Journalsystem strider mot Patientdatalagen

Många av landets röntgenkliniker har ett särskilt datasystem som kan användas på ett sätt som strider mot Patientdatalagen. Det menar Inspektionen för Vård och omsorg, IVO.

Publicerad den: 2015-09-21
Författare: Maria Gustavsson, Redaktör, NetdoktorPro

Annons

Myndigheten gjorde upptäckten under en tillsyn av radiologiska kliniken vid Länssjukhuset i Kalmar under förra året. Det kom fram att informationen i journalerna kunde korrigeras, eller till och med raderas, utan att den gamla informationen sparades.

Journalsystemet lagrade inte heller uppgifter om vem som utfört rättelsen. Det hela strider mot Patientdatalagen som säger att uppgifter i en patientjournal endast får förstöras om patienten själv begär det.

Problemet åtgärdas till 2016

Problemet finns troligtvis på alla röntgenkliniker i landet som använder journalsystem från samma leverantör.  Nu planerar IVO att gå ut och informera vårdgivarna om det specifika journalsystemet, och att produkten strider mot Patientdatalagen.

Annons
Annons

Det har även förts en dialog med leverantören av datasystemet som ska utveckla en uppdatering vilken implementeras först hösten 2016. Till dess rekommenderar IVO att vårdgivarna ordnar dokumentationsrutiner i enlighet med lagen.

Hur illa är tekniska missar av det här slaget? Kommentera gärna direkt under artikeln.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons