Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Blodbrist stoppar operationer


Publicerad den: 2009-05-27

Annons

Akademiska sjukhuset i Uppsala tvingas ställa in operationer på grund av brist på blod. Även Sahlgrenska i Göteborg och Karolinska i Solna behöver mer blod. Johan Rönnelid, överläkare inom klinisk immunologi och transfusionsmedicin på Akademiska sjukhuset, uppger i ett pressmeddelande att det framför allt är brist på blodgrupp 0 och B.

Sjukhuset har under tisdagen tvingats ställa in omkring 15 planerade operationer av patienter med just blodgrupperna 0 och B. Att akademiska tvingas ställa in operationer är mycket sällsynt och har inte hänt på flera år. Orsaken till bristen på blod uppges vara en alltmer avancerad sjukvård där ingreppen kräver mer blod.

Annons
Annons

Rönnelid hoppas att antalet blodgivare, i dag omkring 250 000 i landet, kan bli 15-20 procent fler, men även att de som lämnar blod gör det lite oftare. I dag ger de flesta blod två gånger per år.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.