Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Goda handlingar stärker oss

Annons

Ny forskning från Harvards universitet visar att goda handlingar kan förbättra vår mentala styrka och vår fysiska uthållighet. Att handla moraliskt är dock ingenting vi behöver vara födda med, studien visar att den som utför goda handlingar tvärtom kan transformeras. Detsamma gäller även för onda handlingar.
- Gandhi eller Moder Teresa kanske inte föddes med extraordinär självkontroll, utan fick den förmågan genom att hjälpa andra, menar forskaren Kurt Gray som står bakom studien som publicerats i tidskriften Social Psychology and Personality Science.

Gray grundar sina slutsatser på två studier. I den första studien fick deltagarna en dollar var, som de själva fick avgöra om de ville behålla eller donera till välgörande ändamål. Efter att beslutet fattats genomgick deltagarna i studien ett uthållighetstest, där de fick hålla upp en vikt på drygt två kilo så länge de kunde. Testet visade att de försökspersoner som donerat sin dollar till välgörande ändamål kunde hålla upp sin vikt i snitt tio sekunder längre än övriga deltagare.

Annons
Annons

Den andra studien bestod av att de medverkande fick hålla upp en vikt samtidigt som de skrev påhittade historier om hur de antingen hjälpte andra människor, eller gjorde något som inte hade någon påverkan på omgivningen. Även denna studie visade på att de som föreställde sig att de gjorde något bra för andra hade större uthållighet och klarade att hålla upp vikten längre än de som föreställde sig att de de gjorde inte påverkade omgivningen.

Något som förvånade i studien var samtidigt att de som föreställde sig att de gjorde något som skadade någon annan, också ökade sin förmåga till fysisk uthållighet, och detta till och med mer än de som tänkte sig att de utförde goda handlingar.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.