Därför ser din näsa ut som den gör

Därför ser din näsa ut som den gör

Människor från olika delar av världen har generellt lite olika form på näsan, men vad det beror på har inte varit självklart. Nu menar forskare att de kommit närmare en förklaring.

Lovisa
Publicerad den: 2017-03-20
Författare: Lovisa Dahlström, Redaktör

Annons

Sedan tidigare har det varit känt att minskad pigmentering på huden är en anpassning till den lägre solexponeringen på nordliga breddgrader. Det här kan ses som ett tydligt exempel på hur vi människor anpassat oss till vilket klimat vi levt i. Men det är inte bara huden – även våra näsor har utsatts för det naturliga urvalet, inte minst näsborrarna.

Slump  eller evolution?

Inom evolutionsbiologin skiljer man på egenskaper som uppstått och spridit sig av en slump och egenskaper som det funnits evolutionär fördel att ha. Och genom statistiskt avancerade metoder har nu forskarna bakom iakttagelsen kunnat se att våra näsor inte bara ser ut som de gör av en slump utan att de faktiskt tycks vara klimatanpassade.

Anpassning efter klimat 

Annons
Annons

Forskarna jämförde vidare fyra olika grupper av människor: personer från västra Afrika, östra- och södra Asien, och norra Europa och kom bland annat fram till att människor på de norra delarna av norra halvklotet ofta har något smalare näsor och smalare luftvägar. Det tyder på något som skulle kunna vara en anpassning till ett kallare och torrare klimat.

– I en smalare näsa blir det trängre, och luften måste stanna kvar längre för att värmas upp och dessutom uppnå en lämplig fuktighet, säger Hans Ellegren professor i evolutionsbiologi vid Uppsala universitet till vetenskapsradion.

Läs också: Fem gener styr vår ansiktsform 

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons