Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Begränsad försäljning av paracetamol

Annons

Receptfria läkemedel som innehåller paracetamol, som till exempel Alvedon och Panodil, bör inte få säljas utanför apoteken. Det anser Giftinformationscentralen som nu vill att Läkemedelsverket begränsar möjligheterna till försäljning av dessa läkemedel i vanliga butiker.
– Det är för många förgiftningar med paracetamol som det är redan nu, säger Mars Personne, överläkare och verksamhetschef för Giftinformationscentralens, till Dagens Medicin.

Det är från och med den 1 november i år som det blir tillåtet för vanliga butiker att sälja ett antal receptfria läkemedel. Men Mark Personne anser att smärtstillande läkemedel som består av den aktiva substansen paracetamol bör hållas inom Apotekens väggar.
– Om de här preparaten börjar säljas på Ica eller Konsum så skickar det en felaktig signal om att de är ofarliga. Paracetamol kan orsaka allvarliga leverskador som kan kräva levertransplantationer eller till och med orsaka dödsfall, säger Mark Personne.

Annons
Annons

De här är också orsaken till att Alvedon exempelvis inte längre går att köpa i storpack på Apoteket utan recept. Enligt Giftinformationscentralen inträffar omkring 200-300 förgiftningsfall per år i Sverige, på grund av paracetamol.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.