Man har rätt att vara med och ta beslut om sin vård och behandling

I mötet med hälso- och sjukvården ska du själv få vara med och ta beslut rörande din hälso- och sjukvård och din integritet ska respekteras. Därför måste du som patient, i de allra flesta fall, ge ditt samtycke till den vård som du ska få. Ett samtycket kan exempelvis ges muntligt eller skriftligt, och du kan när som helst ta tillbaka ditt samtycke.


Publicerad den: 2021-04-27
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om dina rättigheter här!

Om patienten är ett barn

Om patienten är ett barn ska vårdgivaren ändå försöka ta reda på vad barnet själv tycker och tänker om den vård som erbjuds. Hänsyn ska dock tas till ålder och mognad

Om man inte kan ge sitt samtycke

Om du exempelvis är medvetslös och inte kan ge ditt samtycke, ska hälso- och sjukvården ändå ge akut vård för att rädda ditt liv eller din hälsa.

Du ska få information om konsekvenserna om du inte ger ditt samtycke

Om du som patient inte ger ditt samtycke och tackar nej till en viss vård eller behandling har hälso- och sjukvården skyldighet att ge dig information om vilka konsekvenser det kan leda till.

Annons
Annons

Vården ska utformas i samråd med dig som patient

Vården ska så långt som möjligt utformas och även genomföras i samråd med dig som patient. Om du själv ska genomföra vissa vård- eller behandlingsåtgärder ska dessa utgå från dina önskemål och dina individuella förutsättningar.

Delaktighet som närstående

Som närstående till en patient ska man också få möjlighet att medverka i utformningen och genomförandet av patientens vård, om det är lämpligt och om det inte finns några bestämmelser om sekretess och tystnadsplikt.

Utbildning om patientlagen

Vill du lära dig mer om vilka rättigheter du har som patient? Gå vår webbaserade utbildning om patientlagen - utbildningen är helt gratis att genomföra. 

Annons
Annons

DELTA I ENKÄTUNDERSÖKNING: Har du fått vård enligt patientlagen?

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu