten, men 2017 nekade Förvaltningsrätten tillstånd för kameraövervakning i de aktuella korridorerna med hänvisning till dataskyddsförordningen GDPR. Nu kör kammarrätten över beslutet och ger sjukhuset tillstånd att kameraövervaka dessa korridorer dygnet runt, skriver GP.

Detta då rätten bedömer att det finns en risk för angrepp att anställda, patienter eller besökare hälsa eller trygghet i korridorerna.

Bilderna från övervakningskameran får dock inte spelas in eller sparas, anser rätten, eftersom Sahlgrenska inte visat att bevakning med kamera behövs för att utreda brott eller bistå polisen. Men rätten anser att kameraövervakningen kan avskräcka personer att begå brott på platsen.

Annons
Annons

DELTA I ENKÄTUNDERSÖKNING: Har du fått vård enligt patientlagen?

    Källor

  • Göteborgs-posten - http://www.gp.se/nyheter/g%C3%B6teborg/sahlgrenska-f%C3%A5r-kamera%C3%B6vervaka-korridorer-1.12305254

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu